Lampglas Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lampglas, varianter, uttal och böjningar av lampglas

Lampglas synonym, annat ord för lampglas, vad betyder lampglas, förklaring, uttal och böjningar av lampglas.

Vad betyder och hur uttalas lampglas

Lampglas uttalas lamp|glas och är ett substantiv.

Ordformer av lampglas

Singular

lampglas
obestämd grundform
lampglas
obestämd genitiv
lampglaset
bestämd grundform
lampglasets
bestämd genitiv

Plural

lampglas
obestämd grundform
lampglas
obestämd genitiv
lampglasen
bestämd grundform
lampglasens
bestämd genitiv

Lampglas är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Lampglas på Engelska

  • lamp glass

Hur används ordet lampglas

  1. En annan förbättring var lampglaset. Tidigt hade man funnit att lågan fick bättre storlek om man placerade en liten plåtskorsten ovanför den. 1756 upptäckte apotekaren Quinquet i Paris att om man bytte plåten mot ett cylinderformigt glas, minskade man problemen med att lågan skymdes. På lampglasets område kom senare ytterligare förbättringar, genom Ruhl och Benkler i Wiesbaden, som upptäckte att man genom att sätta en metallskiva med hål i över lågan, tvingade den genom hålet och gav lågan en hög, smal intensivt lysande spets. Man kom dock snart, på att samma effekt kunde uppnås genom att glaset snörptes åt nedanför lågans spets. I den så kallade Liverpoollampan saknar metallskivan hål och tvingar i stället lågan att sprida sig i en krets kring skivans periferi. Här konstruerades i stället lampglaset så att det fick en tulpanliknande utsvällning i botten. (källa)
  2. Rosdala glasbruk i Norrhult i Småland är ett svenskt glasbruk grundat 1895. Bruket är starkt inriktat på bruksglas, främst lampglas, och grundades av Oskar Carlström och Karl Peterson som sedan tidigare hade grundat glasbruket Björklunda, sedermera Björkhults glasbruk. (källa)
  3. Arvid Böhlmark var son till kommissionslantmätaren Daniel Anton Böhlmark. Han var 1859-1863 bruksbokhållare vid Lickanå bruk i Värmland, flyttade 1864 till Stockholm och blev där handelsagent för Liljeholmens stearinfabrik. 1872 öppnade Böhlmark en butik för försäljning av fotogenlampor. 1886 köpte han fastigheten Högbergsgatan 21 på Södermalm och startade han egen tillverkning av fotogenlampor som den första i Sverige. Omkring 1890 knöt han kontakt med C. W. Nyström på Pukeberg glasbruk och efter studieresor i Sachsen och Böhmen började glasbruket tillverka lampglas och kupor till lampfabriken. Sedan Böhlmarks lampfabrik 1894 blev ägare till glasbruket blev fokuseringen mot lampglas än starkare. Då elektriskt ljus började tränga undan fotogenlamporna kom Böhlmarks att specialisera sig på elektrisk armatur och blev snart den mest framstående tillverkaren i Sverige. Böhlmark var även 1893-1897 ledamot av Stockholms stadsfullmäktige. Efter hans död ombildades firman till aktiebolag. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.