Lagstiftning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lagstiftning, varianter, uttal och böjningar av lagstiftning

Lagstiftning synonym, annat ord för lagstiftning, vad betyder lagstiftning, förklaring, uttal och böjningar av lagstiftning.

Synonym till lagstiftning

Vad betyder och hur uttalas lagstiftning

Lagstiftning uttalas lag|stift|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av lagstiftning

Singular

lagstiftning
obestämd grundform
lagstiftnings
obestämd genitiv
lagstiftningen
bestämd grundform
lagstiftningens
bestämd genitiv

Plural

lagstiftningar
obestämd grundform
lagstiftningars
obestämd genitiv
lagstiftningarna
bestämd grundform
lagstiftningarnas
bestämd genitiv

Lagstiftning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lagstiftning

  1. Sverige ligger inte i topp i något kriterium, me har tillräckligt hög lägstanivå för att nå en hög placering. Enligt undersökningen är drygt tre procent av mobilerna infekterade med skadlig kod och elva procent av datorerna. Knappt en halv procent av svenskarna utsätts för bank-attacker, drygt 1, 3 procent utsätts för kryptokapningar och nästan en halv procent av phishing-attacker och dess kusiner utgår från Sverige. Sverige anses ha ett gott försvar mot cyberattacker (plats 17 i CGI: s rankning bland 134 länder) och vi anses ha en modern lagstiftning. (källa)
  2. Ofta utgör IBA-områden delar av ett lands redan existerande skyddsområden och skyddas på så sätt under nationell lagstiftning. Juridiskt erkännande och skydd för IBA-områden som inte ingår i ett nationellt skyddsområde varierar från land till land. (källa)
  3. Enligt den justinianska rätten är det endast arrogationen, som fortfarande grundar verkligt upptagande i barns ställe, medan adoptionen i inskränkt mening vanligen är minus plena, d.v.s. endast medför arvsrätt för den adopterade i förhållande till adoptivfadern. Då emellertid sådan arvsrätt under senare historia kunde ges lika väl genom till exempel testamente, förlorade adoptionen mer och mer i praktisk betydelse och användning, även om den hela tiden fanns kvar i de länders lagstiftning, för vilka den romerska rätten varit mer eller mindre dominerande. (källa)
  4. I en del kulturer fattas beslut om äktenskapet av föräldrarna när makarna är barn eller mycket unga, se barnäktenskap. Det förekommer också att brudgummen betalar en avgift till svärfadern för sin brud, se brudpris, eller att brudens föräldrar betalar brudgummens föräldrar för att de accepterar bruden alternativt betalar en hemgift för dottern till det nygifta paret. Barnäktenskap är förbjudet i många länder men praktiseras ibland ändå även i stater där det är förbjudet. Avtal om barnäktenskap, brudpris och hemgift är inte giltiga enligt västerländsk lagstiftning. (källa)
  5. En juridisk gråzon betecknar ett område där det saknas lagstiftning eller prejudikat, eller där lagen inte tillämpats på så länge, att det är oklart huruvida man kan tillämpa den. Exempel: Importen av bönstjärtade reptiler befinner sig i en handelsrättslig gråzon. (källa)
  6. Civil gränsövervakning är oreglerad i norsk lagstiftning. Militär och civil gränsövervakning vid gränsen mot Ryssland utförs av den norska armén genom Garnisonen i Sør-Varanger. Militär och civil gränsövervakning av norskt terroritorialvatten, norsk ekonomisk zon och norsk fiskeskyddzon sker genom den norska kustbevakningen, Kystvakten. (källa)
  7. De första gårdsgatorna anlades i Nederländerna i slutet av sextiotalet, etablerades i nederländsk lagstiftning 1976, och anammades i flera andra länder under slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet. Till Sverige kom gårdsgatorna 1994. (källa)
  8. Hallrätter förekom förr i Sverige för att utöva tillsyn och domsrätt över industrialiserat hantverk, fabriker och manufakturer enligt 1739 års lagstiftning. Industrierna innefattade textilindustrin, sockerindustrin, tobaksindustrin, glasbruk, porslinsbruk, pappersbruk, pottaskebruk, såpsjuderier, Berlinerblåfabriker, med mera. Eftersom industrierna ifråga var belägna i städer, var också hallrätterna belägna där. Under mitten av 1700-talet var 15% av invånarna i Stockholms stad knutna till fabriker, varför hallrätterna utövade myndighet över ett stort antal personer. Allt eftersom hantverk började utföras industriellt vid dessa fabriker, kom hallrätten att överta vissa funktioner som skråväsendet haft, som kvalitetssäkring och utnämningar till mästare. Skråväsendet förekom dock formellt sett parallellt med hallrätten tills den avskaffades. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.