Krigsfångenskap Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder krigsfångenskap, varianter, uttal och böjningar av krigsfångenskap

Krigsfångenskap synonym, annat ord för krigsfångenskap, vad betyder krigsfångenskap, förklaring, uttal och böjningar av krigsfångenskap.

Vad betyder och hur uttalas krigsfångenskap

Krigsfångenskap uttalas krigs|fången|skap och är ett substantiv.

Ordformer av krigsfångenskap

Singular

krigsfångenskap
obestämd grundform
krigsfångenskaps
obestämd genitiv
krigsfångenskapen
bestämd grundform
krigsfångenskapens
bestämd genitiv

Krigsfångenskap är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Krigsfångenskap på Engelska

  • captivity, war captivity

Hur används ordet krigsfångenskap

  1. Böll gick åren 1924 till 1928 i den katolska folkskolan och flyttade sedan till det statliga humanistiska Kaiser-Wilhelm-Gymnasium. Efter studentexamen 1937 började han som bokhandlarlärling hos Math. Lempertz i Bonn, men slutade redan efter elva månader. Under denna tid gör han också sina första försök som författare. År 1938 inkallas Heinrich Böll under ett år i Reichsarbeitsdienst. Sommaren 1939 påbörjade han studier i germanistik och klassisk filologi (och skrev sin första roman Am Rande der Kirche), men blev redan på sensommaren inkallad till militärtjänst. Böll var soldat tills han råkade i amerikansk krigsfångenskap i april 1945. Han frigavs i september samma år. (källa)
  2. 1710 reste han tillsammans med Johan Giertta till de varma baden vid Bursa då båda varit sjuka. Kort därefter reste dock Ehrenskiöld men via Belgrad, Wien och Lübeck för att försöka skaffa fram pengar. Vid denna tid rasade pesten i Sverige och hoven befann sig i Sala och kungliga rådet i Arboga. Ehrenstierna som saknade fullmakt från Karl XII verkar inte ens ha mottagits av rådet, möjligen delvis av rädsla för smitta. Ehrenstierna tvingades återvända till kungen i Turkiet. Efter ett möte med kungen i Bender våren 1711 fick han fullmakt att ta upp statslån på 600.000 riksdaler eller mer varvid han erhöll fullmakt och kreditiv av kungen om att hovet och rådet skulle på alla sätt stödja Ehrenstiernas förslag. På grund av den låga ränta som erbjöds på lånen och bristen på säkerhet som staten kunde uppvisa lyckades han inte få fram tillräckligt med pengar. Han lade fram ett nytt förslag om lån av 1.000.000 riksdaler mot högre ränta men en femtonårig amorteringstid och säkerhet jämte rådets garanti ifrån framtida statsinkomster, men rådet dröjde trots Arvid Horns stöd att bevilja säkerheten. Ehrenskiöld återvände då till Bender dit han ankom maj 1712, men Karl XII beslutade sig nu för att avstå hela planen. Ehrensvärd sattes nu att ta upp lån för kungens räkning i Turkiet. Han skötte arbetade även med att försöka hålla gång postgången mellan Turkiet och Sverige. Då Karl XII slutligen hösten 1714 begav sig av hemåt, lånade Ehrenskiöld upp pengar för hemresan. Han utverkade ett erkännande från Karl XII på att hans fordringar på kronan nu uppgick till över 116.000 daler silvermynt, främst genom att han tagit personliga lån för kronans räkning. Då Stralsunds garnison kapitulerade 1715 fick Ehrenskiöld i uppgift att sköta hemtransporten av de trupper som undandragits från krigsfångenskapen. Flera han interneras då utlovad betalning för truppernas underhåll dröjt, men med Henrik Magnus von Buddenbrock lyckades Ehrenskiöld få dem frisläppta. Ehrenskiöld ansåg själv att han motarbetades i sitt uppdrag av Georg Heinrich von Görtz. (källa)
  3. Efter andra världskriget befann sig Erren i brittisk krigsfångenskap fram till och med januari 1948. Genom att dölja sitt förflutna kunde Erren återuppta sitt läraryrke i Västtyskland. När en förundersökning inleddes mot honom, avskedades han 1960. Från 1961 till 1971 verkade han som lärare vid en privatskola. (källa)
  4. I november 1944 utsågs Remer till chef för en division som med svåra förluster deltog i Ardenneroffensiven. I januari 1945 befordrades han till generalmajor och blev då den yngste generalen inom Wehrmacht. I mars samma år deltog Remer i återerövrandet av Lauban (nuvarande Lubań i Polen) som tidigare hade fallit i Röda arméns händer. I samband med Tysklands kapitulation i maj 1945 hamnade Remer i allierad krigsfångenskap. Han släpptes fri 1947 och bosatte sig i Varel i Niedersachsen. (källa)
