Köttbit Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder köttbit, varianter, uttal och böjningar av köttbit

Köttbit synonym, annat ord för köttbit, vad betyder köttbit, förklaring, uttal och böjningar av köttbit.

Vad betyder och hur uttalas köttbit

Köttbit uttalas kött|bit och är ett substantiv.

Ordformer av köttbit

Singular

köttbit
obestämd grundform
köttbits
obestämd genitiv
köttbiten
bestämd grundform
köttbitens
bestämd genitiv

Plural

köttbitar
obestämd grundform
köttbitars
obestämd genitiv
köttbitarna
bestämd grundform
köttbitarnas
bestämd genitiv

Köttbit är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Köttbit på Engelska

  • piece of meat

Hur används ordet köttbit

  1. I Sverige består maträtten oftast av en stekt köttbit, som fläskfilé, oxfilé, entrecôte, eller kalvkött marinerat i rödvin, kryddat med paprika, vitpeppar och svartpeppar. Till rätten hör grönsaker och duchessepotatis som gratineras i ugn på en träplanka. Till garnityr serveras det smörstekta morötter, stekt tomat, kokt blomkål, baconlindad sparris, och stekta champinjoner med vitlökssmör. Grönsakerna kan tillagas med en redning av grädde och/eller crème fraîche. (källa)
  2. Pyttipanna eller pytt i panna, är en maträtt som brukar räknas som svensk husmanskost. Bitar av potatis utgör stommen i denna rätt och blandas med grovhackad lök. Köttbitarna i rätten kan vara av exempelvis nöt och fläsk, korvbitar eller köttbullar. Ofta är bitarna i pyttipannan tärnade och alltihop steks i varm stekpanna. En portion pyttipanna serveras traditionellt med stekt ägg eller rå äggula, inlagda rödbetor och eventuellt en persiljekvist. Många gånger bestårätten av rester från tidigare måltider under veckan, vilket givit rätten det mindre smickrande smeknamnet hänt i veckan vilket anspelar på veckotidningen med samma namn. (källa)
  3. En rullad (även rulad eller roulad) är en ihoprullad köttbit, ofta med en fyllning av något slag. Ordet är en försvenskning av franskans roulade. (källa)
  4. Filé (av franska filet) är en styckningsdetalj för kött. Den är det långsmala, benfria stycke kött som ligger närmast under ryggraden på slaktdjur och vilt. Filé är en mycket mör köttbit, och är i allmänhet den styckningsdetalj som kan säljas till det högsta priset. Exempel på filé är oxfilé och fläskfilé. Handeln har också, sedan en del år tillbaka, kallat kotletter (fläsk, kalv och lamm) och biff (oxe), för "ytterfilé", men detta är endast ett marknadsföringsförsök, att göra "sämre" kött finare. Medaljong är en skiva av filén. (källa)
  5. En stor lövbiff kallas ibland för "elefantöra". Minutbiff är ett alternativt namn på en lövbiff eller liknande köttbit, men betecknar ofta en mörad bit av en billigare styckningsdetalj, såsom fransyska. Lövbit betecknar ofta en skiva av pressat kött av liknande form, och utgör därför ett lågprissubstitut till en äkta lövbiff. Denna variant hittas ofta på snabbmatsrestauranger. (källa)
  6. Underkäken är förankrad på så sätt i överkäken att den bara kan röra sig uppåt och nedåt. Rovdjuren saknar alltså förmåga att mala sin föda och slukar därför ofta stora köttbitar. (källa)
  7. Processad skinka bygger i stället på att större eller mindre köttbitar tumlas tillsammans med salt, varvid bindväv frigörs som får bitarna att häfta samman. Vatten och tillsatser som glukossirap tillsätts. Blandningen sprutas sedan i skinn vilket gör att de färdiga bitarna får en enhetlig storlek. Denna industriprodukt får enligt Livsmedelsverket kallas skinka (se även spam), medan den genuina varan måste bära etiketten "helmuskelskinka". Processat kött, bestående av sammanpressade bitar av olika sorters kött, är också vanlig under namn som pizzaskinka eller kebabskinka. (källa)
  8. Styckning (styckningsschema) är ett sätt att skära köttet från en slaktad djurkropp i mindre bitar, så kallade styckningsdelar, och därefter sortera efter kvalitet. De vanligaste djurslagen är nöt, gris samt lamm. Oftast sker uppdelningen efter de stora musklerna, efter djurets anatomi. Finstyckning är en finare form av styckning där styckningsdelarna omstyckas till mindre köttbitar inför tillagning. (källa)
  9. Dillkött är ett långkok (gryta) på köttbitar, oftast lamm- eller kalvkött som smaksatts med dill och ättiksprit. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.