Kvinnolinjen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kvinnolinjen, varianter, uttal och böjningar av kvinnolinjen

Kvinnolinjen synonym, annat ord för kvinnolinjen, vad betyder kvinnolinjen, förklaring, uttal och böjningar av kvinnolinjen.

Vad betyder och hur uttalas kvinnolinjen

Kvinnolinjen uttalas kvinno|linj|en och är ett substantiv bestämd form.

Kvinnolinjen betyder:

Ordformer av kvinnolinjen

Singular

kvinnolinjen
bestämd grundform
kvinnolinjens
bestämd genitiv

Kvinnolinjen är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kvinnolinjen

  1. Med särkens övergång till att bli kvinnoplagg uppkom en rad förklenande begrepp kring särken som plagg – "Särk-adel" var adelskap på kvinnolinjen, inte något riktigt adelskap – en "särk-karl" var en toffelhjälte och särk-namn är ett namn som går i arv på kvinnosidan. Enligt Laxdalasagan, författad omkring 1200 var det skilsmässoorsak att mannen bar särk. (källa)
  2. Det har antagits, att Kjerrulf som belöning för sin visade trohet erhållit ett av Karl XI utfärdat kondonationsbrev, som tillförsäkrade hans efterkommande såväl på mans- som kvinnolinjen arvsrätt till Vessige och Askome pastorat. Brevet, enligt uppgift daterat den 24 november 1677, finns emellertid inte i Riksregistraturet. Några arvsanspråk framställdes inte heller vid de två första tillfällena, då pastoratet efter Kjerrulfs död var ledigt (1690 och 1735), utan först 1760. Då inlämnade komminister Petter Wetterberg till Göteborgs domkapitel en vidimerad avskrift av nämnda brev. Kungl. Maj:t stadfäste detta den 16 september 1760. Därefter var pastoratet ärftligt, ända till år 1900. Efter noggranna undersökningar, som konstaterade, att Karl XI säkerligen inte utfärdat något kondonationsbrev, tillbakavisade Kungl. Maj:t detta år alla arvsanspråk till det då lediga pastoratet och förklarade, att det i vanlig ordning skulle återbesättas som ett konsistoriellt pastorat. (källa)
  3. Under medeltiden utsågs de svenska konungarna genom val av menigheter med olika sammansättning. Först under Gustav Vasas regeringstid infördes regler om arvsrätt till tronen. Genom Västerås arvförening 1544 fastslogs en tronföljdsordning som räknade med arvsrätt endast för män och genom män. På riksdagen 1590 beslöts en ny arvförening, 1590 års arvförening, vilken innebar att arvsrätt på kvinnolinjen kunde komma i fråga om alla manslinjer dog ut. Enligt de arvföreningar som gällde under de följande hundra åren var arvsrätten tidvis begränsad till män. Under andra delar av samma tidsperiod tillerkändes kvinnor en subsidiär arvsrätt. Från år 1719, då Ulrika Eleonora valdes till drottning, blev kvinnlig tronföljd utesluten. Genom 1810 års successionsordning bekräftades en agnatisk, strikt manlig, tronföljdsordning för efterkommande till sedermera Karl XIV Johan och som gällde till 1980. (källa)
  4. 1954 – Kvinnolinjen : ett krönikespel. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.