Kvävegödsling Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kvävegödsling, varianter, uttal och böjningar av kvävegödsling

Kvävegödsling synonym, annat ord för kvävegödsling, vad betyder kvävegödsling, förklaring, uttal och böjningar av kvävegödsling.

Vad betyder och hur uttalas kvävegödsling

Kvävegödsling uttalas kväve|gödsl|ing och är ett substantiv.

Ordformer av kvävegödsling

Singular

kvävegödsling
obestämd grundform
kvävegödslings
obestämd genitiv
kvävegödslingen
bestämd grundform
kvävegödslingens
bestämd genitiv

Kvävegödsling är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kvävegödsling

  1. Sockerbetans rötter kan växa ned till 2 meters djup. Det djupa rotsystemet i kombination med tillväxt på hösten gör att sockerbetor mycket effektivt kan tömma jordprofilen på näringsämnen, vilket gör att betgrödan innehåller mer växtnäring än vad som tillförts genom gödsling. Kväve och fosfor är de näringsämnen som är allra viktigast för sockerbetans tillväxt och kvalitet. Tillförseln av kalium ska baseras på näringsinnehållet i marken. Grödan är beroende av mikronäringsämnen såsom natrium, bor och mangan i större utsträckning än många andra grödor. Natrium tillförs i samband med kvävegödslingen vid sådd, behovet är cirka 60 kg/ha. Sockerbetan är beroende av ett gott kalktillstånd i marken. Betor behöver högre pH än flertalet andra grödor för att växa optimalt, pH bör ligga på minst 7,0. En god markstruktur är grundläggande i betodling. Att kalka är ett sätt att förbättra markstrukturen på lerjordar. Andra åtgärder för att förbättra markstrukturen är att täckdika och tillföra organiskt material såsom halm och stallgödsel. (källa)
  2. Vid inträdet av nästa decennium så förstod man att det rådde kvävebrist i nästan alla bestånd förutom på de bästa boniteterna i södra och mellan Sverige, och kvävegödsling på fastmark gav en tillväxtökning i ca 10 år efter gödslingstillfället. (källa)
  3. Oljedådran har små anspråk på mark, mager, sandig mark går bra, men näringstillskott i form av kvävegödsling med 100 kg/ha kan vara lämpligt. Utbytet är 20 – 35 dt/ha. (källa)
  4. Salix sätts vanligen med sticklingar, cirka 20 cm långa pinnar. Skotten får sedan växa några år varpå man skördar dem och sedan låter nya skott skjuta från stubbarna. Det är viktigt att sticklingarna inte är för korta. En annan sak som kan försämra etableringen är om jorden är så hård att sticklingarna skadas eller blir liggande ovanpå jorden. Sticklingar kan också skadas om de lagras utomhus några veckor. Det är viktigt att se till att ogräsen inte hinner gro och skjuta skott innan salixen har blivit tillräckligt stor. När salixen väl har vuxit till sig kan den undertrycka ogräset. Kvävegödsling rekommenderas inte under etableringsåret eftersom det tycks gynna ogräsen mer än salixen. (källa)
  5. Sjukdomen kan visa symtom på hösten men det är vanligast att sjukdomsutbrottet sker på våren då angrepp kan ses på äldsta bladen längst ner i beståndet. Senare i sjukdomsutvecklingen blir fläckarna bruna och mer långsträckta. Angreppet sprids sedan upp till flaggbladet, men sällan till axet. På hösten till tidig vår är svampen i det sexuella stadiet i sin livscykeln. Ascosporer bildas och sprids då från pseudothecier som är sexuellt bildade fruktkroppar. Dessa bildas under fuktiga förhållanden och ascosporerna kan spridas med vinden från ett fält till ett annat. Det har visat sig att svartpricksjuka gynnas av kvävegödsling. Svartpricksjuka kan leda till stora skördeförluster vilket gjort att intresset för sjukdomen har ökat på senare år. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.