Konungaborg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder konungaborg, varianter, uttal och böjningar av konungaborg

Konungaborg synonym, annat ord för konungaborg, vad betyder konungaborg, förklaring, uttal och böjningar av konungaborg.

Vad betyder och hur uttalas konungaborg

Konungaborg uttalas kon|unga|borg och är ett substantiv.

Ordformer av konungaborg

Singular

konungaborg
obestämd grundform
konungaborgs
obestämd genitiv
konungaborgen
bestämd grundform
konungaborgens
bestämd genitiv

Plural

konungaborgar
obestämd grundform
konungaborgars
obestämd genitiv
konungaborgarna
bestämd grundform
konungaborgarnas
bestämd genitiv

Konungaborg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet konungaborg

  1. Oidipusmyten återberättas inte i sin helhet i dramat utan är en myt ur vars stoff många antika dramer skapades. Sofokles skrev bland annat Kung Oidipus och Antigone som bygger på denna mytiska historia. Tragedin Kung Oidipus utspelar sig under en kortare tidsperiod, uppskattningsvis några dagar, utanför konungaborgen i Thebe. I form av tillbakablickar i replikerna får vi ta del av nödvändig information kring vad som föregått själva det tidsliga rummet i dramat. (källa)
  2. Djävulsbibeln tillkom i Böhmen mellan 1200 och 1230, i benediktinerklostret Podlažice. Enligt sägnen skrevs Djävulsbibeln av en fängslad munk, som fick djävulens hjälp att fullborda arbetet under en natt. Podlažice förstördes på 1400-talet, och Djävulsbibeln innehåller ingen information efter 1229. Handskriften hamnade senare på Cistercienklostret Sedlec men köptes av Benidiktinklostret i Břevnov. Mellan 1477 och 1593 bevarades den i ett klosterbibliotek i Broumov fram till att den tysk-romerske kejsaren Rudolf II 1594 lånade den, utan att någonsin lämna tillbaka den. Rudolf bevarade handskriften i "Rudolphinische Kunst- und Wunderkammer" i konungaborgen Hradčany i Prag. Sverige lade beslag på handskriften 1648 under trettioåriga kriget. (källa)
  3. Gutarna har även kopplats till folknamnet geater som förekommer i det fornengelska Beowulfkvädet. Så till exempel av professor Bo Gräslund. Argument som anförts av denne är förutom namnlikheten och en likartad etymologi det faktum att geaterna skildras som ett havsfolk. Ett epitet som förekommer i kvädet är sæ-geatas (havsgeater) och wedergeatas, varav det senare av såväl Sune Lindquist som Bo Gräslund tolkas som vädurgeater. Geaternas konungaborg skall ha legat vid havet, och alla kontakter geaterna företar med andra folkstammar sker över vatten. Detta passar enligt tesens förespråkare inte in på götarna men desto mer på gutarna. Beowulfkvädets geografiska uppgifter antyder att geaternas land skall ha legat öster om danernas rike, och ha täta kontakter med Svealand. Från "Geatland" kunde man enligt dikten färdas över ett hav till både Danmark, "Svealand" och "Finland", vilket i allt stämmer in på Gotland. Ytterligare en omständighet som pekar ut Gotland är att Beowulfkvädet beskriver geaternas land som varande en ö Man har även kopplat samman de strider mellan svearna och geaterna som återberättas i kvädet med Gutasagans uppgifter om svenska och gutniska konflikter vilka omsider ledde till att Gotland blev förbundet med Sveariket. Det har förklarats med att svearna historiskt sett hade sina huvudsakliga handelsintressen österut, och gutarna torde därvid ha utgjort förtretliga konkurrenter, medan exempelvis Västergötland inte var lika intressant för dem. När Gotland första gången nämns vid namn i Wulfstans resa är det som en provins tillhörande Sveaväldet, medan Västergötland ännu på 900-talet tycks ha agerat självständigt och haft sina huvudsakliga förbindelser västerut. (källa)
  4. Hindsgavl är ett danskt gods, i nordvästra delen av Fyn, på en i Lilla Bält utskjutande udde, omkring 2 km. norr om Middelfart. Under medeltiden var Hindsgavl en konungaborg, som 1287 brändes av Marsk Stigs anhängare och där 1295 vapenstillestånd slöts mellan danske konungen Erik Menved och norske konungen Erik Prästhatare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.