Kungaed Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kungaed, varianter, uttal och böjningar av kungaed

Kungaed synonym, annat ord för kungaed, vad betyder kungaed, förklaring, uttal och böjningar av kungaed.

Vad betyder och hur uttalas kungaed

Kungaed uttalas kunga|ed och är ett substantiv -en -er.

Kungaed betyder:

Ordformer av kungaed

Singular

kungaed
obestämd grundform
kungaeds
obestämd genitiv
kungaeden
bestämd grundform
kungaedens
bestämd genitiv

Plural

kungaeder
obestämd grundform
kungaeders
obestämd genitiv
kungaederna
bestämd grundform
kungaedernas
bestämd genitiv

Kungaed är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kungaed

  1. Konungaförsäkran, kungaförsäkran, handfästning, valkapitulation, kallades i Sverige fram till 1975 den förpliktelse som kungen hade att avlägga vid sitt trontillträde, att som regent fullgöra de med ämbetet förenade plikterna, och att samtidigt ej heller överskrida desamma. Konungaförsäkran innebar att kungen lovade att till exempel inte starta anfallskrig utan att rådfråga riksdagen och regeringen, och att i övrigt följa grundlagarnas stadgar. Till konungaförsäkran hörde även den mer högtidliga kungaeden. (källa)
  2. På grund av sin fars sjukdom var kronprins Harald vikarierande statschef från den 31 maj 1990. Vid gamle kungens frånfälle den 17 januari 1991 blev han Harald V, och tog, precis som sin far och farfar, "Alt for Norge" som sitt valspråk. Den 21 januari 1991 svor Harald kungaeden inför Stortinget och på kungens och drottningens begäran hölls även en välsignelsegudstjänst i Nidarosdomen den 23 juni samma år. (källa)
  3. Bland högadeln började allt fler dock ställa sig på Sigismunds sida, då de skulle gynnas mer av unionskungens stöd än av hertig Karls. Denna situation utmynnade slutligen i inbördeskrig mellan hertig Karl och kung Sigismund, vars största och avgörande slag var slaget vid Stångebro 1598, vilket slutade med seger för hertig Karl. Sigismund tvingades att sluta ett stilleståndsavtal vari han lovade att regera i enlighet med sin kungaed och att utlämna de svenska riksråd som flytt till Polen-Litauen. Sigismund själv flydde senare tillbaka till Polen-Litauen och i dennes frånvaro sammankallade Karl en riksdag i Linköping. (källa)
  4. Hon protesterade också utan framgång mot att sonsonen inte fick avge någon kungaed vid kröningen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.