Kvällsmåltid Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kvällsmåltid, varianter, uttal och böjningar av kvällsmåltid

Kvällsmåltid synonym, annat ord för kvällsmåltid, vad betyder kvällsmåltid, förklaring, uttal och böjningar av kvällsmåltid.

Synonymer till kvällsmåltid

Vad betyder och hur uttalas kvällsmåltid

Kvällsmåltid uttalas kvälls|mål|tid och är ett substantiv.

Ordformer av kvällsmåltid

Singular

kvällsmåltid
obestämd grundform
kvällsmåltids
obestämd genitiv
kvällsmåltiden
bestämd grundform
kvällsmåltidens
bestämd genitiv

Plural

kvällsmåltider
obestämd grundform
kvällsmåltiders
obestämd genitiv
kvällsmåltiderna
bestämd grundform
kvällsmåltidernas
bestämd genitiv

Kvällsmåltid är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kvällsmåltid på Engelska

  • supper

Hur används ordet kvällsmåltid

  1. I källor från vikingatid och medeltid anges dagvard och nattvard som namnet för huvudmåltiderna. Begreppen förändrades och dagvard senarelades på dygnet och kom att kallas middagsmåltid under senmedeltiden. Under 1400-talet infördes frukost som begrepp i svenskan för dagens första huvudmåltid (under förmiddagstid eller mitt på dagen) samtidigt som dagvard och nattvard betraktades som lättare måltider på morgon respektive kväll. Kvällens lättare nattvard kom så småningom att kallas kvällsvard eller aftonmål. Idag kan samma slags lättare kvällsmåltid kallas kvällsmål. Under 1500- och 1600-talet tillkom aftonvard som en större måltid på kvällningen och middag användes för det huvumål som avåts mitt på dagen (runt klockan 12). (källa)
  2. Denna variant av frukostflingor kommer från Schweiz. Den spreds sedan läkaren Maximilian Bircher-Benner år 1900 lanserat den på sanatoriet på Zürichberg. Den ursprungliga varianten bestod av rivet äpple, havregryn, nötter, mjölk, samt citronsaft för att äpplet inte skulle missfärgas, och serverades som lätt kvällsmåltid. (källa)
  3. I det gamla bondesamhället var ordet "middag" en tidsangivelse, men blev sedan ett ord för maten man äter mitt på dagen. Maten mitt på dagen var också dagens största måltid, den som då åts vid middag, mitt på dagen. När man i samband med industrialiseringen och det därav följande åtskiljandet mellan hem och arbetsplats i stället kom att äta den största måltiden när man kom hem på kvällen, kom ordet middag att förflyttas till att gälla den tidiga kvällsmåltiden. Även skolmåltidernas inflytande har säkert bidragit till begreppsförskjutningen, i skolan talar man om lunch om måltiden som äts som huvudmål under skoldagen. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.