Kyrkohistoriker Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kyrkohistoriker, varianter, uttal och böjningar av kyrkohistoriker

Kyrkohistoriker synonym, annat ord för kyrkohistoriker, vad betyder kyrkohistoriker, förklaring, uttal och böjningar av kyrkohistoriker.

Vad betyder och hur uttalas kyrkohistoriker

Kyrkohistoriker uttalas kyrko|hist|or|ik|er och är ett substantiv.

Ordformer av kyrkohistoriker

Singular

kyrkohistoriker
obestämd grundform
kyrkohistorikers
obestämd genitiv
kyrkohistorikern
bestämd grundform
kyrkohistorikerns
bestämd genitiv

Plural

kyrkohistoriker
obestämd grundform
kyrkohistorikers
obestämd genitiv
kyrkohistorikerna
bestämd grundform
kyrkohistorikernas
bestämd genitiv

Kyrkohistoriker är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kyrkohistoriker

  1. Carl Jonas Erik Hasselberg, född 16 maj 1856 i Östersund, död 17 maj 1938 i Grundsunda, var en svensk präst, kyrkohistoriker och hembygdsforskare. (källa)
  2. Nikolaus Paulus (1853–1930), tysk romersk-katolsk teolog, kyrkohistoriker. (källa)
  3. Karl Folke Ragnar Askmark, född 1 oktober 1914 i Lund, död 19 februari 1983 i Burlöv, var biskop i Linköpings stift från 1959 till 1980. Han var även verksam som teologisk författare och kyrkohistoriker. (källa)
  4. Ön har varit bebodd sedan järnåldern, och odling har ägt rum fram till mitten av 1950-talet. 1989 gjordes arkeologiska utgrävningar som visade att ruinen på ön är lämningar från en romansk absidkyrka från 1100-talet. Munkar på pilgrimsfärd till Trondheim rastade på Lurö. Dessutom, tror arkeologer och kyrkohistoriker, att där också funnits ett kloster på ön. Av ett tidigare tegelbruk finns bara lämningar kvar. 1916–1938 fanns en skola på Kjellbergsön. (källa)
  5. Enligt kyrkohistorikern Adam av Bremen skulle Olof Skötkonungs kristna tro ha lett till missnöje bland hedniska svear, som avsatte honom och i stället tillsatte hans (lika kristne) son Anund Jakob som kung. De sista åren av sitt liv var han därför kung över enbart Västergötland som han själv hade fått välja av svearna. Snorre Sturlasson anger dock ett annat motiv till svearnas beslut. Enligt honom skulle orsaken ha varit missnöje med Olof Skötkonungs långvariga krig mot Norge vilket hade lett till att länderna på andra sidan Östersjön hade frigjort sig från svearnas välde. Snorre angav Olof Skötkonungs ovilja att lyssna på goda råd som en anledning till att Upplands lagman Torgny, tillsammans med sin västgötske kollega Emund och Västergötlands jarl Ragnvald, förmådde svearnas ting att avsätta honom som kung och i stället insätta sonen. Olof Skötkonung skulle därefter ha fått Västergötland med bibehållen kungatitel som ett slags underhållslän med Anund Jakob som överkung. Det dröjde dock inte länge innan far och son försonades och Olof Skötkonung tilläts regera som medkung till Anund Jakob fram till sin död vintern 1021–1022. Adam av Bremen anger, sannolikt felaktigt, att Olof skulle ha dött på 1030-talet. (källa)
  6. Berättelsen går förmodligen tillbaka på en romersk folksaga, som enligt den katolske teologen och kyrkohistorikern Ignaz von Döllinger haft sitt upphov i vissa kända förhållanden, nämligen dels att från Paschalis II:s tid (1099) till Leo X:s (1521) den nyvalde påven under en av invigningsceremonierna tog sin plats på en stenstol med öppen sits, vilket lätt kunde inge föreställningen att därmed avsågs en undersökning av den valdes kön, dels att vid en gata i Rom, vilken de påvliga processionerna undvek – förmodligen på grund av dess ringa bredd – fanns en illa medfaren bild som ansågs föreställa en kvinna med sitt barn och sålunda kunde antas syfta på den sällsamma tilldragelsen, liksom även en gammal inskrift, som misstolkades. (källa)
  7. Ruutu var son till kyrkohistorikern Martti Ruuth. Han var rektor för lärarhögskolan i Helsingfors från 1954, och erhöll professors titel 1962. Han deltog även i skolpolitisk reformarbete. (källa)
  8. Åren 1949–1972 var hon gift med kyrkohistorikern Bror Walan (1921–2002) och fick sonen Gustav 1952. Maj-Briht Bergström-Walan var från år 2007 gift med psykologen Helle Høpfner Nielsen (1929–2013). Paret träffades och blev tillsammans redan 1974 och har gjort flera projekt tillsammans. (källa)
  9. Restorationistiska rörelser betonar ofta olika aspekter av urkyrkan som de vill återuppväcka, vilket gör att de ibland får väldigt olika karaktär. Kyrkohistorikern Douglas Foster gör därför en uppdelning mellan fyra olika sorters restorationism. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.