Kyrktorn Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kyrktorn, varianter, uttal och böjningar av kyrktorn

Kyrktorn synonym, annat ord för kyrktorn, vad betyder kyrktorn, förklaring, uttal och böjningar av kyrktorn.

Vad betyder och hur uttalas kyrktorn

Kyrktorn uttalas kyrk|torn och är ett substantiv -et; pl. kyrktorn.

Ordformer av kyrktorn

Singular

kyrktorn
obestämd grundform
kyrktorns
obestämd genitiv
kyrktornet
bestämd grundform
kyrktornets
bestämd genitiv

Plural

kyrktorn
obestämd grundform
kyrktorns
obestämd genitiv
kyrktornen
bestämd grundform
kyrktornens
bestämd genitiv

Kyrktorn är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Kyrktorn på Engelska

  • church tower

Hur används ordet kyrktorn

  1. Hinderlöpning har sitt ursprung i 1800-talets Storbritannien då man sprang mellan städer och hade dess kyrktorn (steeple) som riktmärke. På vägen passerades oundvikligen hinder i form av åar, diken och stenmurar. Den moderna friidrottsgrenen härstammar från ett 2 mile (ca 3200 m) långt terränglopp med hinder vilket var en del av Oxford Universitys idrottstävling år 1860. År 1865 fick tävlingen ungefär sin nuvarande form genom att hinder placerades ut på en löparbana. Hinderlöpning infördes som OS-gren vid Paris-spelen 1900, då som både 2500 och 4000m. 1904 var sträckan 2500m, 1908 3200m (2 mile), men 1912 fanns inte grenen med på OS-programmet. Sedan OS 1920 har man sprungit den nuvarande längden. Vid OS-finalen 1932 sprang man dock 3460 på grund av att funktionärerna räknade fel på antalet varv och löparna fick springa ett varv extra. Kenya har dominerat grenen sedan slutet på 1960-talet. (källa)
  2. Byggnaden bör också vara indelad i våningsplan och inte utgöra ett kyrktorn, en radiomast eller dylikt. (källa)
  3. Större och mindre klockor, med eller utan sammanhang med kulten (kulten kunde i vissa fall ske i bostäderna), har i forntiden använts av egyptier, assyrier, greker, romare, kineser och andra asiatiska folk. Stora klockor i kyrktorn infördes av den kristna kyrkan. (källa)
  4. Klockspel är ett instrument som har sitt ursprung i Nederländerna och Tyskland. Den vanligaste placeringen är i torn (i kyrktorn eller i kampaniler, det vill säga torn som är byggda enbart för klockspel). Ett klockspel har en serie klockor stämda i skala och upphängda i en klockstol. Det finns tre sätt att spela klockspel: Det mekaniska, det elektriska och det automatiska som faktiskt är det ursprungliga. (källa)
  5. På 1700-talet blev det åter brukligt att hänga klockorna i kyrkans torn, och i många fall byggdes nya kyrktorn där sådana tidigare saknats. Klockstaplarnas ursprungliga plats var på kyrkogården men lades senare gärna på en höjd i dess grannskap. (källa)
  6. Ett klocktorn är ofta en del av en kyrkobyggnad, och nästan alla torn på eller vid kyrkor – det vill säga kyrktorn – är klocktorn. Det finns även klocktorn för icke-religiösa ändamål, såsom Elizabeth Tower med Big Ben)i London eller klocktornet vid Berlins Olympiastadion. Det senare kallas just "klocktornet": Glockenturm. Några klocktorn har uppförts som minnesmärken över viktiga händelser i historien. För icke-religiösa ändamål kan klocktorn alltså vara sammankopplade med ett rådhus, stadshus, andra offentliga byggnader och kontor med mera. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.