Landshövdingeämbete Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder landshövdingeämbete, varianter, uttal och böjningar av landshövdingeämbete

Landshövdingeämbete synonym, annat ord för landshövdingeämbete, vad betyder landshövdingeämbete, förklaring, uttal och böjningar av landshövdingeämbete.

Vad betyder och hur uttalas landshövdingeämbete

Landshövdingeämbete uttalas lands|hövd|inge|ämbete el. lands|hövd|ings|ämbete och är ett substantiv.

Ordformer av landshövdingeämbete

Singular

landshövdingeämbete
obestämd grundform
landshövdingeämbetes
obestämd genitiv
landshövdingeämbetet
bestämd grundform
landshövdingeämbetets
bestämd genitiv

Plural

landshövdingeämbeten
obestämd grundform
landshövdingeämbetens
obestämd genitiv
landshövdingeämbetena
bestämd grundform
landshövdingeämbetenas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

landshövdingsämbete
obestämd grundform
landshövdingsämbetes
obestämd genitiv
landshövdingsämbetet
bestämd grundform
landshövdingsämbetets
bestämd genitiv

Variantstavning plural

landshövdingsämbeten
obestämd grundform
landshövdingsämbetens
obestämd genitiv
landshövdingsämbetena
bestämd grundform
landshövdingsämbetenas
bestämd genitiv

Landshövdingeämbete är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet landshövdingeämbete

  1. År 1746 återvände han till Sverige och deltog i riksdagen 1746–1747, där han genast gjorde sig bemärkt inom hattarnas läger och insattes i en av ständernas deputationer. Under den från Ryssland hotande faran av ett fredsbrott, avsändes Lantingshausen, som 1747 utnämnts till generalmajor, till Finland för ordnande av dess försvar. Två år senare förordnades han till chef för ett värvat regemente i Göteborg, von Lantingshausens regemente, och förvaltade dessutom en tid landshövdingeämbetet i länet. (källa)
  2. Rålamb blev kornett vid Mörnerska husarregementet 29 januari 1788, så även vid Livgardet till häst 18 december 1801, premiäradjutant 15 februari 1802 och löjtnant 12 april 1803. Han erhöll avsked 26 november 1807. Rålamb blev kammarherre hos drottningen 15 mars 1808 och blev tjänstefri 21 februari 1811. Han var ordförande i konstitutionsutskottet vid riksdagen 1829–30 och tillförordnad överståthållare i Stockholm från 6 september till 13 oktober 1839. Han avsade sig fullmäktigeskapet i Riksgäldskontoret i juni 1842 och erhöll på begäran avsked från landshövdingeämbetet 2 juni samma år. Rålamb blev landshövding i Stockholms län 20 april 1830 och fullmäktig i Riksgäldskontoret 1834. (källa)
  3. Byn grundades 1781 av Jonas och Brita Dahlström. Jonas hade arbetat som skomakare i Bredbyn, Anundsjö socken i Ångermanland. Efter att hans hustru dött kunde han inte längre trivas i byn, utan färdades under våren 1779 med sin drygt ettåriga dotter Sara Greta efter Ångermanälven upp till Åsele, södra Lappland. Längre upp efter Ångermanälven var det mycket glest bebyggt. Här fanns samernas bosättningar som ofta var obebodda periodvis, p.g.a. renarnas flyttningar, samt några enstaka nybyggen. I Åsele stannade Dahlström under vintern och träffade då Brita. De blev ett par, och Brita tog nu ensam hand om Jonas dotter från tidig vårvinter fram till senhösten, medan Jonas letade efter en plats där de kunde grunda ett nybygge. Jonas färdades vidare längs Ångermanälven, förbi Volgsjön och fann till slut en lämplig plats på en halvö i sjön Malgomaj. Där fanns utmärkt jord, kambrosilurisk moränlera, och berggrunden innehöll ortoceratitkalksten. På näset hade en same, Tur Mickelsson med familj, vår- och höstviste. Jonas kom överens med Tur om att vårda deras viste under den tid de var på annat håll med renhjorden mot att han fick en slaktren varje år. Jonas började nu röja mark och byggde ett hus, så att han tillsammans med Brita och barnet kunde flytta in där följande vår. Jonas kontaktade landshövdingeämbetet i Umeå, för att få nybygget insynat och godkänt. I maj månad 1781 kom insyningsmännen och granskade nybygget och den 1 juni samma år blev Strömnäs det första godkända nybygget vid sjön Malgomaj. Under följande år kom Jonas och Brita att röja mark för bete och åker, samt byggde ladugård, kolmilor och tjärdalar, smedja och vattenkvarn. Efter några år föddes ett gemensamt barn som döptes till Brita efter modern. De två döttrarna kom att tillsammans med sina män skapa nya gårdar i byn. Bland annat denna berättelse ligger till grund för de första delarna i Nybyggarland (TV-serie). (källa)
  4. Hambræus gjorde sig synnerligen förtjänt om stadens handel och näringsflit samt om den allmänna ordningen, och det uppges att saköreslängderna under hans ämbetstid endast upptog få personer som blivit pliktfällda för grövre förseelser. Han var känd för sin sparsamhet, bland annat anhöll han 1777 hos landshövdingeämbetet om att allmogen skulle uppmuntras att till staden mot skälig ersättning försälja sina tomma fiskekärl, som "kunna omlagas och åter nyttjas, till besparing av skogarne och till erhållande av fyllest käril, då strömmingsfisket i ymnoghet är förhanden". (källa)
  5. Kronobetjäningen fängslade nu Jansson, som förhördes inför landshövdingeämbetet, men han försattes snart på fri fot. Martyrskapet ökade på hans anseende och hans anhängares antal, och den 28 oktober samma år tände han i Söderala ett nytt bokbål. Återigen häktades han, och kung Oscar I beordrade Uppsala domkapitel att hålla förhör med honom. Han försvarade sig skickligt, med bibeln i hand, och undvek försiktigt att ingå på sina egendomliga läror. Han frigavs med en varning. Hösten 1845 begärde justitiekansler Nils Samuel von Koch av Forsa tingsrätt en undersökning om den nya rörelsen. Följden blev att Jansson ånyo skulle föras till länshäktet. Fångtransporten överfölls emellertid på vägen av erik-jansare, som befriade sin profet. Denne smög därefter omkring under förklädnad, ofta i kvinnodräkt, och rörelsen utbredde sig även till Dalarna. Redan före dessa händelser hade sektens huvudmän övervägt en utvandring till Nordamerika, och i september 1845 hade två hälsingebönder rest till Nya världen för att se sig om efter lämplig vistelseort. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.