Vad betyder och hur uttalas kungsängslilja
Kungsängslilja uttalas kungs|ängs|lilja.
Ordformer och varianter av kungsängslilja
Singular
- kungsängslilja
- obestämd grundform
- kungsängsliljas
- obestämd genitiv
- kungsängsliljan
- bestämd grundform
- kungsängsliljans
- bestämd genitiv
Plural
- kungsängsliljor
- obestämd grundform
- kungsängsliljors
- obestämd genitiv
- kungsängsliljorna
- bestämd grundform
- kungsängsliljornas
- bestämd genitiv
Kungsängslilja är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet kungsängslilja
Kungsängslilja (Fritillaria meleagris L.) är en ört i familjen liljeväxter. Kungsängsliljan är en flerårig lök, med en upp till 30 cm hög blomstjälk. Den har långsmala blad, en stor, hängande och klockformig blomma som till färgen är karminröd till purpurröd med rosa fläckar. Vissa exemplar har vita blommor. Stjälken har bara en blomma. Bladen är lansettlika, 5–8 mm breda och matt gröna.
Blomningen sker i maj–juni. Blomman avbildas ofta rutig, vilket ganska väl återger det fläckiga mönstret. Liksom de flesta blommorna i släktet Fritillaria anses Kungsängsliljan vara rådjurssäker.
Kungsängsliljan är Upplands landskapsblomma.
Kungsängslilja är vildväxande i centrala och södra Europa. Den förekommer naturaliserad i Sverige, och är även en vanlig och populär trädgårdsväxt.
I Sverige förekommer kungsängsliljan mest i östra Svealand men även sällsynt i andra landskap från Skåne upp till Dalarna.
Nordens största population av kungsängslilja finns på Uppsala kungsängs naturreservat, som utgörs av sanka slåtterängar i Uppsalas södra utkant, längs med Fyrisåns östra strand. Kungsängsliljan fanns etablerad på Kungsängen senast från och med 1742, och 1745 omnämns växtplatsen av Linné i Flora Suecica.
I Sandemars naturreservat intill herrgården Sandemar väster om Dalarö i Stockholms län finns ett stort bestånd friväxande kungsängsliljor. Den växer även i slottsparken i anslutning till Tyresö slott i Stockholms län.