Kulturkrets Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kulturkrets, varianter, uttal och böjningar av kulturkrets

Kulturkrets synonym, annat ord för kulturkrets, vad betyder kulturkrets, förklaring, uttal och böjningar av kulturkrets.

Vad betyder och hur uttalas kulturkrets

Kulturkrets uttalas kult|ur|krets och är ett substantiv.

Ordformer av kulturkrets

Singular

kulturkrets
obestämd grundform
kulturkrets
obestämd genitiv
kulturkretsen
bestämd grundform
kulturkretsens
bestämd genitiv

Plural

kulturkretsar
obestämd grundform
kulturkretsars
obestämd genitiv
kulturkretsarna
bestämd grundform
kulturkretsarnas
bestämd genitiv

Kulturkrets är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kulturkrets på Engelska

  • culture circle, Circuit of Culture

Hur används ordet kulturkrets

  1. Västerländsk kultur (engelska Western Culture) är den kultur som uppstod i västvärlden i modern tid. Man kan säga att den västerländska kulturen är intimt sammankopplad med kristen religion (framförallt den västliga kristendomen). Ibland räknas även Östeuropa och Ryssland som tillhörande den västerländska kulturkretsen. Men det står klart att hela världen mer eller mindre har påverkats av västerländsk kultur. Dikotomin mellan västerländskt och österländskt är längsamt på väg att ersättas av en "global" kultur som kan stå i motsättning till lokala kulturer. (källa)
  2. Genom islams frammarsch skapades förutsättningarna för en västerländsk kristen kulturkrets med jämförelsevis få förbindelser söderut och österut. Östliga ryska, georgiska och bysantinska furstehus ingick under skilda perioder i den europeiska sfären. När den osmanska stormakten expanderade ingick osmanerna ett antal äktenskapsallianser med balkanska och bysantinska furstehus, föreställningen om en total åtskillnad mellan de kristna och muslimska sfärerna genom historien är felaktig. Under nya tiden upphörde äktenskapsallianser mellan muslimska och kristna furstehus. Istället uppkom under nya tiden en protestantisk-katolsk barriär som skapade en nordlig och en sydlig sfär for dynastisk politik, bilden av en helt integrerad alleuropeisk fursteklass är en senare förenkling av ett komplicerat och skiftande politiskt landskap, och det fanns geografiskt och religiöst betingade sfärer för dynastisk politik inom kristenheten. Även den katolsk–protestantiska gränsen överskrids dock vid flera tillfällen vid furstliga äktenskap. Rysslands ambitioner att närma sig väst drev fram en acceptans för västliga äktenskapsallianser med de grekisk‑ortodoxa östeuropeiska furstehusen. På medeltiden knöts familjeband mellan kristna europeiska furstar och hedniska litauiska härskarfamiljer. Äktenskapsallianser med andra muslimska härskarhus än osmanerna och de asiatiska i Siam, Kina och Japan ingicks ej. (källa)
  3. Lustig är ett efternamn som förekommer i flera länder och kulturkretsar. I Sverige har det använts som soldatnamn. Den 31 december 2013 var 216 personer bosatta i Sverige med efternamnet Lustig. (källa)
  4. Eftersom vad som räknas som musik har varierat genom tiderna och mellan kulturer och kulturkretsar, har det som ansetts vara värt att studeras av musikvetenskapen också varierat. (källa)
  5. Världslitteratur är ett begrepp inom litteraturvetenskapen. Enligt litteraturvetarna Staffan Bergsten och Lars Elleström är den till skillnad från nationallitteraturen "summan av allt som kodifierats i ord över hela jorden tiderna igenom, massan av i muntlig tradition och i skrift bevarade texter från skilda kulturkretsar." Termen myntades först av Goethe, och förekommer även i Marx och Engels Det kommunistiska manifestet (1848). (källa)
  6. Fornminnena har gjort det möjligt att, genom systematisk typologisering och sortering av typer med kronologisk betingelse, kunna uppdela Europa i kulturkretsar, där de olika kulturerna normalt förändras och till slut ersätts av andra kulturer, vars gränser antingen är stabila eller föränderliga. Denna grundläggande förhistorisk kronologi, eller kulturschema som återger den typologiska utvecklingen i ett rumsligt och kronologiskt perspektiv, går tillbaka i tiden från de första mänskliga lämningar och är under vissa perioder mycket detaljerad. Flera årtusenden före Kristus, kan man även förstå grunderna i de samhällsmässiga och ekonomiska orsakerna bakom förändringar i schemat, såsom att påvisa olika kulturströmningar och kulturutbyten, men också vikten av att betrakta den förhistoriska perioden som hierarkiskt skiktad. (källa)
  7. I den västerländska kulturkretsen används grönt som symbol för hopp (medan tro symboliseras av blått och kärlek av rött). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.