Kontrollör Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kontrollör, varianter, uttal och böjningar av kontrollör

Kontrollör synonym, annat ord för kontrollör, vad betyder kontrollör, förklaring, uttal och böjningar av kontrollör.

Vad betyder och hur uttalas kontrollör

Kontrollör uttalas kont|roll|ör [-ö´r] och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av kontrollör

Singular

kontrollör
obestämd grundform
kontrollörs
obestämd genitiv
kontrollören
bestämd grundform
kontrollörens
bestämd genitiv

Plural

kontrollörer
obestämd grundform
kontrollörers
obestämd genitiv
kontrollörerna
bestämd grundform
kontrollörernas
bestämd genitiv

Kontrollör är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kontrollör

  1. Köttbesiktning är påbjuden i internationella standarder och reglerad i förordningar inom EU. Förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien fastslår att livsmedelsproducenten har det primära ansvaret för livsmedelssäkerheten för sina produkter. Ansvaret för att slaktdjuren är tjänliga som människoföda åligger alltså slakteriföretagaren. Enligt Förordning (EG) nr 853/2004 med särskilda hygienregler för livsmedel av animaliskt ursprung får endast sådant kött som genomgått besiktning före och efter slakt av den behöriga myndigheten släppas ut på marknaden. Kontrollörer är som regel veterinärer (så kallade besiktningsveterinärer, i lagstiftningen officiella veterinärer), men officiella assistenter kan bistå veterinären och i vissa fall utföra uppgifter självständigt. (källa)
  2. Tjänstebenämningen tullnär användes från och med 1500-talet i Sverige och Finland för chefen för en tullplats, från och med förra hälften av 1700-talet enbart för chefen för en mindre tullplats. Ett tullkammardistrikt omfattade stapelstaden med eventuella bevakningsplatser. Förutom tullnären kunde också finnas en annan chefstjänsteman, kontrollören, med föreskrifter ibland om gemensam handläggning för att undvika svinn. (källa)
  3. Den 30 januari 1945 samlades följande åtta personer i Sällqvists hem: Axel Sällqvist själv, polismannen J G Andersson, professorn Henrik Edenholm, köpmannen Gustav Holgersson, mäklaren Fritz Löfström, fabrikören J V Ruthberg, kontrollören Gustav Sandström och lantmätaren Josef Woldt. Dessa beslutades att bilda en sammanslutning av alkoholister och att namnet skulle vara Sällskapet Länkarna. De sju sistnämnda blev grundarna, medan Axel Sällqvist var initiativtagare och hedersledamot. (källa)
  4. Vräkningen förekom redan under 1400-talet, var förenad med stämplingsskyldighet, och syftade till att skapa standardkvaliteter och -kvantiteter, som bättre skulle kunna användas på den internationella marknaden. Vid slutet av medeltiden var vräkning obligatorisk i städer med sjöfart till utlandet. Vräkare var edsvurna, och vräkarna hade rätt att konfiskera felaktiga, dvs. vrakade/vräkta, varor, och kräva böter med anledning av felaktigheter. Varor märktes ("cirklades") av vräkarna med stadens märke, och olika märkning skedde beroende på varans kvalitet. Den avgift som skulle betalas till stadens vräkare, för verkställd vräkning, kallades vräkarpenningar. Ungefärliga synonymer till vräkare har sagts vara avskrädare, politie gubbe, kontrollör och uppsyningsman. Vräkarna i Stockholm antecknades i stadens ämbetsbok. (källa)
  5. Stenhammar, som hade ansetts som mycket löftesrik, tvingades emellertid att lämna sångarbanan, sedan hans röst försämrats. Han inträdde 1865 som kammarskrivare i Tullverket, där han befordrades till kontrollör 1881. I kretsen av Kungliga teaterns sångare var Stenhammar en uppskattad umgängesbroder, också sedan sångarkarriären hade avslutats. (källa)
