Kulturfond Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kulturfond, varianter, uttal och böjningar av kulturfond

Kulturfond synonym, annat ord för kulturfond, vad betyder kulturfond, förklaring, uttal och böjningar av kulturfond.

Vad betyder och hur uttalas kulturfond

Kulturfond uttalas kult|ur|fond och är ett substantiv.

Ordformer av kulturfond

Singular

kulturfond
obestämd grundform
kulturfonds
obestämd genitiv
kulturfonden
bestämd grundform
kulturfondens
bestämd genitiv

Plural

kulturfonder
obestämd grundform
kulturfonders
obestämd genitiv
kulturfonderna
bestämd grundform
kulturfondernas
bestämd genitiv

Kulturfond är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kulturfond

  1. Hanaholmens uppgift anges i ett avtal mellan Finland och Sverige som att främja samarbete inom kultur-, samhälls- och näringsliv. Det är en del av Kulturfonden för Sverige och Finland och hanterar också Finlands bilaterala kulturfonder för Norge, Danmark och Island på uppdrag av Undervisnings- och kulturministeriet. Verksamheten leds av en direktion, tillsatt för tre år i sänder, med fem ledamöter vardera från Sverige och Finland. Det driver också ett konferenshotell. (källa)
  2. Han innehade titeln konstnärsprofessor åren 1975–1980, och hans författarskap har belönats med bl.a. Litteraturfrämjandets stora romanpris 1972, finländska Statens litteraturpris 1976, Tack för boken-medaljen 1976, Svenska litteratursällskapets pris år 1976 och 1983, Svenska Akademiens Finlandspris 1976, Längmanska kulturfondens pris 1986, Tollanderska priset 1988 och Artium Cultori–priset 2000. År 2017 donerade Kihlman sitt arkiv till Svenska Litteratursällskapet i Finland där det blir tillgängligt för forskning. (källa)
  3. Lunds studentsångare fick tillsammans med Den danske studentsangerforening Dansk-svensk kulturfonds kulturpris 2003. (källa)
  4. 2020: Dansk-svensk kulturfonds pris. (källa)
  5. Marcus Ivarsson valde att göra en serie av En herrgårdssägen då romanens tematik och drömsekvenser tilltalade honom, samtidigt som han bedömde att det raka berättandet och berättelsens längd skulle göra sig väl i serieform. Arbetet med boken tog fyra år. Handlingen är trogen originalet med ett undantag: den galne Hedes tvångsmässiga nigande inför djur, som var svårt att överföra till teckningar och därför utelämnades. Bilduttrycket är bland annat inspirerat av kurbitsmåleri och Einar Nermans tidigare illustrationer till romanen. Projektet fick stöd från Bengt Axelssons kulturfond. (källa)
  6. 1959 påbörjade han en omfattande femtioårig pionjärgärning i tillverkningen av traditionella näverlurar, vilket kom att uppgå till över 11 000 numrerade lurar totalt (med signaturen R.S.), vars intäkter gick till kyrkans verksamhet. 2005 grundades till hans ära Rune Seléns kulturfond för att förvalta och vidareföra gamla nordiska folkmusiktraditioner som näverlurar, kulning, vallmusik etc och för den årliga utdelningen av musikpriset Årets Näverlur. 15 juni 2005 arrangerades också i anslutning till detta en officiell hyllningskonsert över Seléns livsverk på Kungliga Musikaliska Akademiens hus i Stockholm. (källa)
  7. Fram till 2009 skedde viss finansiering av nyskapande kulturprojekt med medel från stiftelsen Framtidens kultur som tilldelades drygt 500 miljoner kronor vid avvecklingen och utskiftningen av Löntagarfonderna 1994. Med påfyllning från avkastningen delade Framtidens kultur ut cirka 900 miljoner under sin existens.Regeringen Reinfeldt beslutade att inrätta Kulturbryggan för att utreda framtida finansiering samt att fördela 50 miljoner kronor i konstnärsstöd fördelat på två år 2011 och 2012. För att ta del av medlen var man som projektansökare tvungen att ordna privat medfinansiering till projektet. Kommittén hade som ambition att starta en kulturfond som samlade in medel från privata aktörer. (källa)
  8. 2002 – Längmanska kulturfondens pris. (källa)
  9. Clément, som var son till direktör Ivar Arthur Rudolf Clément och Julia Mathilda Boman, genomgick läroverk och Finska konstföreningens ritskola 1919–1924. Han företog studieresor till Paris 1958 med Svenska kulturfondens stipendium och till samma stad 1966 med Finlands akademiska statsstipendium. Han var verksam som scenograf vid Åbo svenska teater 1945–1975 och skapade där sina scenbilder med fantasi och stilkänsla. (källa)
  10. 2000 - Stiftelsen Längmanska Kulturfondens pris. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.