  5. Under sin krigsfångenskap när bolsjevikerna tog över makten blev han övertygad kommunist och en av grundarna av det ungerska kommunistpartiet. Under Béla Kuns kommunistiska rådsrepublik i Ungern var han dess yngste kommissarie. När amiral Miklós Horthy tog över makten flydde han till Sovjetunionen där han blev sekreterare i Komintern och med sina goda kunskaper i tio språk användes han för att hjälpa till att skapa Moskvatrogna kommunistpartier i Tjeckoslovakien, Österrike och Italien. 1925 blev han sänd till Ungern för att agitera. Eftersom kommunism var förbjuden i landet dömdes han för uppvigling till åtta års fängelse som vid straffets slut omvandlades till livstid och skaffade honom martyrstatus och ryktbarhet i vänstervärlden. Efter Molotov-Ribbentroppakten utväxlades han 1940 av ungrarna mot två flaggor från Lajos Kossuths revolution 1848, och fick resa till Sovjet där han mottogs som en hjälte av Stalin. (källa)
  6. Illner kom från en hantverkarfamilj och fullgjorde en utbildning till snickare. Efter att ha stridit i första världskriget och hamnat i brittisk krigsfångenskap blev han 1919 medlem i Tysklands kommunistiska parti (KPD). Han steg snabbt i graderna inom partiets militärpolitiska apparat (från 1923 kallat "Det militärpolitiska rådet"). 1924 emigrerade han till Sovjetunionen och blev sovjetisk medborgare och medlem i Sovjetunionens kommunistiska parti (SUKP). Efter fortsatt militärpolitisk utbildning blev han efter några år agent för Komintern. I det spanska inbördeskriget slogs han som kommendant för en bataljon vid den Internationella brigaden. Under denna tid tog han sig täcknamnet Richard Stahlmann. (källa)
  7. cirka 1 miljon av de tyska döda dog i krigsfångenskap, siffrorna infattar också österrikare, tvångsrekryterade och frivilliga. (källa)
  8. År 1945 flydde Schleyer till föräldrahemmet i Konstanz. Han greps i juli 1945 av fransk militär och överfördes till amerikansk krigsfångenskap. Han var internerad i tre år i Baden. År 1949 började han arbeta vid industri- och handelskammaren Baden-Baden och två år senare började han vid Daimler-Benz AG. (källa)
  9. Vid krigsslutet hamnade han i allierad krigsfångenskap maj 1945–1947. (källa)
  10. Regementet har deltagit i flera krig och slag. Under början av 1700-talet följde regementet Karl XII på alla hans marscher åren 1707, 1708 och 1709. I slaget vid Poltava den 28 juni 1709 var regementet formerat på en bataljon och hörde under första striden till den andra kolonnen från höger av de fyra, i vilken fotfolket var indelt. Regementet kom genom reduttlinjen men med betydliga förluster. I den andra och avgörande striden utgjorde regementet den femte bataljonen från höger av de tolv, som återstod av infanteriet. Det stred med utmärkt tapperhet, men förlorade hälften av manskapet och många officerare, däribland både överste Ranck och överstelöjtnant Silfversparre som stupade. De överlevande delarna av regementet gick i krigsfångenskap den 1 juli 1709 vid kapitulationen vid Perevolotjna. Majoren Lejonhjelm fick i slaget vänstra benet avskjutet av en kanonkula, men lyckades dock komma med Konungen till Turkiet. Vid arméns allmänna rekrytering hösten 1709 återuppsattes regementet samt erhöll till chef Carl Björnberg. Redan året därpå deltog regementet i Magnus Stenbocks korta vinterfälttåg 1710 i Skåne och deltog den 28 februari i slaget vid Helsingborg. Under detta krig drabbades Kalmar regemente av stor nöd. Beklädnadsmedlen räckte inte till varken för kappor eller ränslar, och såväl strumpor och skor som skjortor fick soldaten själv skaffa sig så gott han förmådde. Regementet fick under fälttåget också en mycket hög sjuk- och dödlighetssiffra. På sommaren 1710 uppgavs det att av 1 100 man hade "på marschen och i landet" 341 dött, och 434 låg sjuka. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.