Lagkunnig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lagkunnig, varianter, uttal och böjningar av lagkunnig

Lagkunnig synonym, annat ord för lagkunnig, vad betyder lagkunnig, förklaring, uttal och böjningar av lagkunnig.

Vad betyder och hur uttalas lagkunnig

Lagkunnig uttalas lag|kunn|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av lagkunnig

Böjning (i positiv) lagkunnig en ~ + subst. lagkunnigt ett ~ + subst. lagkunniga den/det/de ~ + subst. lagkunnige den ~ + mask. subst.

Lagkunnig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet lagkunnig

  1. Njál T(h)orgeirsson (Níall eller Njáll Þorgeirsson), född omkring 935, död 3 september 1011, var en isländsk storman som givit namn åt Njáls saga. Han var en mycket lagkunnig person och, enligt sagan, mer eller mindre synsk. Njál var bäste vän med Gunnar på Hlidarende och bodde på gården Bergtorshval. Njál var gift med Bergtora, hade fyra söner (den mest kände var slagskämpen Skarphedin) och en dotter som hette Helga som var gift med Kåre Sölmundsson, som blir sagans huvudperson när Njál dött. Njál var även fosterfar till Hoskuld hvitanäsgode. (källa)
  2. Uttrycket "lagfaren" definieras i förordningen (2007:386) om kunskapsprov för behörighet som domare, m.m. Såsom kunskapsprov för behörighet att utöva domartjänst gäller juristexamen enligt bilaga 2 till högskoleförordningen (1993:100) eller motsvarande äldre examen (juris kandidatexamen eller juristexamen). Det som i lag eller annan författning sägs om lagfaren eller lagkunnig avser den som har avlagt sådan examen. Med svensk juristexamen jämställs, under vissa förutsättningar, fullbordad juristutbildning som till övervägande del har ägt rum i Danmark, Finland, Island eller Norge. (källa)
  3. Rättegången inleddes i september 1882, i Nordmarks häradsrätt i Långelanda, efter att en lagkunnig man i trakten, Daniel Nilsson, hade utverkat en fullmakt från flickans far i Illinois. Fullmakten var daterad 17 april, och var förstås skriven utan kännedom om den information som kom fram i polisundersökningen i slutet av maj. Men Daniel Nilsson tvekade inte, fosterfadern Svensson och skolläraren Fagerlind stämdes för "ansvar för pinande till bekännelse m. m.". De anklagade stämde i sin tur dem som spridit de vanhedrande ryktena, och senare stämdes även de förmodade upphovsmännen till Piskarevisan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.