Lampkupa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lampkupa, varianter, uttal och böjningar av lampkupa

Lampkupa synonym, annat ord för lampkupa, vad betyder lampkupa, förklaring, uttal och böjningar av lampkupa.

Vad betyder och hur uttalas lampkupa

Lampkupa uttalas lamp|kupa och är ett substantiv.

Ordformer av lampkupa

Singular

lampkupa
obestämd grundform
lampkupas
obestämd genitiv
lampkupan
bestämd grundform
lampkupans
bestämd genitiv

Plural

lampkupor
obestämd grundform
lampkupors
obestämd genitiv
lampkuporna
bestämd grundform
lampkupornas
bestämd genitiv

Lampkupa är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lampkupa

  1. Den tekniska bevisningen visade att Nerijus Bilevicius (född 3 mars 1980 i Litauen, död 3 augusti 2022 i samma land) DNA kunde påvisas på repstumpar från mordplatsen och på tio ställen på Lisa Holms kläder, varav vissa på insidan av en del klädesplagg. På de fynd som gjordes förekom ingen okänd DNA-profil. Tingsrätten konstaterade att Nerijus Bilevicius saknade alibi för tiden mellan klockan 18.00 och 20.00 den 7 juni 2015. Motivet till gärningen var sexuellt. Denna slutsats kunde dras genom att Lisa Holms kläder var i oordning. I Nerijus Bilevicius dator återfanns pornografiskt material och tekniska fynd klarlade att han ett flertal gånger hade ejakulerat på väggar, golv och i en lampkupa i ladans slaktavdelning. Hans beteende och agerande vid Martorp talade för att han inte ville att vidare sökning efter Lisa Holm skulle ske på området. (källa)
  2. Pukebergs tidigaste produktion utgjordes främst av butelj- och hushållsglas. Snart upptogs produktion av glas till belysningsarmatur, lampkupor och oljehus för fotogenlampor, där Böhlmarks hade stor avsättning. Tidigt producerade bruket också pressglas (tallrikar, assietter, skålar, dricksglas, vinglas, socker- och gräddskålar, karotter och ljusstakar). (källa)
  3. Björkshults glasbruk grundades av glasarbetarna Carl Pettersson, Frans Oscar Johansson, Oscar Carlström och Ernst Ruben Nyrén och hette då Björklunda glasbruk. Produktionen inriktades från början mot hushållsglas. Redan 1897 gick glasbruket i konkurs men 1902 återupptogs verksamheten av ett nytt aktiebolag. 1906 brann glasbruket och gick därefter på nytt i konkurs men kunde starta på nytt efter återuppbyggnad 1908. Under hela 1910-talet hade man svårigheter att få lönsamheter i driften och samarbetade tidvis med Rosdala glasbruk. 1919 köptes glasbruket av grosshandlaren Emil Karlsson som bytte namn på glasbruket till Björkshult. Under hans ägarskap stabiliserades bolagets ekonomi under 1920-talet. Förstördes dock glasmagasinet av en brand och förlusterna gjorde att bruket fick säljas på exekutiv auktion. 1934 brann hyttan och kort därefter glassliperiet. Under 1930-talet började man tillverka härdat stabilglas för lampkupor och dricksglas. Efter återkommande svårigheter lyckades man få stabilitet i driften under 1920-talet. Ragnar Johansson hade från 1940-talet framgångar med en serie glasdjur, som kom att kopieras även vid andra glasbruk. Den danska formgivaren Hans Christian Wagner arbetade 1950-1976 för Björkshult. Andra formgivare vid bruket var Margareta Schlyter-Stiernstedt som endast var anställd här under 1950-talet men vars produkter fanns kvar fram till nedläggningen och Carl-Einar Borgström som arbetade för glasbruket 1970–1973. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.