Kostnadsökning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kostnadsökning, varianter, uttal och böjningar av kostnadsökning

Kostnadsökning synonym, annat ord för kostnadsökning, vad betyder kostnadsökning, förklaring, uttal och böjningar av kostnadsökning.

Vad betyder och hur uttalas kostnadsökning

Kostnadsökning uttalas kost|nads|ök|ning och är ett substantiv.

Ordformer av kostnadsökning

Singular

kostnadsökning
obestämd grundform
kostnadsöknings
obestämd genitiv
kostnadsökningen
bestämd grundform
kostnadsökningens
bestämd genitiv

Plural

kostnadsökningar
obestämd grundform
kostnadsökningars
obestämd genitiv
kostnadsökningarna
bestämd grundform
kostnadsökningarnas
bestämd genitiv

Kostnadsökning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kostnadsökning

  1. Projektet har fördyrats och försenats flera gånger, och tvister har uppstått mellan beställare och leverantör över hur kostnaderna för förseningar och kostnadsökningar ska fördelas. 2018 nåddes en uppgörelse där TVO bedömde sin kostnad till 5,5 miljarder EUR, och leverantören tvingats ta betydande delar av kostnadsökningarna. Även Areva bedömde vid detta tillfälle sin kostnad till 5,5 miljarder EUR vilket då gav projektet en total kostnad på 11 miljarder EUR. (källa)
  2. Efter krigsutbrottet 1939 minskade bostadsbyggandet kraftigt. För att hejda minskningen, stimulera byggandet och motverka kostnadsökningarnas inverkan på hyror och bostadskostnader, utvidgades den statliga långivningen till nybyggandet. Till nyproduktionen beviljades s.k. tertiärlån och tillsvidare ränte- och armoteringsfria tilläggslån. (källa)
  3. Projektet finansieras av staten och budgeterades till drygt 2,4 miljarder kronor i 2013 års prisnivå. Våren 2020 gjordes en förändring av budgeten till drygt 4 miljarder kronor i 2020 års prisnivå. 157 miljoner av ökningen är indexuppräkning. Resterande kostnadsökning beror bland annat på att man låtit tågen gå i tätare trafik under byggets gång samt att man behövt bygga varsammare än beräknat. Budgeten för Olskroken planskildhet ligger utanför budgeten för Västlänken och det västsvenska paketet. De två projekten samordnas av kostnads- och effektivitetsskäl. Olskroken planskildhet beräknas stå klart 2025/2026. (källa)
  4. Kabinbanan började byggas i februari 1975 av konsortiet Fjällbyggarna AB. Bestående av Yngve Kullenberg Byggnadsbolag från Göteborg och Hallström och Nisses Bygg AB från Sundsvall. Den schweiziska byggfirman Habegger var sidoentreprenör till Fjällbyggarna AB. Först skulle firmans transportbana monteras för frakt av byggmaterial och det mänskliga arbetet på den höga höjden över marken, men två av dess stolpar kom att ge vika av nedisning i och med en av snöstormarna – varefter byggmaterialet fick dras med pistmaskin från Ullådalen samtidigt som skrotet efter transportbanan drogs med på tillbakavägen. Jordbruksdepartementet/-verket hade i sin budget 1971 kalkylerat Kabinbanans bygg-/investeringskostnad till 7,28 miljoner kronor, men bolaget ÅKAB (Åre Lift- och Kabinbane AB) som bildades 1971–1973 kom att beräkna kostnaden till 24 miljoner. När allt stod färdigt hade notan stigit till 74 miljoner (motsvarar närmare 350 miljoner kronor i 2012–2015 års penningvärde). Rekordartad väderproblematik under den planerade byggtiden (däribland också en incident som kostade en ny vajer) förlängde arbetet med ett helt år, då de flesta arbetstimmarna under vintern 1975/1976 gick åt till avisning och snöskottning, därav den stora kostnadsökningen. Efter att redan ha bantat ned stora delar av Åreprojektet kom staten i besparingssyfte även att reducera storleken på de två kabinerna, vilka rymmer 80 passagerare istället för ursprungsplanen om 125 (som vänthallarna på dalstationen är byggda för). (källa)
  5. Kommissionen föreslog att den medicinska kompetensen måste höjas i äldreomsorgen, det måste finnas tillgång till sjuksköterskor dygnet runt, kommuner måste få anställa läkare och att tillgången till medicinsk utrustning måste stärkas i särskilda boenden. Vidare föreslogs att personalkontinuiteten bör förbättras genom att villkor och status för äldreomsorgens anställda förbättras, att antalet medarbetare per chef bör minskas, att antalet timvikarier minskas och antalet heltider och grundbemanningen istället ökas. Kostnadsökningarna för att genomföra dessa satsningar har uppskattats till 3 miljarder kronor per år under kommande tio år, utöver de 7 miljarder per år som kan krävas för att hantera en åldrande befolkning, och realismen i detta ifrågasatts. I höstbudgeten 2020 gjorde regeringen en rekordstor satsning på äldreomsorgen på 4 miljarder. (källa)
  6. När den internationella ekonomin stagnerade efter oljekrisen 1973, och med "de förlorade åren" i färskt minne, försökte regeringen motverka lågkonjunkturen genom att stimulera ekonomin med beslut om lagerstöd till näringslivet samt att släppa företagens investeringsfonder fria. Den svenska ekonomin stärktes men lyckades inte överbrygga den långvariga lågkonjunkturen utomlands. Kronan var stark och industrin drabbades dessutom av stora kostnadsökningar vilket gjorde att exportindustrin tappade i konkurrenskraft. (källa)
  7. I Sverige försvagades exportindustrins konkurrenskraft, dels på grund av den starka kronan och dels på grund av andra kostnadsökningar. För att förbättra exportindustrins försvagade konkurrenskraft devalverades den svenska valutan tre gånger under åren 1976-1977. Den svenska lågkonjunkturen utlöste en strukturkris i delar av industrin, den så kallade 70-talskrisen, som förutom nedläggningar och fusioner också medförde att nya typer av industrier växte fram. (källa)
  8. Puma är ett av de tyngsta och för närvarande dyraste och mest kraftfulla pansarskyttefordonen i världen när det gäller motorstyrka. Även om den anses vara mycket modern, har projektet förknippats med långa förseningar och stora kostnadsökningar. På grund av många tekniska brister och nödvändiga uppgraderingar väntas inte full operativ beredskap förrän 2030. (källa)
  9. Filippa Reinfeldt var den landstingspolitiker som, tillsammans med Catharina Elmsäter-Svärd, gjorde upphandlingen för den stockholmsbaserade sjukhuset Nya Karolinska Solna år 2010 där byggbolaget Skanska var den enda anbudsgivaren. Upphandligen gjordes enligt en så kallad OPS (Offentlig Privat Samverkan) och syftet med detta upphandlingsförfarande var främst att minimera riskerna för tidsförskjutningar och kostnadsökningar samt att föra över riskerna till utföraren av projektet, det vill säga OPS-bolaget. Upphandlingen gjordes trots kraftig kritik från flera håll. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.