Lagfästa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lagfästa, varianter, uttal och böjningar av lagfästa

Lagfästa synonym, annat ord för lagfästa, vad betyder lagfästa, förklaring, uttal och böjningar av lagfästa.

Synonym till lagfästa

Vad betyder och hur uttalas lagfästa

Lagfästa uttalas lag|fästa och är ett verb lagfäste.

Ordformer av lagfästa

Aktiv

lagfästa
infinitiv
lagfäster
presens
lagfäste
preteritum
lagfäst
supinum
lagfästande
presens particip
lagfäst
imperativ

Passiv

lagfästas
infinitiv
lagfästs
presens
lagfästes
preteritum
lagfästs
supinum

Perfekt particip

lagfäst en
~ + subst.
lagfäst ett
~ + subst.
lagfästa den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

lagfästes
presens

Lagfästa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Lagfästa på Engelska

  • confirm by law

Hur används ordet lagfästa

  1. Riksråd som ett konsilium kallades Rikets råd och utvecklades under 1200-talet. Där ingick biskoparna (ärkebiskopen var lagfäst som ledamot), stormän och lagmän (ofta samma personer). Rådet ansåg sig som medlare mellan kung och folk. Dessa kom med tiden att betraktas som en särskild korporation i riket. (källa)
  2. Järnbörd, eller järnprov, var under medeltiden ett exempel på en lagfäst rättsprocess där en anklagad för att fria sig kunde underkasta sig en gudsdom. Principen var att en rättfärdig person genom gudomligt ingripande skulle klara att utstå vilken prövning som denne än utsattes för att bevisa sin oskuld. Det var etablerat att man inte behövde genomföra prövningen själv om man kunde hitta ett ombud, som var beredd att ta ens ställe. (källa)
  3. Ett annat, informellt, undantag från meddelarfriheten finns också. Meddelarfrihet gäller inte för en präst, vad avser sådant som framkommit vid bikt eller enskild själavård. Genom sin, inte i lag numera utan i Kyrkoordningen, absoluta tystnadsplikt är en präst förbjuden att för någon röja sådant som denne där fått kännedom om. En präst får inte heller höras som vittne om sådana uppgifter, vilket är lagfäst i rättegångsbalken. (källa)
  4. Högsta förvaltningsdomstolen, före 1 januari 2011 Regeringsrätten (förkortad RR eller RegR), är den högsta allmänna förvaltningsdomstolen i Sverige och dess ställning är lagfäst i regeringsformen (RF). Högsta förvaltningsdomstolen har sitt nuvarande säte i Kammarrättens hus och Sparreska palatset på Riddarholmen i Stockholm. (källa)
  5. Gränsen för att få kallas silver ligger enligt internationell norm vid silverhalten 83 % eller 830/1000, vilket deklareras genom instämpling av talet 830. Enligt äldre svenska bestämmelser räknade man i sexton-delar, varvid gränsen lagfästes till 131/4 lod, vilket i decimalbråk är ≈82,8 %, det vill säga praktiskt taget detsamma som halten 830. (källa)
  6. I Norden började det införas på 1000-talet, Island var först där det lagfästes år 1096, men först vid 1200-talets slut var det helt reglerat i Sverige. (källa)
  7. Obligatoriskt arbete, där den förvärvsarbetande inte ges vare sig anställningskontrakt eller (kollektiv-)avtalade villkor återinfördes sedan genom stegvis förskjutning av verksamheten inom de mångtaliga åtgärdsprogram som avlöste varann under 1990-talet och lagfästes år 2000, när att Sveriges riksdag antog propositionerna om Socialtjänstlagen och Aktivitetsgarantin. Socialtjänstlagens skrivning är typiskt för de nya regelverken på området: "Den som deltar i praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet enligt 4 § ska i det sammanhanget inte anses som arbetstagare.". ILO reagerade på detta i rapporten "Workfare Tendencies in Scandinavian Welfare Policies". (källa)
  8. Såsom ett förstadium till fideikommiss kan man betrakta de ärftliga hertigdömena till Gustav Vasas söner, Gustav II Adolfs donation till Uppsala universitet och förläningar i form av grevskap och friherrskap. Ursprungligen hade fideikommissförordnanden en osäker ställning i svensk rätt, men genom 1686 års testamentsstadga lagfästes rätten att stifta fideikommiss. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.