  6. Wallgren avlade mogenhetsexamen i Västerås 1882 och blev 1887 underlöjtnant, 1893 löjtnant och 1904 kapten vid Skaraborgs regemente och tillhörde 1914–29 reserven. Vid sidan av militärtjänstgöringen var han 1889–99 kontrollör för brännvinstillverkningen i Skaraborgs län och anställdes 1900 vid Munktells Mekaniska Verkstad i Eskilstuna. År 1901 blev han statens torvingenjör, 1907 förste torvingenjör och ledde statens torvberedningsförsök vid Koskivaara söder om Nattavaara i Norrbottens län 1903–05. År 1903 blev han sekreterare och 1919 ledamot i Statens provnämnd för torvindustrimaskiner samt var ledamot av torvsakkunnige- (1914–16) och torvkommittéerna (1916–21). En av honom konstruerad avståndsmätare för krigsbruk belönades av Krigsvetenskapsakademien (1893). År 1908 blev han ledamot av Lantbruksakademien och hedersledamot av Deutsch-Österreichische Moor-Verein 1911. (källa)
  7. McCulloch var en tid redaktör för "Scotsman" och var därefter verksam vid "Edinburgh Review". Han blev 1828 professor i nationalekonomi vid University College London och 1838 kontrollör eller chef för Stationary Office (för parlaments- och departementstryck, bok- och pappersinköp åt departementen etc.). (källa)
  8. Bengt Hagelberg gifte sig 1766 med Judit Unnera (1752–1827), dotter till kyrkoherde Olof Unnerus i Reftele. De fick barnen: Nils (född 1777), kyrkoherde i Kulltorps församling, tvillingarna Christina Catharina och Sara Lisa (födda och avlidna 1778), Christina Margareta (född 1780), gift med komminister Daniel Bexell i Våthult, Olof (1782–1824), kontrollör i Östergötland, Anders (född 1783), kyrkoherde i Tolgs socken, Sara Britta (född och död 1785), Johannes (1786–1852), inspektor på Svabesholms kungsgård i Skåne, Sara Elisabet (1789–1829), gift med kyrkoherde Adolph Lindvall i Reftele församling, Brita Ulrika (född och död 1791) och Anna Marta (1792–1843), gift med kyrkoherde Anders Hjelmqvist i Hjälmseryd. (källa)
  9. Attarps gård hade 1844 köpts av Per Ludvig Ekwall, tidigare kontrollör vid kronoarbetslägret i Borghamn och arrendator av ett kalkbrott där. Torsdagen den 5 juni 1845 insjuknade pigan Maja-Stina Forsberg och Per Ludvig Ekwall i svåra magplågor och kräkningar. Maja-Stina Forsberg avled redan samma natt. Dottern Sophie reste till läkare i Jönköping för medicin mot matförgiftning, men Ekwall blev allt sämre och på lördagen den 7 juni tillkallades provinsialläkaren Sköldberg. Han kunde efter obduktion konstatera att pigan avlidit av arsenikförgiftning, och att Ekwall insjuknat av samma skäl. Han kunde dock inte längre göra något och på måndagen avled även Per Ludvig Ekwall. Även Per Ludvig Ekwalls hustru Hedda Ekwall insjuknade i lindriga symptom på arsenikförgiftning men tillfrisknade snart. (källa)
  10. Av 10 entreprenadanbud på byggnadens uppförande antogs den 3 april 1913 det av byggmästaren A. Backman i Falun avgivna. Byggnaden skulle vara färdig till den 1 oktober 1914. Entreprenör för värmeanläggning samt vatten- och avloppsledningar blev AB M. Faerden i Stockholm, för de elektriska belysningsanläggningarna Söderhamns Elektriska Byrå. Banklokalens inredning utfördes av fabrikören Johan Abraham Norell i Söderhamn, medan gårdsplanens ordnande sköttes av byggnadskommittén med biträde av trädgårdsmästaren Magnus Winbladh i Sandarne. Till kontrollör för byggnaderna antogs byggmästaren Erik Jakobsson, vilken under förarbetena biträtt styrelsen vid en del tekniska utredningar, mot arvode av 2 000 kronor. Byggmästaren Jakobsson avled i oktober och efterträddes av byggmästaren Daniel Eriksson. Till kontrollant för värme, vatten och avlopp antogs ingenjören Wilhelm Dahlgren. Till byggnadskommitterade utsågs herrar Fridlef Afzelius, Lars Erik Röstlund och Carl Alfred Ohlson. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.