Kristendomsundervisning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kristendomsundervisning, varianter, uttal och böjningar av kristendomsundervisning

Kristendomsundervisning synonym, annat ord för kristendomsundervisning, vad betyder kristendomsundervisning, förklaring, uttal och böjningar av kristendomsundervisning.

Vad betyder och hur uttalas kristendomsundervisning

Kristendomsundervisning uttalas kristen|doms|under|vis|ning och är ett substantiv.

Ordformer av kristendomsundervisning

Singular

kristendomsundervisning
obestämd grundform
kristendomsundervisnings
obestämd genitiv
kristendomsundervisningen
bestämd grundform
kristendomsundervisningens
bestämd genitiv

Kristendomsundervisning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kristendomsundervisning

  1. Bengt Thelin, Exit eforus – Läroverkens sekularisering och striden om kristendomsundervisningen. Stockholm 1981. (källa)
  2. 1919 infördes en ny undervisningsplan för folkskolan (UPL 1919), som bland annat avskaffade katekesen inom kristendomsundervisningen. (källa)
  3. Uddin var en frispråkig pastor som flera gånger blev anmäld till domkapitlet som dock lämnade anmälningarna utan åtgärd. 1907 var Uddin fängelsepredikant på Gotland och gjorde en redogörelse för själavården och kristendomsundervisningen vid kronohäktet där han bland annat skrev att alkoholister i allmänhet var goda och vänliga människor, men i etiskt avseende defekta individer, som inte borde straffas utan i stället skyddas mot sig själva. Vidare sade han sig ha blivit frapperad av barnamörderskornas karaktärsstyrka och förträffliga egenskaper och förklarade, att de var "offer för skumraskförhållanden på det erotiska området och för en officiell moral, som förlåter sig själv allt och andra intet". Dessa uttalandens skapa stor debatt. (källa)
  4. Hammarstedt beskrivs som en moderlig pedagog som kunde skapa en hemlik atmosfär i sin skola och förmådde göra undervisningen levande. Under en tid då frikyrkorna etablerades i Stockholm höll hon hårt på den statskyrkan och prioriterade kristendomsundervisningen. Hon upprätthöll en strikt hygien, vilket då var en innovation. Hon bedrev även en viss välgörenhetsbespisning i skolans lokaler, som samtidigt var hennes bostad. Bland skolans elever fanns Gurli Linder och Anna Billing. Hon avvecklade sin skola 1881 när hon inte längre kunde klara av hyran för dess lokal. (källa)
  5. Hammarstedt beskrivs som en moderlig pedagog som kunde skapa en hemlik atmosfär i sin skola och förmådde göra undervisningen levande. Under den tid då frikyrkorna etablerades i Stockholm höll hon hårt på statskyrkan och prioriterade kristendomsundervisningen. Hon upprätthöll en strikt hygien, det vill säga gymnastik, vilket då var en innovation. Hon bedrev även en viss välgörenhetsbespisning i skolans lokaler, som samtidigt var hennes bostad. Hammarstedt avvecklade skolan 1881 när hon inte längre kunde klara av hyran för dess lokal. (källa)
  6. På 1750-talet kom Petter Swartz till Norrköping och grundade en fabrik som tillverkade snus. Han och hans hustru Brita Ryy var övertygade herrnhutare och ansåg att det var illa ställt med fattiga barns skolutbildning i staden. Med hjälp av egen förmögenhet kunde paret 1772 starta en privatskola för fattiga pojkar och flickor. Domkapitlet försökte stoppa planerna eftersom man befarade att kristendomsundervisningen skulle skilja sig från den gängse lutherska läran, men då hade Swartz redan fått tillstånd av Gustav III. Swartziska friskolans byggnad låg i hörnet Prästgatan och Olai kyrkogata. Skolan hade plats för två klasser med sammanlagt 50 barn. Skolhuset förstördes vid stadsbranden 1822 men byggdes upp igen två år senare. Swartziska friskolan inlemmades i folkskolan på 1880-talet. 1900 blev skolan en externatskola för utvecklingsstörda barn. Skolan lades ned 1940. (källa)
  7. Efter kriget måste Fogelklou söka ett mer avlönat arbete för att kunna försörja både sin mor och sig själv. Hon fick en tjänst som lektor vid folkskollärarseminariet i Kalmar 1918. Men även där brottades hon med kristendomsundervisningen och skrev en egen kursplan. (källa)
  8. Parallellt med att grundskolans kristendomsundervisning ersattes av religionskunskap, byttes ämnet teologi vid merparten av de svenska lärosätena namn till "religionsvetenskap" under åren 1969-1976. "Teologi" lever dock kvar i titeln på akademiska examina: teologie doktor och teologie kandidat, doktor respektive kandidat i religionsvetenskap, samt som namn på tre av de konfessionellt oberoende svenska universitens religionsvetenskapliga fakulteteter och institutioner, Teologiska fakulteten och Teologiska institutionen vid Uppsala universitet, Teologiska fakulteten och Centrum för Teologi och Religionsvetenskap vid Lunds universitet samt Institutionen för religionsvetenskap och teologi vid Göteborgs universitet. Fyra andra svenska lärosäten som drivs av enskilda utbildningsanordnare erbjuder religionsstudier i huvudsak under benämningen teologi och riktar sig då företrädesvis till studenter som förbereder sig för yrke inom kyrka och församling, men även beteckningen religionsvetenskap kan förekomma. Vissa högskolor i Sverige som erbjuder ämnet religionsvetenskap betonar dess sekulärt, humanistiska och icke-konfessionella karaktär, i direkt opposition till det traditionella teologiämnet, till exempel religionsvetenskap vid Linnéuniversitetet, Södertörns högskola och Högskolan i Halmstad. Diskussionen kring ämnets innehåll och karaktär är pågående. Religionshistoria är det religionsvetenskapliga ämne som tydligast markerat ett ickekonfessionellt studium av religion som karaktärsdrag. (källa)
  9. Parallellt med att grundskolans kristendomsundervisning ersattes av religionskunskap, byttes ämnet teologi vid merparten av de svenska lärosätena namn till religionsvetenskap under åren 1969-1976. Teologi som begrepplever dock kvar i titeln på akademiska examina: teologie doktor och teologie kandidat, doktor respektive kandidat i religionsvetenskap, samt som namn på två av de konfessionellt oberoende svenska universitetens religionsvetenskapliga fakulteteter och institutioner, Teologiska fakulteten och Teologiska institutionen vid Uppsala universitet samt Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet. (källa)
  10. I bild uttrycktes på detta sätt kyrkans lära och för det icke läskunniga folket var bilderna en åskådlig och lättfattlig kristendomsundervisning, ibland kallad de fattigas bibel. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.