Vad betyder och hur uttalas kägelspel
Kägelspel uttalas kägel|spel.
Ordformer och varianter av kägelspel
Singular
- kägelspel
- obestämd grundform
- kägelspels
- obestämd genitiv
- kägelspelet
- bestämd grundform
- kägelspelets
- bestämd genitiv
Plural
- kägelspel
- obestämd grundform
- kägelspels
- obestämd genitiv
- kägelspelen
- bestämd grundform
- kägelspelens
- bestämd genitiv
Kägelspel är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet kägelspel
Kägel är en sport där utövaren rullar ett trä- eller plastklot över en avlång rektangulär spelyta för att träffa så många av nio uppställda käglor som möjligt. Kägelspel är en av världens äldsta sporter och anses vara föregångare till dagens bowling, boule och pärk.
Redan i det faraoniska Egypten spelades någon form av kägelspel, vilket visas av bilder på fresker i gravkammare. De första uppteckningarna av spelet är från 1200-talet. Under 1500- och 1600-talen var kägelspelet populärt och det sägs att det då var populärare än skytte. Troligen uppkom en modernare variant av kägelspelet i Tyskland och därefter spreds det över världen. Det är känt att det var tyska invandrare som förde sporten till Amerika där det så småningom ändrade karaktär och senare kom att kallas bowling.
I Norden nämns kägelspel redan på 1500-talet. I slutet på 1800-talet fanns det kägelbanor på många större herrgårdar och på många bruksgårdar. Omkring år 1900 nådde spelet kulmen av sin popularitet i Sverige. Efter första världskrigets slut dalade dock intresset för sporten, varvid kägelbanorna försvann. År 2000 fanns endast ett fåtal banor kvar i Sverige, bland annat en på friluftsmuseet Skansen i Stockholm och på friluftsmuseet Torekällberget i Södertälje (sommartid öppet för provspel), men även i Finspång och i Sala finns det kägelbanor.
Kägelspelet i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1911).
Kägelspelets historia från Kägelhallen i Finspång.