Kvinnoforskning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kvinnoforskning, varianter, uttal och böjningar av kvinnoforskning

Kvinnoforskning synonym, annat ord för kvinnoforskning, vad betyder kvinnoforskning, förklaring, uttal och böjningar av kvinnoforskning.

Vad betyder och hur uttalas kvinnoforskning

Kvinnoforskning uttalas kvinno|forsk|ning och är ett substantiv.

Ordformer av kvinnoforskning

Singular

kvinnoforskning
obestämd grundform
kvinnoforsknings
obestämd genitiv
kvinnoforskningen
bestämd grundform
kvinnoforskningens
bestämd genitiv

Kvinnoforskning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kvinnoforskning

  1. Silius var verksam vid institutionen för kvinnoforskning vid Åbo Akademi från 1990. Efter att ha blivit politices doktor 1992 blev hon föreståndare för nämnda institution 1994 och professor i kvinnoforskning vid Åbo Akademi 1997. Hon var ordförande i den europeiska sammanslutningen för kvinnoforskning (AOIFE) 1999–2003 och redaktör för Nordic Journal of Women's Studies 1996–1999. Av hennes skrifter kan nämnas Den kringgärdade kvinnligheten, att vara kvinnlig jurist i Finland (1992). (källa)
  2. Dahlberg genomförde forskningsprojekten Aktivt jämställdhetsarbete och diskrimineringsanmälningar vid Arbetslivscentrum 1981–1984, Jämställdhetsarbete i Stockholms kommun genom Arbetarskyddsfonden 1984–1986 och studien Genussystemet och rätten i välfärdsstaten inom projektet Kvinnorna i välfärdsstaten - studier i genussystemets maktstruktur inom Maktutredningen från 1986. Hon var biträdande sekreterare i Arbetarskyddsfonden 1984–1985, expert i utredningen om kvinnorepresentation 1986 samt en av grundarna av Forum för kvinnliga forskare och kvinnoforskning i Stockholm och Nordiskt forum för kvinnoforskning. (källa)
  3. Anglosaxiska kvinnoforskare började tala om "Women's culture" (kvinnokultur). Man lyfte fram och betonade kvinnospecifika erfarenheter och kvinnors inbördes relationer. I Norge myntades inom kvinnoforskningen begreppet "värdighetsforskning". Senare kvinnohistorisk forskning har också börjat diskutera om medeltidens mörker inte är en bild som målats av män, eftersom mycket pekar mot att kvinnor ofta hade större rörelsefrihet på en mängd områden då, än kvinnor i senare tid. (källa)
  4. När Asta Ekenvall och Rosa Malmström började arbeta för att skapa ett kvinnohistoriskt arkiv, med syfte att främja kvinnoforskningen genom att samla in material om och av kvinnor och göra det tillgängligt, tog de kontakt med Eva Pineus i hennes egenskap av ordförande för Fredrika Bremer-förbundet. Hennes stöd blev av stor vikt vid grundandet av Kvinnohistoriskt arkiv 1958. Hon gjorde bland annat en betydelsefull insats som lobbyist och anslagssökare, hon författade otaliga ansökningar om medel av vilka många beviljades. Hon höll arkivet ekonomiskt flytande fram till dess att en bibliotekarietjänst inrättades för det vid Göteborgs universitetsbibliotek. Hon deltog aktivt i verksamheten tills samlingarna införlivades med Göteborgs universitetsbibliotek 1971. (källa)
  5. I de västerländska kulturerna märks sedan 1990-talet ett utforskande av könsförhållanden och könsbetydelse över huvud taget. Här analyseras de könsroller som inskränker både kvinnor och män och kan göra dem båda till offer för sexism. På det samhällspolitiska planet yttrar sig detta till exempel i gender mainstreaming, på det akademiska planet i utvecklingen ur "kvinnoforskning" (som nästan uteslutande studerade kvinnans situation) av de nyutvecklade områdena genusvetenskap och queerteori). (källa)
  6. I den mansforskning som etablerades på 1970-talet, ett kritiskt svar på tidens kvinnoforskning, kom begreppet maskulinitet att bli forskningens centrala studieobjekt. Parallellt med detta begrepp kom begreppet femininitet att allt mer uppmärksammas i forskningen. (källa)
  7. Westman Berg var ledamot av Kvinnolitteraturprojektet vid Uppsala universitet 1978–81. Hon var ledare för könsrollsseminariet i Uppsala 1967–77, kvinnoforskningsseminariet 1975–78 och höll föreläsningar i kvinnoforskning vid Uppsala universitet från 1983. (källa)
  8. Heinämaa blev filosofie doktor 1996, docent i filosofi vid Helsingfors universitet 1997 och lektor 2001. Hon var 1998–2008 professor vid centret för kvinno- och könsforskning vid Oslo universitet och 1999–2001 professor i kvinnoforskning vid Åbo universitet. Hon har bland annat studerat Maurice Merleau-Pontys och Simone de Beauvoirs kroppsfenomenologi samt könsteorierna i den moderna filosofin. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.