Vad betyder och hur uttalas ladugårdsförman
Ladugårdsförman uttalas ladu|gårds|för|man el. la|gårds|för|man.
Ordformer och varianter av ladugårdsförman
Singular
- ladugårdsförman
- obestämd grundform
- ladugårdsförmans
- obestämd genitiv
- ladugårdsförmannen
- bestämd grundform
- ladugårdsförmannens
- bestämd genitiv
Plural
- ladugårdsförmän
- obestämd grundform
- ladugårdsförmäns
- obestämd genitiv
- ladugårdsförmännen
- bestämd grundform
- ladugårdsförmännens
- bestämd genitiv
Variantstavning singular
- lagårdsförman
- obestämd grundform
- lagårdsförmans
- obestämd genitiv
- lagårdsförmannen
- bestämd grundform
- lagårdsförmannens
- bestämd genitiv
Variantstavning plural
- lagårdsförmän
- obestämd grundform
- lagårdsförmäns
- obestämd genitiv
- lagårdsförmännen
- bestämd grundform
- lagårdsförmännens
- bestämd genitiv
Ladugårdsförman är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet ladugårdsförman
Liv och diktning hör intimt ihop när det gäller Jan Fridegård. Hans föräldrar var statare och fadern arbetade som ladugårdsförman på herrgården Katrinedal inte långt från Enköping. Både morfar och farfar hade varit indelta soldater, något Jan Fridegård följde upp när han 18 år gammal tog värvning. Det blev tre hårda år som livdragon. Han anklagades bland annat för stöld och fick 1918 avtjäna straff på åtta månader i Långholmens centralfängelse, något som satte spår i Fridegård och senare skildras i den självbiografiska trilogin om huvudpersonen Lars Hård: Jag Lars Hård (1935), Tack för himlastegen (1936) och Barmhärtighet (1936). "Skamliga år i ständig tävlan att vara den råaste bland råa", skriver han där om dessa år.
Gustaf Svensson, som var son till en ladugårdsförman, tog veterinärexamen 1892 och praktiserade därefter på olika håll i Skåne, från 1895 i Tomelilla. Mellan 1908 och 1930 var han förste besiktningsveterinär. Han var kommunalstämmans ordförande i Tryde 1914-1920 och ordförande i Tomelilla municipalfullmäktige 1920-1923. I Tomelilla hade han också ledande uppdrag i lokala sparbanker och folkhögskolor.
Dahlberg, som är dotter till ladugårdsförman Edvin Nilsson och Emy Pettersson, blev juris kandidat i Uppsala 1963, genomförde tingstjänstgöring 1963–1967, var byråsekreterare och byrådirektör vid Riksförsäkringsverket 1968–1972, föredragande i Försäkringsdomstolen 1970–1972, extra universitetslektor vid Socialhögskolan i Stockholm 1972–1979, vikarierande universitetslektor vid Stockholms universitet 1979–1986 och högskolelektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet från 1987.