Konfirmationsålder Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder konfirmationsålder, varianter, uttal och böjningar av konfirmationsålder

Konfirmationsålder synonym, annat ord för konfirmationsålder, vad betyder konfirmationsålder, förklaring, uttal och böjningar av konfirmationsålder.

Vad betyder och hur uttalas konfirmationsålder

Konfirmationsålder uttalas kon|firm|at|ions|ålder och är ett substantiv.

Ordformer av konfirmationsålder

Singular

konfirmationsålder
obestämd grundform
konfirmationsålders
obestämd genitiv
konfirmationsåldern
bestämd grundform
konfirmationsålderns
bestämd genitiv

Plural

konfirmationsåldrar
obestämd grundform
konfirmationsåldrars
obestämd genitiv
konfirmationsåldrarna
bestämd grundform
konfirmationsåldrarnas
bestämd genitiv

Konfirmationsålder är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet konfirmationsålder

  1. Arthur Högstedt var son till skomakaren Carl Edward Högstedt och hans hustru Augusta Sofia. Han var litografelev 1897 men redan i konfirmationsåldern brukade han på Gustav Adolfs torg i Stockholm där han försökte sälja egna reproduktioner av den tidens stora mästare. (källa)
  2. Läroverk för kvinnlig ungdom över konfirmationsåldern, var en svensk flickpension i Stockholm, aktiv mellan 1881 och 1887. (källa)
  3. Lena Larsson föddes på Skansen i Ytterby i en familj som försörjde sig på fiske och småbruk. Som äldsta dotter fick hon ta hand om de mindre syskonen, hennes skolgång blev enligt egen utsago "ojämn", och när hon kom upp i konfirmationsåldern fick hon hjälpa till att mjölka. I ungdomen vistades hon under två månader i Göteborg för att lära sig stryka skjortor, det var allt hon var hemifrån. Hon gifte sig med småbrukaren Gustav Larsson först vid 53 års ålder och flyttade då tvärs över Nordre älv till Gullö. När hon blev änka 1956 tog hon själv hand om jordbruket som hon drev fram till död. Hon hade inga egna barn, men uppfostrade sin systers barn, som blivit moderlösa redan vid späd ålder. (källa)
  4. År 1828 bildade Bexell den första nykterhetsföreningen i Sverige. I Rydaholm tog han då initiativet till en nykterhetsförening för barn, då han förmådde föräldrarna att förbinda sig att avhålla barn och ungdomar från att dricka alkohol före konfirmationsåldern. Han avskaffade samma år seden att brudpar på tredje lysningsdagen skulle bjuda på sprit på kyrkbacken. År 1831 grundade han i Rydaholm, också det först i landet, en nykterhetsförening för ungdomar grundad på personlig avsägelse av alkohol, liksom en likadan förening för vuxna. 1838 hade föreningen ca 2000 medlemmar, 2/3 av socknens invånare. År 1839 avlades nykterhetslöfte av alla unga män från Rydaholm som mönstrade till beväring. Stort inflytande på opinionen fick hans samma år utgivna folkskrifter Drinkarens Fader vår och Det nya julbordet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.