Kulturredaktör Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kulturredaktör, varianter, uttal och böjningar av kulturredaktör

Kulturredaktör synonym, annat ord för kulturredaktör, vad betyder kulturredaktör, förklaring, uttal och böjningar av kulturredaktör.

Vad betyder och hur uttalas kulturredaktör

Kulturredaktör uttalas kult|ur|re|dakt|ör och är ett substantiv.

Ordformer av kulturredaktör

Singular

kulturredaktör
obestämd grundform
kulturredaktörs
obestämd genitiv
kulturredaktören
bestämd grundform
kulturredaktörens
bestämd genitiv

Plural

kulturredaktörer
obestämd grundform
kulturredaktörers
obestämd genitiv
kulturredaktörerna
bestämd grundform
kulturredaktörernas
bestämd genitiv

Kulturredaktör är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kulturredaktör

  1. Christoffersson var kulturredaktör, redaktionschef och reporter vid Östgöta Correspondenten 1981–2017. Sedan 2018 är hon krönikör i Östgöta Correspondenten och litteraturrecensent i Upsala Nya Tidning och Ostmedia. (källa)
  2. Efter studentexamen 1928 vid Malmö latinskola började Ahlgren studera vid Lunds universitet och avlade 1935 en filosofie licentiatexamen i litteraturhistoria. Han började sedan som marxistisk litteraturkritiker, och gav i böckerna Orfeus i folkhemmet (1938) och Veckopressen och folket (1940) kritiska analyser av tidens skönlitteratur och press. Han skrev artiklar åt Arbetet i Malmö från 1937 och var kulturredaktör på Aftontidningen i Stockholm 1942–1946. (källa)
  3. Olof Lagercrantz blev huvudansvarig för lyrikbevakningen i Svenska Dagbladet 1946 och 1951 blev han som kulturredaktör på Dagens Nyheter ansvarig för tidningens litteraturbevakning där han kom att anmäla de flesta utkomna böckerna och recensera verk från både debutanter och etablerade författare. (källa)
  4. Gunnarson föddes i ett arbetarhem och studerade filosofi, litteraturhistoria och historia vid Stockholms högskola. Han började engagera sig politiskt kring solidaritetsarbetet under spanska inbördeskriget, och hans antifascistiska engagemang ledde honom in i Sveriges kommunistiska parti (SKP) under sent 1930-tal. Bland annat var Gunnarson kulturredaktör för SKP:s tidning Folkviljan, och vid andra världskrigets slut var han med och grundade tidskriften Konst och kultur. Han introducerade ett flertal tyskspråkiga författare och intellektuella för en svensk publik, däribland Georg Lukács och Karl Kraus. (källa)
  5. Lagercrantz' tid som chef- och kulturredaktör på Dagens Nyheter beskrivs som präglad av intellektuellt förfall, "salongskommunism" och hänsynslös mobbing mot bland andra Harry Martinson och Eyvind Johnson. Stolpe beskriver hur Lagercrantz före sitt redaktörskap hörde till de största insmickrarna av sin företrädare Herbert Tingsten, för att sedan såga hela Tingstens karaktär i en recension av dennes memoarer. Boken berör Lagercrantz' ställningstagande för Lars Hillersberg och att Lagercrantz ställde sig på Jan Guillous och Peter Bratts sida under IB-affären. (källa)
  6. Arnor Gunnar Nial Bergman, känd som A. Gunnar Bergman, född 16 maj 1903 i Bäve församling i Uddevalla, död 13 mars 1967 i Stockholm, var en svensk författare, poet, journalist och redaktör. Han räknas till arbetarförfattarna och var autodidakt likt många andra i genren. Han debuterade i bokform 1935 med diktsamlingen Erfaret. Han arbetade på bland annat Aftontidningen (kulturredaktör) och Arbetet. (källa)
  7. Martin Aagård är kulturjournalist på Aftonbladet. Han har tidigare varit litteraturkritiker och radiokrönikör samt redaktör för essäistiska "Under strecket" på Svenska Dagbladet, kulturskribent på Dagens Nyheter, kulturredaktör på Arbetarbladet och Dalarnas Tidningar samt chefredaktör för konstmagasinet Konstnären. Aagård har också varit redaktör på det nedlagda kulturmagasinet Sex, medverkat i tidskrifterna Arena, Neo och Filter samt på Expressens, Helsingborgs Dagblads och Sydsvenskans kultursidor. (källa)
  8. Ulrika Knutson, som växte upp i Kalmar, avlade filosofie kandidatexamen i litteraturvetenskap, estetik, nordiska språk, filmvetenskap och engelska. År 2004–2005 innehade hon en gästprofessur vid journalistik- och mediautbildningen vid Göteborgs universitet. Åren 1993–2002 var hon kulturredaktör på tidningen Månadsjournalen. Hon blev 2009 ordförande för Publicistklubben. (källa)
  9. Efter framgången med debutromanen Ormen hösten 1945 slutade Dagerman från nyåret 1946 sin anställning som kulturredaktör i tidningen Arbetaren för att ägna sig åt författarskapet på heltid. Den 9 januari skrev han kontrakt med Steinsviks förlag om en planerad roman med titeln Kampen om lejonet. Våren 1946 övertogs Steinsviks utgivning av Norstedts förlag och kontraktet på romanen överfördes till Norstedts. Arbetet med romanen fullbordades sommaren 1946 på Kymmendö där Dagerman hade bosatt sig med sin familj. Under denna tid bestämde sig Dagerman också för en ny titel på boken, De dömdas ö. (källa)
  10. Hans-Eric Hellberg föddes 1927 i byn Mjälga i Stora Tuna. Han var enda barn till Eric Emanuel Hellberg och dennes hustru Hanna. Fadern, som var köpman, dog i tuberkulos 1940 när Hans-Eric var tretton år. Efter folkskola gick Hellberg på internatskola i Vaggeryd och därefter på Sigtuna folkhögskola. Efter en kort anställningstid på Köpings mekaniska verkstad gjorde han militärtjänstgöring i Boden 1947, där han lärde känna poeten Folke Isaksson. De följande åren ägnade Hellberg åt att resa genom stora delar av Europa, bland annat liftade han till Italien 1949 tillsammans med Folke Isaksson. Redan under tiden i Sigtuna hade Hellberg börjat skriva kåserier för Borlänge Tidning, men först 1954 fick han anställning som notisskrivare och korrekturläsare, för att sedermera avancera till kulturredaktör. Åren 1959 till 1971 var han gift med journalisten Barbro Hellberg, med vilken han fick dottern Åsa. Mellan 1979 och 1986 drev han bokförlaget Två skrivare tillsammans med Stig Ericson. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.