Vad betyder och hur uttalas krossglas
Krossglas uttalas kross|glas.
Ordformer och varianter av krossglas
Singular
- krossglas
- obestämd grundform
- krossglas
- obestämd genitiv
- krossglaset
- bestämd grundform
- krossglasets
- bestämd genitiv
Plural
- krossglas
- obestämd grundform
- krossglas
- obestämd genitiv
- krossglasen
- bestämd grundform
- krossglasens
- bestämd genitiv
Krossglas är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet krossglas
En stor del av råvaran är krossglas från kasserade buteljer. Det startades av Höganäsbolaget 1933 i mycket blygsam skala, och produkten tillverkades då enligt något som hette Hagermetoden. Det fanns vid denna tidpunkt ett par andra metoder att göra isolering av glas, Gosslermetoden och Owensmetoden. Hagermetoden bedömdes dock vara den rätta för tillverkningen i Billesholm. Denna metod kom att användas i Billesholm till 1960, då det beslutades att övergå till en fransk metod som kallas telprocessen. Med telprocessen fick man en produkt som var betydligt mera lätthanterlig än sin föregångare. Då hade man redan i tre år tillverkat isolering med telprocessen på ett dotterbolag i Söråker. Detta företag i Billesholm har med åren växt till att vara landets ledande leverantör av isoleringsmaterial.
Telprocessen är en metod utvecklad av Saint-Gobain i Frankrike, för att framställa isoleringsmaterial av glas. Egentligen var arbetsnamnet när den började utvecklas, LET. Detta stod för Laboratoire d'Essais Thermiques där denna process såg dagens ljus. Vid provkörningar i laboratoriet kom någon plötsligt på att om man vände upp och ner på processen kom det till att fungera bättre. I och med att det vändes på processen, vändes det också på bokstäverna LET, som då istället blev TEL. Denna process går till genom att man hettar upp krossglas och en del andra kemikalier till uppåt 1400 grader celsius. Denna flytande glasmassa ledes ner i en maskin som är försedd med en roterande korg full av små hål. Det flytande glaset pressas då av centrifugalkraften ut genom alla dessa små hål, blir besprutade av ett bindemedel tillverkat av en fenolhartz och hamnar sedan i ett schakt där ett transportband tar hand om det.