Kyrkbyggnad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kyrkbyggnad, varianter, uttal och böjningar av kyrkbyggnad

Kyrkbyggnad synonym, annat ord för kyrkbyggnad, vad betyder kyrkbyggnad, förklaring, uttal och böjningar av kyrkbyggnad.

Vad betyder och hur uttalas kyrkbyggnad

Kyrkbyggnad uttalas kyrk|bygg|nad el. kyrko|bygg|nad och är ett substantiv.

Ordformer av kyrkbyggnad

Singular

kyrkbyggnad
obestämd grundform
kyrkbyggnads
obestämd genitiv
kyrkbyggnaden
bestämd grundform
kyrkbyggnadens
bestämd genitiv

Plural

kyrkbyggnader
obestämd grundform
kyrkbyggnaders
obestämd genitiv
kyrkbyggnaderna
bestämd grundform
kyrkbyggnadernas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

kyrkobyggnad
obestämd grundform
kyrkobyggnads
obestämd genitiv
kyrkobyggnaden
bestämd grundform
kyrkobyggnadens
bestämd genitiv

Variantstavning plural

kyrkobyggnader
obestämd grundform
kyrkobyggnaders
obestämd genitiv
kyrkobyggnaderna
bestämd grundform
kyrkobyggnadernas
bestämd genitiv

Kyrkbyggnad är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kyrkbyggnad

  1. Torö kyrka är en kyrkobyggnad som tillhör Ösmo-Torö församling i Strängnäs stift. Kyrkan ligger på ön Torö i Nynäshamns kommun. Ursprungligen hörde Torö till Sorunda socken, sedermera bildades Torö socken. Byggnaden är ett Kyrkligt kulturminne. (källa)
  2. En kyrka eller kyrkobyggnad är en byggnad avsedd för kristen gudstjänst och religiösa studier. Ordet kommer av grekiska kyriakon, "det som hör Herren till", underförstått "Herrens hus". Kyrkan tillhör en församling inom något eller några trossamfund. Varianter eller synonymer till kyrka kan vara: katedral (domkyrka, dom), kapell, basilika, bönehus eller tempel, beroende på bruk, utseende och kyrkligt sammanhang. Även tabernakel förekommer som namn, trots att det ursprungligen var ett tält (tabernaklet). Vissa Bibeltroende samfund har undvikit beteckningen kyrka för sin byggnad och organisation, mest drastiskt Jehovas Vittnen med Rikets Sal, medan andra som anses stå utanför kristendomens gemenskap använder namnet kyrka för sin lokal, såsom Scientologikyrkan. Många samfund kallar hela sin organisation och även enskilda församlingar för kyrka, se Kyrkan. (källa)
  3. Peterskyrkan (italienska: Basilica di San Pietro in Vaticano, latin: Basilica Sancti Petri) är en kyrkobyggnad belägen i Vatikanstaten i Rom och katolicismens huvudkyrka. Peterskyrkan är uppkallad efter aposteln Petrus, som led martyrdöden omkring år 64 e.Kr. och som antas ha blivit begravd på denna plats. Confessio, det nedsänkta utrymmet framför högaltaret, skapades av Carlo Maderno för att behålla direkt kontakt med Petrus grav. I kupolen står ett citat ur Matteusevangeliet 16:18–19 på latin: TV ES PETRVS ET SVPER HANC PETRAM AEDIFICABO ECCLESIAM MEAM. TIBI DABO CLAVES REGNI CAELORVM, "Du är Petrus och på denna klippa skall jag bygga min kyrka. Jag skall ge dig himmelrikets nycklar." Peterskyrkan är en av Roms fyra patriarkalbasilikor. (källa)
  4. Det är troligt att den första kalkbränningen i Rättvik ägde rum i samband med uppförandet av sockenkyrkan på 1300-talet. Kalk (bränd kalksten) användes bland annat som bindemedel i murbruket som sammanfogade kyrkobyggnadens murverk. Kalken var även en viktig komponent i putsen som täckte kyrkobyggnaden exteriört såväl som interiört. Rättviks socken och resterade delar av Siljansbygden präglades från medeltiden och framåt av en starkt utbredd timmerbyggnadstradition. De flesta profana byggnader uppfördes i timmer, och kyrkobyggnadskonsten fortsatte således vara det primära användningsområdet för kalk från Rättviks socken under medeltiden. (källa)
  5. Upprinnelsen till den gotiska arkitekturen var strävan att uppföra kyrkobyggnader av basilikatyp, det vill säga med högre mittskepp och lägre sidoskepp. Svårigheten bestod i att föra ned trycket från de massiva korsvalven i mittskeppet utan att vara tvungen att ta till alltför grova murar som stöd. Den gotiska arkitekturen använde sig av tre sammanhängande konstruktiva principer för att lösa problemet: ribbvalvet, spetsbågen och strävpelaren. (källa)
  6. Området Lalibela, som tidigare kallats Roha, uppkallades av kungen Lalibela. Han namn betyder "Bina erkänner hans suveränitet" då han hade en bisvärm runt sin säng som spädbarn utan att bli skadad, något på tolkades som ett tecken. Han regerade åren 1181 till 1221. Enligt legenden konverterade han till kristendomen och tillbringade även en tid i Jerusalem. Området uppfördes under 1200-talet under Zagwedynastin efter att kung Lalibela hade en gudomlig uppenbarelse. Enligt fader Francesco Alvarez, som deltog i den portugisiska beskickningen till Etiopien 1520-6, berättade Lalibelas präster att kyrkorna tagit 24 år att bygga, och att de konstruerats av vita män. Enligt vissa källor ska detta ha varit tempelherrar som följde Lalibela från Jerusalem. Kyrkorna är uthuggna direkt ur klippan och betecknas därför som monolitbyggnader. Förutom kyrkobyggnaderna finns även en mängd uthuggna grottor, tunnlar, kryptor och gångstigar och igenom området löper den konstgjorda floden Yordannos. (källa)
  7. Flämslätts stiftsgård är en konferensanläggning utanför i Lerdala i Skara stift. Kyrkobyggnaden Flämslätts kyrka ingår som del i stiftsgården. Kyrkan tillhör Skara stift. (källa)
  8. Några av de mest betydande kyrkobyggnaderna är klosterkyrkan i Paray-le-Monial och pilgrimskyrkorna Sainte-Madeleine i Vézelay och Saint-Lazare i Autun. En annan betydande romansk kyrkobyggnad är Saint-Sernin i Toulouse. Kölnerdomen är ett exempel på där en kapellkrans helt omger koret. (källa)
  9. Vadstena klosterkyrka är en kyrkobyggnad i Vadstena, Östergötland. Den byggdes enligt heliga Birgittas anvisningar som klosterkyrka till det intilliggande birgittinerklostret, men är numera församlingskyrka i Linköpings stift av Svenska kyrkan. Vadstena klosterkyrka är bland de större medeltida kyrkobyggnaderna i Sverige och tillsammans med Vadstena slott dominerar den staden. Vadstena klosterkyrka kallas ofta Blåkyrkan, eftersom stenen den är byggd av skimrar i blått. (källa)
  10. Ett kapell är en kyrkobyggnad i mindre format, antingen fristående eller del av ett större komplex, exempelvis ett sidokapell i en större kyrka. Kranskapell är benämningen på ett av flera små kapell som utgör en krans vid absiden eller koravslutningen på en kyrkobyggnad. Även privata gudstjänstlokaler benämnes kapell, oavsett om de är fristående eller en del av en annan byggnad. Det senare är oftast fallet med slottskapell. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.