Kulturhändelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kulturhändelse, varianter, uttal och böjningar av kulturhändelse

Kulturhändelse synonym, annat ord för kulturhändelse, vad betyder kulturhändelse, förklaring, uttal och böjningar av kulturhändelse.

Vad betyder och hur uttalas kulturhändelse

Kulturhändelse uttalas kult|ur|händ|else och är ett substantiv.

Ordformer av kulturhändelse

Singular

kulturhändelse
obestämd grundform
kulturhändelses
obestämd genitiv
kulturhändelsen
bestämd grundform
kulturhändelsens
bestämd genitiv

Plural

kulturhändelser
obestämd grundform
kulturhändelsers
obestämd genitiv
kulturhändelserna
bestämd grundform
kulturhändelsernas
bestämd genitiv

Kulturhändelse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kulturhändelse

  1. En väsentlig del av Nordiska rådets verksamhet handlar om att stärka det nordiska samarbetet inom framförallt kultur, men också inom skola och vissa fackområden. Nordisk kulturfond och andra stödfonder förmedlar årligen stöd för bland annat reseutbyten, studieresor, gemensamma kulturprojekt och gästspel, översättningar med mera. Man förmedlar även information om verksamheter och kulturhändelser inom Norden, och lokala kontakt- och informationskontor finns i alla de anslutna länderna och regionerna samt på flera ställen i Ryssland, Estland, Lettland, Litauen och på Sønderjylland i Tyskland. I Finland heter den lokala parten Kulturkontakt Nord från och med 2012. (källa)
  2. Kultur i Umeå – år för år listar kulturhändelser i Umeå, från 1800-talet och framåt. Mer information finns i artikeln Kultur i Umeå. (källa)
  3. I samband med tidningen Dagens Nyheters 150-årsjubileum 2014 presenterade tidningens kulturredaktion en lista över de senaste 150 årens viktigaste svenska kulturhändelser. Tidningens läsare fick under en månads tid rösta bland förslagen och den färdiga listan presenterades på nyårsaftonen. Över 10 000 personer deltog i omröstningen. (källa)
  4. År 1838 inträffade det så kallade "Geijerska avfallet", då han anslöt sig till liberalismen, en ideologi han försvarade i till exempel Litteraturbladet som han grundade. Det var denna "liberalism" som föranledde hans starka engagemang mot slaveriet på den svenska kolonien Saint-Barthélemy, i Den blå boken (1837) drev han frågan, under riksdagarna 1840–1841 motionerade han (och hans bror) att det skulle avskaffas, och han skrev om saken i tidningsartiklar. Att slaveriet sedan avskaffades 1845, hade Geijer en del av äran till. Geijers "avfall" var 1830-talets största kulturhändelse. På det personliga planet innebar det att bryta med de närmaste vännerna, däribland Per Daniel Amadeus Atterbom och Adolf Fredrik Lindblad, och samtida skildringar berättar att hans personlighet förändrades efter detta, att han blev mer innesluten, mer benägen till enskildhet, och mera dämpad i sällskap. I kronologier över Geijers liv och utveckling framställs traditionellt "avfallet" som en brytpunkt, men samtidigt brukar medges att skiftet i åskådning var mera utdraget eller, vilket Geijer själv ibland påstod, att det egentligen aldrig inträffat en omkastning utan att utvecklingen varit konstant och att i många hänseenden hade han aldrig bytt uppfattning. Alf Henrikson menar till och med att Geijer erkänt att "avfallet" var en manöver för att förhindra en revolution i landet genom att fungera modererande på den liberala oppositionen i fråga om Karl XIV Johan. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.