Kyrkväg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kyrkväg, varianter, uttal och böjningar av kyrkväg

Kyrkväg synonym, annat ord för kyrkväg, vad betyder kyrkväg, förklaring, uttal och böjningar av kyrkväg.

Vad betyder och hur uttalas kyrkväg

Kyrkväg uttalas kyrk|väg och är ett substantiv.

Ordformer av kyrkväg

Singular

kyrkväg
obestämd grundform
kyrkvägs
obestämd genitiv
kyrkvägen
bestämd grundform
kyrkvägens
bestämd genitiv

Plural

kyrkvägar
obestämd grundform
kyrkvägars
obestämd genitiv
kyrkvägarna
bestämd grundform
kyrkvägarnas
bestämd genitiv

Kyrkväg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kyrkväg

  1. Området är rikt på fornfynd och gränsar i öst till Hågelbyleden och i väst till Skrävsta gårdsväg, som leder till Skrävsta gård. I norr gränser det mot ett skogsparti och i syd till Hågelby gård. Mitt i området ligger Kyrkkulla gravfält (RAÄ-nummer Botkyrka 104:1) från yngre järnåldern. I nordsydlig riktning sträcker sig den 1 800 meter långa kyrkvägen som förde från Hågelby och Skrävsta till Botkyrka kyrka (fornminne: RAÄ-nummer Botkyrka 581). I folkmun kallad "den gamla kyrkvägen", som återfinns på den geometriska jordebocken från år 1636. Vägen har stora upplevelsevärden genom sin ålderdomliga karaktär. Hela området har av Stockholms läns museum klassificerats som riksintresse. (källa)
  2. Högalids kyrkväg är en 120 meter lång uppfartsväg i Högalidsparken på Södermalm i Stockholm. Vägen sträcker sig från korsningen Varvsgatan och Högalidsgatan och går inom parkens område upp till Högalidskyrkan. (källa)
  3. Malin mediterar (1967), Kyrkvägens förlag, Skara. En andra upplaga kom ut på Verbum 1970 med fotografier av Per Söderberg. (källa)
  4. Stöttestenen i Huddinge kommun ligger i en kurva utmed gamla sockenvägen och kyrkvägen. Stenen är ett offerkast som enligt gammal folktro måste stöttas upp av den som passerande, annars kunde det gå illa. Den som stöttade kunde då inte bara klara sig undan ett eventuellt stenras, utan kanske även få åtnjuta annan lycka och välgång. Stenen är ett fornminne med RAÄ-nummer Huddinge 244:1. (källa)
  5. Nora är belagt skriftligt år 1347. Holmstanu in Norum (Holmsten i Nora) bevittnade då ett fastebrev vid häradstinget med Sollentuna härad. Exakt var platsen låg under 1600-talet är inte känt. Under forntid och historisk tid låg möjligen gårdsplatsen när runristningarna och gravfältet i Riksby. Namnet Nora syns på 1829 års karta över Bromma, inget gårdstecken. Nor betyder sund och Nora ska betyda "de som bor vid sundet". Troligen låg Nora söder om ett smalt sund mellan Lillsjön och en fjärd västerut som sträckte sig till sjön Judarn. Byn Nora (in Norum 1347) gränsade till Ulvsunda sydväst om Lillsjön. Den fick sitt namn av det nor, som var en rest av "Lintasundet" (nor = trångt sund). Genom det hade tidiga Brommavikingar kunnat ta sig båtledes norrifrån ända in till Karsvik. Kyrkvägen från Ulvsunda gick förmodligen till en början just via Nora, eftersom sundet där grundades upp tidigare än Ulvsundet längre österut. (källa)
  6. Västerledskyrkan är Västerleds församlings huvudkyrka. Kyrkan ligger på Västerleds kyrkväg 7 i Bromma. Sankta Birgitta kyrka i Nockeby tillhör också Västerleds församling i Stockholms stift och Sankt Ansgars kyrka i Alvik är den yngsta och minsta av Västerleds församlings tre kyrkor. (källa)
  7. Högalidskyrkan reser sig högst uppe i Högalidsparken med vid utsikt över staden. Upp till kyrkan går Högalids Kyrkväg. Den monumentala, mörkröda tegelbyggnaden i nationalromantisk stil liknar till det yttre en basilika under sadeltak med lägre snedtak utefter långmurarnas lägre sidopartier och är orienterad i öster-väster. Det smalare, rakt avslutade korpartiet flankeras av höga torn. Med sina dubbla huvbeklädda torn ansluter kyrkan till Mariakyrkan i Visby. Det handslagna mörkröda teglet i munkförband användes även i Stockholms Stadshus på andra sidan Riddarfjärden. (källa)
  8. kyrkväg: Äfventyr, 1898. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.