Lägra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lägra, varianter, uttal och böjningar av lägra

Lägra synonym, annat ord för lägra, vad betyder lägra, förklaring, uttal och böjningar av lägra.

Vad betyder och hur uttalas lägra

Lägra uttalas lägra och är ett verb -de.

Lägra betyder:

Ordformer av lägra

Aktiv

lägra
infinitiv
lägrar
presens
lägrade
preteritum
lägrat
supinum
lägrande
presens particip
lägra
imperativ

Passiv

lägras
infinitiv
lägras
presens
lägrades
preteritum
lägrats
supinum

Perfekt particip

lägrad en
~ + subst.
lägrat ett
~ + subst.
lägrade den/det/de
~ + subst.

Lägra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet lägra

  1. Om en orörd flicka är trolovad med en man och en annan man träffar henne i staden och ligger med henne där, skall ni föra ut båda till stadsporten och stena dem till döds, flickan därför att hon inte ropade på hjälp inne i staden, och mannen därför att han lägrade en annans kvinna. Du skall utrota det onda ur folket. (5 Mos 22:23-24). (källa)
  2. I Sverige finns dock inga belägg på någon medeltida brudkronetradition. Den äldsta svenska brudkronan är en madonnakrona från början av 1500-talet, möjligen härstammande från Vadstena klosterkyrka, men har först efter reformationen 1595 hamnat i Brahekyrkan på Visingsö och där fungerat som brudkrona. Den äldsta brudkronan tillverkad just för detta ändamål härrör från Skepparslövs kyrka och är tillverkad av Hans guldsmed i Vä 1597, och användes alltså i dåtidens Danmark. En brudkrona från Åkers kyrka i Småland härrör från omkring 1600. Först under början av 1600-talet blir brudkronor vanligare. I Kyrkoordningen 1571 återinfördes de bötesbestämmelser för "otidigt sängelag" som tidigare funnits. Där nämns inget om brudkronor. I Örebroartiklarna 1617 omtalas dock brudkronor och stagar regler för deras användande. Hade kvinnan lägrats under trolovningen fick hon ej bära krona utan endast en krans med teckt hufwudh och hölt håår. En kvinna som avslöjas ha begått lönske-läger och sedan trolovar sig med en annan man, får bära enklare skrud, huvudkläde med en flitter krantz. Avsikten var att försöka ersätta den äldre traditionen med trolovningen med den kyrkliga vigseln. Det dröjde dock fram mot mitten av 1600-talet innan brudkronor började bli vanligare i svenska kyrkor. (källa)
  3. Handlingen utspelar sig i bokförläggare Philip Markhams eleganta våning i London. Samma kväll som bokförläggarens kompanjon tänkt låna lägenheten, för att lägra sin hemliga älskarinna, har Philip Markhams hustru också lånat ut våningen till kompanjonens hustru som ska ha kärleksträff med en kurskamrat. Inte nog med det, ännu flera personer har tänkt låna Markhams sängkammare just denna kväll. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.