Kriminalgåta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kriminalgåta, varianter, uttal och böjningar av kriminalgåta

Kriminalgåta synonym, annat ord för kriminalgåta, vad betyder kriminalgåta, förklaring, uttal och böjningar av kriminalgåta.

Vad betyder och hur uttalas kriminalgåta

Kriminalgåta uttalas krim|in|al|gåta och är ett substantiv.

Ordformer av kriminalgåta

Singular

kriminalgåta
obestämd grundform
kriminalgåtas
obestämd genitiv
kriminalgåtan
bestämd grundform
kriminalgåtans
bestämd genitiv

Plural

kriminalgåtor
obestämd grundform
kriminalgåtors
obestämd genitiv
kriminalgåtorna
bestämd grundform
kriminalgåtornas
bestämd genitiv

Kriminalgåta är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kriminalgåta

  1. Karaktären spelas av den australiensiska Golden Globe Award-nominerade skådespelaren Simon Baker. Han är en frilans-konsult som arbetar för CBI med mordutredningar. Patrick Jane är en relativt attraktiv, medelålders, ensamstående man. Han är ständigt klädd i kostym med väst. Han har blont lockigt hår. Han har en otrolig social kompetens, och är väldigt bra på att tala med alla typer av människor. Han utmålas som en generös, varm och omtänksam person. Som exempel kan nämnas ett avsnitt där han vinner enorma mängder pengar, men skänker allt till välgörenhet. Däremot uppvisar han ofta tendenser på att vara kall, känslolös, cynisk och bitter. Han är ofta arrogant och taktlös. Hos CBI är Jane känd för sin brist på disciplin. Han följer sällan uppsatta förhållningsregler, utan använder ofta väldigt tveksamma, men effektiva, metoder. Jane har en beaktansvärd talang att lösa kriminalgåtor genom knivskarp iakttagelseförmåga. Han använder sina enorma kunskaper inom cold reading, hypnos och neurolingvistisk programmering för att få som han vill, oavsett om det är relaterat till hans jobb eller inte. Jane har som nämnts en vana att bryta regler, och att hypnotisera misstänkta är ofta en av de saker han gör som inte uppskattas av hans överordnade. Jane är bara inhyrd som konsult, och bär därför aldrig tjänstevapen. Han har heller ingen polisbricka, utan visar bara upp ett ID-kort vid förhör och hembesök. Han hade tidigare en mycket framgångsrik karriär som medium, något han nu erkänner endast var ett skådespel. I ett tidigt skede i serien får vi veta att Janes fru och dotter mördats av en seriemördare, kallad Red John. På grund av detta lämnade Jane sin karriär som medium, och anslöt sig istället till CBI i hopp om att få sin hämnd. Jane har i serien öppet erkänt för sina kollegor att han bara är där för att få döda Red John, även om det tydligt märks att han trivs på enheten. Han är beredd att offra allt för att fånga Red John, även sitt eget liv. (källa)
  2. När han hämtat sig någorlunda, installerade Bunter Lord Peter i en lägenhet i London, en luxuös ungkarlsvåning på Piccadilly Street 110 A. Våningen, som hade ett gul-svart färgschema, med honungsfärgade Aubussonmattor, bibliotek med svarta bokhyllor, med venetiansk spegel ovanför den öppna eldstaden, Chesterfieldsoffor, bekväma fåtöljer och en svart piano, blev till Lord Peters högkvarter. Efter sitt tillfrisknande började Lord Peter intressera sig för kriminalgåtor. Åren 1920-30 löste han en del invecklade mordgåtor. Han hjälpte sin bror Gerald att bevisa sin oskuld efter att ha blivit orättvist anklagad för mordet på Lady Marys fästman (En sky av vittnen) och han rentvådde Harriet Vane, detektivromanförfattare, från anklagelsen att ha förgiftat sin älskare (Oskuld och arsenik). Lord Peters känslor för sin hobby är inte entydiga. Han har sina motsägelsefulla och ibland motsträviga känslor och tvivel kring tanken på att som hobby fånga kriminella element. Inte sällan får han en del inre strider att kämpa med när han väl lyckas. (källa)
  3. Börje Heed hade ett stort internationellt kontaktnät och han intervjuade många av världens främsta ledare och spionchefer, men även brottslingar. Han är bland annat den ende journalist från Europa som träffade den misstänkte amerikanske mördaren Caryl Chessman strax innan denne sattes i gaskammaren. Heed var också en av få svenska journalister som tog ställning i fallet Olle Möller där han trodde att Möller var oskyldig. Han avslöjade 6 januari 1964 i Aftonbladet innehållet i den dittills hemliga rapporten om Bäckebobomben, och dessutom skrev han genom åren en lång serie artiklar om Vilhelm Moberg. Han gjorde även några översättningar av engelskspråkiga böcker till svenska som hade som ämnen spioneri, kriminalgåtor och historiska dokumentationer. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.