Konstnärskollektiv Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder konstnärskollektiv, varianter, uttal och böjningar av konstnärskollektiv

Konstnärskollektiv synonym, annat ord för konstnärskollektiv, vad betyder konstnärskollektiv, förklaring, uttal och böjningar av konstnärskollektiv.

Vad betyder och hur uttalas konstnärskollektiv

Konstnärskollektiv uttalas konst|närs|kol|lekt|iv och är ett substantiv.

Ordformer av konstnärskollektiv

Singular

konstnärskollektiv
obestämd grundform
konstnärskollektivs
obestämd genitiv
konstnärskollektivet
bestämd grundform
konstnärskollektivets
bestämd genitiv

Plural

konstnärskollektiv
obestämd grundform
konstnärskollektivs
obestämd genitiv
konstnärskollektiven
bestämd grundform
konstnärskollektivens
bestämd genitiv

Konstnärskollektiv är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet konstnärskollektiv

  1. Gården Drakabygget är belägen 8 km norr om Örkelljunga. Namnet är känt sedan 1618 även om Nash har hävdat anor från vikingatiden. 1960 köpte de danska bröderna Asger Jorn och Jørgen Nash gården med syfte att där kunna skapa ett självförsörjande konstnärskollektiv. Jorn var en internationellt erkänd konstnär, Nash var författare och konstnärlig mångsysslare, båda med bakgrund i den anarkistiska Situationistiska Internationalen. Drakabygget var en fyrlängad bondgård som stått öde fem år när Nash och hans hustru, den svenska läraren och journalisten Katarina (Katja) Lindell, och barn flyttade in i maj 1961. Fastigheten bestod av både jordbruksmark och skog. Den senaste ägaren hade varit leksaksfabrikör och med köpet följde ett stort lager av träleksaker. Man kallade platsen Bauhaus Situationniste Drakabygget. Bauhaus anspelade den tyska skolan för konsthantverk, formgivning och arkitektur under mellankrigstiden. (källa)
  2. Dåvarande chefen för Stockholms Stadsmuseum Bo Lagercrantz skrev en artikel om "allhus" i Dagens Nyheter 1967 som inspirerade författaren Pär Stolpe att tänka vidare runt konceptet ett hus, lokaler eller rum för alla möjliga aktiviteter. Idén om ett allaktivitetshus konkretiserades när Stolpe bildade ett konstnärskollektiv med bland andra Sören Brunes, Thomas Tidholm och Margareta Åsberg med anledningen av rivningen av en gasklocka i Sabbatsbergsområdet i centrala Stockholm. (källa)
  3. Begreppet retrogardism användes ursprungligen av det slovenska konstnärskollektivet Neue Slowenische Kunst (NSK), en rörelse som har vissa gemensamma drag med den skandinaviska linjen. (källa)
  4. Under 1920-talet bodde Ninnan Santesson på Södermalm i Stockholm i nära relation i ett konstnärskollektiv med bland andra Siri Derkert och Mollie Faustman. Hon flyttade senare till en villa på Lidingö. I vänkretsen fanns också konstnärerna Vera Nilsson, Maj Bring och Maja Braathen. I början av 1930-talet flyttade hon till en villa i Lidingö och bodde också under längre tid i London tillsamman med Naima Wifstrand. (källa)
  5. De alternativa, kreativa anorna från 80- och 90-talen har satt sin prägel på området som på senare år blivit något av en smältdegel för lokala entreprenörer och andra med ett kreativt fokus. Området förknippas ofta med hipster-kultur, inte minst på grund av samtidskonstmuseet Röda Sten konsthall. Att konstnärskollektivet KKV Göteborg har sina lokaler i området och att Göteborgs enda lagliga graffittivägg, Draken, återfinns här lär också bidra till områdets kulturella ryktbarhet. Bland aktiva verksamheter vid Röda Sten finns exempelvis mikrobryggeriet Beerbliotek, synttillverkaren Elektron, hubben Hey it's Enrico Palazzo samt design- och utvecklingsbyrå Lundgren+Lindqvist. Flera större konsertarrangemang har anordnats i området genom åren, bland annat Clandestinofestivalen. (källa)
  6. Pussy Riot är en feministisk rysk punkgrupp, konstnärskollektiv, aktivistgrupp och performancekollektiv. (källa)
  7. Forget Fear Den 7:e Berlinbiennalen hölls våren/sommaren 2012. Den kuraterades av Artur Żmijewski, som till sitt kuratorsteam även bjöd in Joanna Warsza och konstnärskollektivet Voina. Fokus lades på konstens och konstnärers möjligheter att påverka samhället och deras ansvar vad gäller att stimulera människors kritiska blick och drivande av sociala förändringar. (källa)
  8. 2019 föreslog konstnärskollektivet Brown Island att namnet på Konstfacks utställningslokal, Vita havet, skulle byta namn eftersom de ansåg att namnet var förtryckande och rasistiskt och symboliserade den vita homogeniteten på skandinaviska konsthögskolor. Brown Island fick inget gehör för namnbytesförslaget bland studenterna, men däremot hos konstfacks ledning. Förslaget togs upp i skolans ledningsgrupp där Kristoffersson ingick, och Kristoffersson argumenterade där för att namnet inte hade med rasism att göra. Myndighetens ledning drev namnförslaget vidare i den interna arbetsgruppen "Our spaces/Våra rum". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.