Synonymer till lagförslag
Vad betyder och hur uttalas lagförslag
Lagförslag uttalas lag|för|slag.
Ordformer och varianter av lagförslag
Singular
- lagförslag
- obestämd grundform
- lagförslags
- obestämd genitiv
- lagförslaget
- bestämd grundform
- lagförslagets
- bestämd genitiv
Plural
- lagförslag
- obestämd grundform
- lagförslags
- obestämd genitiv
- lagförslagen
- bestämd grundform
- lagförslagens
- bestämd genitiv
Lagförslag är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet lagförslag
Kabinettsfråga är ett ultimatum ställt av regeringen eller enskilda statsråd till parlamentet i fall när de är oeniga i för regeringen avgörande frågor. Ordet "kabinett" kommer av att regeringen förr och i andra länder kallas kabinett. Genom att förklara en fråga för kabinettsfråga, förklarar regeringen att den inte kan ha kvar den verkställande makten om ett visst lagförslag går igenom eller inte går igenom.
I de båda lagförslag från 1600-talets första år, vilka är kända under namnen "Karl IX:s förslag" och "Rosengrens förslag", förekommer även förslag till ny konungabalk, och det var inte minst oenigheten kring denna balks innehåll om vilken de båda förslagen vittnade som vållade, att Karl IX:s försök att åstadkomma en ny lagavfattning strandade.
År 2002 kom ett lagförslag på att slopa kvarsittningen i Sveriges skolor. Men sedan Jan Björklund tillträdde som skol- och utbildningsminister 2006 har skollagen istället skärpts kring disciplinära åtgärder.
På initiativ av Riksdagen 1809–10 uppdrogs utarbetandet av nya lagförslag åt en lagkommitté, vars förslag sedermera granskades av den 1841 tillsatta lagberedningen, som ägde bestånd till 1851.
Ett lagförslag är en lagtext som lagts fram till lagstiftande församling för beslut. I bland annat Sverige kan ett lagförslag vara antingen en proposition eller en motion, beroende på om det är den verkställande eller lagstiftande makten som initierat förslaget. Inom EU finns det fyra olika typer lagförslag (förslag, initiativ, rekommendation och framställning) beroende på vilken institution som lägger fram det. Olika stater och Europeiska unionen har olika system för antagande av lagar.