Konstnär Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder konstnär, varianter, uttal och böjningar av konstnär

Konstnär synonym, annat ord för konstnär, vad betyder konstnär, förklaring, uttal och böjningar av konstnär.

Vad betyder och hur uttalas konstnär

Konstnär uttalas konst|när [kån´st-] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av konstnär

Singular

konstnär
obestämd grundform
konstnärs
obestämd genitiv
konstnären
bestämd grundform
konstnärens
bestämd genitiv

Plural

konstnärer
obestämd grundform
konstnärers
obestämd genitiv
konstnärerna
bestämd grundform
konstnärernas
bestämd genitiv

Konstnär är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Konstnär på Engelska

  • artist

Hur används ordet konstnär

  1. Birgitta Hagnell-Lindén, svensk textilkonstnär och målare. (källa)
  2. Grafiker – en konstnär som framställer grafik. (källa)
  3. En grafiker är en konstnär som framställer grafik, det vill säga etsade, graverade eller skurna (träsnitt eller linoleumsnitt) mallar för framställning av tavlor genom en grafisk tryckprocess i serier om ett hundratal till enstaka tusental. (källa)
  4. I äldre tid kallades ofta även vissa grafiska konstnärer som arbetade med gravering gravörer. En person som skapar mönster i trä eller linoleum kallas dock snidare, personer som etsar tryckplåtar kallas raderare eller etsare. Därför kallas personer som konstnärligt arbetar med grafiska trycktekniker idag oftast grafisk konstnär, oavsett om man arbetar med gravyr, trä- eller linoleumsnitt eller etsningar. (källa)
  5. Staffan Gylling (född 1945), konstnär. (källa)
  6. Gerda Strömberg, svensk glaskonstnär. (källa)
  7. Birger Halling (1904–19996), en svensk konstnär. (källa)
  8. Hans Baldung, tysk konstnär. (källa)
  9. Helga Ancher, dansk konstnär. (källa)
  10. Den som fackmässigt – vetenskapligt eller konstnärligt – ägnar sig åt heraldik kallas heraldiker. Under medeltiden växte häroldsämbetet fram, vars innehavare hade såväl ceremoniella och heraldiska funktioner, som uppgiften som sändebud. Titeln vapenkung kunde även användas för den främste av härolderna (och i Storbritannien gäller ännu titeln King of Arms). Ingen känd vapenkung kan knytas till det svenska hovet och när Sverige under 1600-talet utvecklade en statlig heraldisk myndighet kom titeln riksheraldiker att användas. Vapenkungar är däremot kända i Danmark från mitten av 1400-talet och hade under Kalmarunionens tid även överinseende över Sverige. 1953 upphörde riksheraldikerämbetet och funktionen ersattes av en tjänsteman vid Riksarkivet med titeln statsheraldiker. Denne har idag till sin hjälp en biträdande statsheraldiker samt en heraldisk konstnär och lyder under Heraldiska nämnden. Vid kungl. hovstaterna finns en särskild vapenmålare vid Kungl. Maj:ts orden som har ett visst ansvar för heraldiken inom ordensväsendet. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.