Kvarleva Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kvarleva, varianter, uttal och böjningar av kvarleva

Kvarleva synonym, annat ord för kvarleva, vad betyder kvarleva, förklaring, uttal och böjningar av kvarleva.

Synonymer till kvarleva

Vad betyder och hur uttalas kvarleva

Kvarleva uttalas kvar|leva och är ett substantiv -n kvarlevor.

Ordformer av kvarleva

Singular

kvarleva
obestämd grundform
kvarlevas
obestämd genitiv
kvarlevan
bestämd grundform
kvarlevans
bestämd genitiv

Plural

kvarlevor
obestämd grundform
kvarlevors
obestämd genitiv
kvarlevorna
bestämd grundform
kvarlevornas
bestämd genitiv

Kvarleva är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kvarleva

  1. På alla moderna kompasser finns även gradindelning – ofta parallellt med reminiscenser av kardinalsystemet. Normalt är kompassen indelad i 360 grader. En del orienteringskompasser är indelade på andra sätt, såsom i 400 gon eller nygrader. Nygraderna är en kvarleva från ett försök att använda decimalsystemet på vinkelberäkningar (lantmäteriet och flyget var pådrivande, scouterna hängde på, och målet var bland annat enklare matematik genom att en rät vinkel blev 100° istället för 90°. (källa)
  2. Graviditetstoxikos eller preeklampsi är en sjukdom som drabbar gravida kvinnor. Den äldre svenska benämningen havandeskapsförgiftning är en kvarleva från den tid då tillståndet antogs bero av något slags förgiftning. Orsaken är ännu okänd men att det rör sig om en "förgiftning" av ett utifrån tillfört ämne är uteslutet. Därför är även namnet "graviditetstoxikos" missvisande. (källa)
  3. Traditionellt dras en gräns mellan arkeologiämnet och historievetenskapen. Arkeologer arbetar med att analysera fyndmaterial och kring fyndmaterialet utveckla resonemang om historiskt liv. Historikern arbetar huvudsakligen med skriftliga källor och att beaktar källans dubbla egenskaper: källan som kvarleva från det historiska förlopp i vilket den uppstått och ingått och källan som berättelse – krönikeartad eller förklarande – om händelser. Att granska, tolka och skapa en förståelse av källan och dess äkthet samt dess förhållande till andra källor kallas källkritik. Källkritiken omnämns ofta som historievetenskapens främsta bidrag till den vetenskapsteoretiska utvecklingen. (källa)
  4. En relikt är en kvarleva eller en lämning från äldre tid. Ordet härstammar från det latinska verbet relinquere som betyder lämna kvar. Det är från början en zoologisk/botanisk term som oftast avser en kvarlevande, oftast isolerad, djur- eller växtform. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.