Koralsång Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder koralsång, varianter, uttal och böjningar av koralsång

Koralsång synonym, annat ord för koralsång, vad betyder koralsång, förklaring, uttal och böjningar av koralsång.

Vad betyder och hur uttalas koralsång

Koralsång uttalas kor|al|sång och är ett substantiv.

Ordformer av koralsång

Singular

koralsång
obestämd grundform
koralsångs
obestämd genitiv
koralsången
bestämd grundform
koralsångens
bestämd genitiv

Koralsång är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet koralsång

  1. I femte akten knyts allt samman och allt leder till en tillbakagång. I Tyskland utelämnas ofta femte akten och man låter fjärde akten sluta med Raouls självmord, då han kastar sig ut genom ett fönster, något som vore otänkbart för Scribe. Men här bjuds ändå på vackra melodier. Sålunda kan välsignelseterzetten, den överjordiska visionen där himlen öppnar sig för massakerns offer och de bedjande hugenotternas koralsång dör bort, även röra en modern härdad publik till tårar. (källa)
  2. 1890 - Litet om kyrkosång m.m.: i anledning af ... "Koralmelodier ... jemte inledning om rytmisk koralsång af U.L. Ullman" (Linköping). (källa)
  3. Matts Arnberg gjorde, med start 1949, flera inspelningsresor för Radiotjänsts räkning i syfte att dokumentera repertoar och låtar hos ännu verksamma spelmän och vissångare. Inspelningarna användes även i radions programverksamhet. Den första resan gick till Dalarna. Under 1950- och 60-talen fortsatta Arnbergs inspelningsverksamhet sedan i övriga landet. Inspelningsresor gjordes även till Finland och Färöarna. Matts Arnberg var inte först med att göra inspelningsresor för Radiotjänsts räkning. Redan 1938 gjorde radions Sven Jerring tillsammans med musikforskaren Carl-Allan Moberg en inspelningsresa till estniska Runö med syftet att spela in folklig koralsång. Flera kulturhistoriskt intresserade reportrar vid radion som Olof Forsén, Lars Madsén och Qvitt Holmgren gjorde reportageresor runt om i landet där även spelmän och sångare spelades in som en del av miljöbeskrivningen. (källa)
  4. 1882 började Lorentz Nikolai Achté leda kostnadsfria lektioner i piano och sång i en av Helsingfors domkyrkas (då ännu Nikolajkyrkan) utbyggnader. Så småningom fick han allt fler elever och den verkliga skolan bildades. Från början undervisade Lorentz Achté i musikteori, hustrun Emmy i solosång och Frans Könni i piano. Efter något år startade en kurs i orgelmusik, ledd av Lauri Hämäläinen. På ett par år ökade elevantalet från 18 till 33. Förutom kurser i musikteori, notlära, körsång, solosång, piano och orgel, undervisades eleverna i fjärde årskursen i musikhistoria och komposition. I början av 1900-talet antog skolan en mer religiös form och kurser i liturgi och koralsång startade. När Lorentz Achté avled år 1900 övertog hustrun Emmy ledarskapet över skolan, vilket hon kom att inneha fram till 1922. Under Emmy Achtés tid värvades nya lärare till skolan, däribland Oskar Merikanto som ledde kurser i körsång, orgel, piano, musikhistoria och musikteori. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.