Kulturminne Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kulturminne, varianter, uttal och böjningar av kulturminne

Kulturminne synonym, annat ord för kulturminne, vad betyder kulturminne, förklaring, uttal och böjningar av kulturminne.

Vad betyder och hur uttalas kulturminne

Kulturminne uttalas kult|ur|minne och är ett substantiv.

Ordformer av kulturminne

Singular

kulturminne
obestämd grundform
kulturminnes
obestämd genitiv
kulturminnet
bestämd grundform
kulturminnets
bestämd genitiv

Plural

kulturminnen
obestämd grundform
kulturminnens
obestämd genitiv
kulturminnena
bestämd grundform
kulturminnenas
bestämd genitiv

Kulturminne är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kulturminne

  1. Ofta hämtade de sina motiv ur bibeln och klädde de bibliska figurerna i bygdens egna dräkter. En annan inspirationskälla var enkla bildtryck från Tyskland och Frankrike, med motiv från ålderstrappan (där jordelivet avbildas symboliskt som trappsteg) och ungdomskvarnen. En känd kurbitsmålare var Winter Carl Hansson som utförde ett stort antal kurbitsmotiv kring sekelskiftet 1800 i Danielsgården i Bingsjö, numera bevarad som kulturminne. (källa)
  2. Beträffande kyrkobyggnader, se kyrkligt kulturminne. (källa)
  3. På kyrkogårdens sydvästra södra sida står Ingartorps kyrkbod. En av stockarna är från ett träd som fälldes någon gång mellan 1219 och 1239. Det visade en dendrokronologisk analys som utfördes år 2008 av laboratoriet för vedanatomi vid Lunds universitet. Det innebär att Kyrkboden uppfördes vid denna tid och är därmed Sveriges äldsta daterade profana träbyggnad, eller Sveriges äldsta daterade träbyggnad, som inte är en kyrka. Byggnaden är ett kyrkligt kulturminne, tillkommen före utgången av år 1939. Intill Kyrkboden står tiondeboden som är betydligt yngre och uppfördes 1773. (källa)
  4. Torö kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Ösmo-Torö församling i Strängnäs stift. Kyrkan ligger på ön Torö i Nynäshamns kommun. Ursprungligen hörde Torö till Sorunda socken, sedermera bildades Torö socken. Byggnaden är ett Kyrkligt kulturminne. (källa)
  5. Masten till radiostationen står fortfarande kvar och är ett skyddat kulturminne. (källa)
  6. Under en ny norgeresa 1839 återvände Dahl till Vang. Stavkyrkan stod då fortfarande på sin plats, men vid sidan av denna hade det nyligen uppförts en större timrad kyrka med 230 sittplatser och rivning av den gamla kyrkan var nära förestående. Dahl blev ännu mer övertygad om att detta var ett värdefullt kulturminne som måste räddas. Han försökte rädda den genom att föreslå att den skulle återuppföras som kungligt kapell i Slottsparken i Christiania eller som museikyrka i anknytning till Håkonshallen i Bergen. Greve Herman Wedel-Jarlsberg erbjöd sig att flytta kyrkan till sina ägor, till parken vid Bogstad, men avled innan planerna hunnit verkställas. (källa)
  7. Kulturminnesvård är en äldre term för det som sedan 1980-talet vanligen kallas kulturmiljövård. Det är en, vanligen offentlig, verksamhet avsedd att skydda, vårda och informera om vårt fysiska kulturarv. (källa)
  8. Kägel spelas på en kägelbana som är en långsmal öppen byggnad, oftast byggd i trä. I Sverige var kägelbanorna som populärast kring sekelskiftet år 1900 och de var då ett vanligt inslag i herrgårds- och parkmiljöer. Från 1920-talet upphör nästan seden att spela kägla och banorna försvinner. Sverige hann dock få en världsmästare i kägel, detta var år 1904 som Martin W Lundgren från Smygehamn i Skåne tog guld i världsmästerskapen i Kaufering. Några gamla kägelbanor finns fortfarande kvar i landet och vårdas som kulturminnen. En av de äldsta bevarade banorna finns i Finspång och är byggd 1858. En av de bäst bevarade kägelbanorna finns i Dådran, Dalarna, som byggdes under 1800-talets början. Andra äldre kägelbanor finns i Skultuna, Lindesberg, Linköping, Arboga, Tollare folkhögskola, Medevi brunn, Sala vid Måns Ols, på Garpenbergs Herrgård, på Norrbyskär, på Annedals herrgård i Bispgården och på Gubbhyllan, Skansen i Stockholm, Torekällberget i Södertälje. Kägelbanan på Tollare folkhögskola är den idag äldsta fungerande kägelbanan i världen. (källa)
  9. Landsantikvarie är chefen för ett länsmuseum. Landsantikvarien är huvudansvarig för museiarbetet inom länet samt remissinstans för Länsstyrelsen Riksantikvarieämbetet, bland annat beträffande byggnadsminnen, kyrkliga kulturminnen och fornlämningar. I arbetet ingår att vara rådgivare för verksamheten inom hembygdsrörelsen. En stiftelse bildad av denna rörelse tillsammans med landsting och kommun svarar som regel för anställningen av landsantikvarie. (källa)
  10. Länsantikvarie kallas den som är chef för en länsstyrelses enhet för kulturmiljö. Länsantikvarien ansvarar för statlig och regional miljövård på kulturens område, i första hand beträffande byggnadsminnen, kyrkliga kulturminnen och fornlämningar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.