Kärrsnäppa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder kärrsnäppa, varianter, uttal och böjningar av kärrsnäppa

Kärrsnäppa synonym, annat ord för kärrsnäppa, vad betyder kärrsnäppa, förklaring, uttal och böjningar av kärrsnäppa.

Vad betyder och hur uttalas kärrsnäppa

Kärrsnäppa uttalas kärr|snäppa och är ett substantiv.

Kärrsnäppa betyder:

Ordformer av kärrsnäppa

Singular

kärrsnäppa
obestämd grundform
kärrsnäppas
obestämd genitiv
kärrsnäppan
bestämd grundform
kärrsnäppans
bestämd genitiv

Plural

kärrsnäppor
obestämd grundform
kärrsnäppors
obestämd genitiv
kärrsnäpporna
bestämd grundform
kärrsnäppornas
bestämd genitiv

Kärrsnäppa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet kärrsnäppa

  1. Kärrsnäppa (Calidris alpina) är en vadare som tillhör familjen snäppor. Den är en flyttfågel med cirkumpolär utbredning på norra halvklotet och brukar delas in i nio underarter. I dess häcknings- och övervintringsområden är den en av de vanligaste och mest kända småvadarna.
  2. Kärrsnäppan är 17–21 centimeter lång och har ett vingspann på 32–36 centimeter. Den är alltså stor som en stare, men knubbigare och med längre näbb. I sommardräkt har den rödbrun ovansida, svartstreckat bröst mot vit botten, typiskt svart fält på buken och i övrigt ljus undersida. I vinterdräkt har den rätt enfärgat brungrå ovansida, med ett ljusgrått bröstband som kontrasterar mot det vita bröstet och buken. Juvenilerna är gulbruna på översidan med två vitaktiga "V"-former på ryggen. De har vanligen svarta fläckar på sidorna eller buken. Benen och den något nedåtböjda näbben är svarta. De olika underarterna skiljer sig främst i mängden rödbrun färgning i sommardräkten, mängden svart på buken och näbbens längd och böjning. Näbbens längd varierar även mellan könen: honorna har längre näbbar än hanarna.
  3. Kärrsnäppan häckar cirkumpolärt i arktiska och subarktiska områden. De fåglar som häckar i norra Europa och Asien är långtflyttande flyttfåglar som övervintrar huvudsakligen i Afrika, Sydeuropa och sydöstra Asien. De fåglar som häckar i Alaska och norra Kanada flyttar till Stilla havets och Atlantens kuster i Nordamerika.
  4. Kärrsnäppan är mycket sällskaplig på vintern och bildar ibland stora flockar vid stränder. Man kan också se stora grupper flyga tillsammans under flyttningen eller i vinterområdet. Kärrsnäppan livnär sig genom att plocka smådjur som insekter, maskar och blötdjur i vattenytan vid stranden. Dess näbbspets är mycket känslig vilket ger dem möjlighet att finna föda begravd i sanden som de på ett karaktäristiskt vis söker efter genom rastlöst springande uppblandat med att de sticker ned näbben i sanden.
  5. Populationen av C. a. schinzii på Island är livskraftig, med över 300 000 häckande par. I övriga områden har underarten schinzii minskat kraftigt under en längre tid och består idag av maximalt 1 500-2 000 par. Den "baltiska populationen" (Sverige och Östersjöländerna) omfattar inte mer än drygt 500 par. Sveriges bestånd av "sydlig kärrsnäppa", som består av cirka 100 par, klassas som akut hotad. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.