Kvalitetssystem Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kvalitetssystem, varianter, uttal och böjningar av kvalitetssystem

Kvalitetssystem synonym, annat ord för kvalitetssystem, vad betyder kvalitetssystem, förklaring, uttal och böjningar av kvalitetssystem.

Vad betyder och hur uttalas kvalitetssystem

Kvalitetssystem uttalas kval|itets|syst|em och är ett substantiv.

Ordformer av kvalitetssystem

Singular

kvalitetssystem
obestämd grundform
kvalitetssystems
obestämd genitiv
kvalitetssystemet
bestämd grundform
kvalitetssystemets
bestämd genitiv

Plural

kvalitetssystem
obestämd grundform
kvalitetssystems
obestämd genitiv
kvalitetssystemen
bestämd grundform
kvalitetssystemens
bestämd genitiv

Kvalitetssystem är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kvalitetssystem

  1. Nationella centret för utbildningsutvärdering (NCU) är ett fristående ämbetsverk i Finland för extern utvärdering av utbildningen och undervisnings- och utbildningsanordnarnas verksamhet allt från småbarnspedagogik till högskoleutbildning samtidigt som det producerar information till stöd för det utbildningspolitiska beslutsfattandet och utvecklandet av utbildningen. Utvärderingarna görs som auditeringar av kvalitetssystem, utvärderingar av lärresultat (till exempel inom den grundläggande utbildningen och andra stadiets utbildning) samt tema- och systemutvärderingar. Centrets uppgift är även att stödja undervisnings- och utbildningsanordnarna och högskolorna i frågor som gäller utvärdering och kvalitetshantering samt att utveckla utvärderingen av utbildningen. Om utvärderingscentrets uppgifter och organisation finns bestämmelser i lag. (källa)
  2. Flodström meddelade att han skulle avgå från ämbetet som universitetskansler den 1 juni 2010 på grund av oenighet med regeringen kring ett nytt kvalitets- och utvärderingssystem för högskolan. Flodström menade att det fanns en förtroendeklyfta mellan honom och Utbildningsdepartementets ledning (framför allt högskoleminister Tobias Krantz) som inte gick att överbrygga. Under perioden närmast före avgången hade Flodström helt dömt ut det föreslagna nya kvalitetssystemet, och sagt att det var helt omöjligt för honom att driva det. Flodströms avgång beklagades både av Sveriges förenade studentkårer och Sveriges universitetslärares förbund. (källa)
  3. Viss svetsning måste uppfylla kvalitetskravet enligt SS-EN ISO 3834(tidigare EN 729) och EN 1090-1 och 2 som kan vara ett tillägg till kvalitetssystemen ISO 9001 och ISO 9002, men också användas fristående. En svetsare certifieras enligt ISO 9606-1 för stål och SS-EN ISO 9606 -2, -3, -4 eller -5 för aluminium, koppar, nickel eller titan och zirkonium. Certifikatet kallas också svetsarprövningsintyg. (källa)
  4. Praktikertjänst har en/drivs med en producentkooperativ ram, vilket innebär att en individ som vill köpa aktier i företaget också själv måste vara verksamhetschef för en mottagning inom koncernen. Administration, kvalitetssystem, stöd och rådgivning sköts sedan i stor utsträckning centralt, medan vårdservicen bedrivs ute på mottagningarna. (källa)
  5. Högskoleverket (numera Universitetskanslersämbetet) har på Tobias Krantz och Jan Björklunds uppdrag genomfört en kvalitetsgranskning av lärosätenas grundutbildning enligt en ny metod, där man främst bedömer examensarbetens kvalitet, i förhållande till Högskoleförordningens så kallade nationella examensmål, det vill säga studenternas resultat istället för att som vid tidigare utvärderingar bedöma lärosätenas interna kvalitetsutvecklingsprocesser. Kritik mot metoden omfattar främst att bedömningen inte är jämförbar med internationella kvalitetsgranskning, men också att resultatet påverkas av studenternas förutsättningar och tidigare studier, och inte bara av lärosätets undervisning. Högskoleverkets generaldirektör Anders Flodström avgick från verket juni 2010 och verkets huvudsekreterare Lena Adamson lämnade myndigheten kort därefter på grund av konflikten kring utvärderingssystemet. Den europeiska organisationen ENQA (som Högskoleverket idag är medlem i "under review") kritiserar verket för att inte uppfylla de "European Standards and Guidelines" (ESG) för nationella utvärderingssystem som europeiska utbildningsministrar skrivit under inom ramen för Bolognaprocessen . Svenska utbildningar och svenska studenter riskerar därmed enligt kritiker att få svårigheter att bli erkända utanför Sveriges gränser. Några ideologiska motsättningar mellan regeringen, oppositionen eller akademin finns inte i att utvärderingen av svenska högskoleutbildningar ska ha ett större fokus på resultat än tidigare. Motsättningarna gäller metodiken hur detta görs och att departementet självt har tagit fram en egen modell som enligt den europeiska expertgruppen inte kan betraktas som ett kvalitetssystem på grund av metodologiska brister och att den enbart mäter resultat, inte alls process. Bristerna beskrivs bland annat i en rapport framtagen på uppdrag av SNS. Frågan väckte tre interpellationsdebatter i riksdagen och Utbildningsutskottet begärde en särskild granskning av systemets konsekvenser, som utförs av Universitetet i Århus. (källa)
  6. certifieringsföretaget Sigill Kvalitetssystem. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.