Landskyrka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder landskyrka, varianter, uttal och böjningar av landskyrka

Landskyrka synonym, annat ord för landskyrka, vad betyder landskyrka, förklaring, uttal och böjningar av landskyrka.

Vad betyder och hur uttalas landskyrka

Landskyrka uttalas lands|kyrka och är ett substantiv.

Ordformer av landskyrka

Singular

landskyrka
obestämd grundform
landskyrkas
obestämd genitiv
landskyrkan
bestämd grundform
landskyrkans
bestämd genitiv

Plural

landskyrkor
obestämd grundform
landskyrkors
obestämd genitiv
landskyrkorna
bestämd grundform
landskyrkornas
bestämd genitiv

Landskyrka är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet landskyrka

  1. Efter att ha innehaft flera olika befattningar i Königsberg vann han 1554 anställning i Braunschweig som koadjutor vid superintendenten Mörlins sida och blev 1567 dennes efterträdare - ett resultat av deras samarbete är det så kallade corpus doctrinæ prutenicum, som inom den preussiska landskyrkan vann symboliskt anseende. På sin plats i Braunschweig stannade han, trots flera lockande anbud från andra håll, ända till sin död, men hans verksamhet sträckte sig vida över dess krets. Så ledde han 1568 och följande år reformationsverkets genomförande i Braunschweig-Wolfenbüttel och var den främste pådrivaren för upprättandet av universitetet i Helmstädt (1576). Men framför allt är hans namn förknippat med det "endräktsverk", som utmynnade i Konkordieformelns uppställande (1577) och Konkordiebokens antagande såsom "bekännelsekorpus" (1580) av de flesta tyska landskyrkorna. (källa)
  2. Lejonströmsbron är en träbro i Skellefteå som går över Skellefteälven mellan stadsdelarna Sunnanå och Prästbordet, nära Landskyrkan. Bron var färdigbyggd 1737 och är Sveriges äldsta träbro. Med sina 207,5 meter var den också länge Sveriges längsta träbro, tills en 230 meter lång träbro, Strömpilsbron, byggdes mellan Gimonäs och Strömpilen i Umeå 2006.Vikbron, som har fundament av trä och som ligger i Ånge kommun, nämns ibland som den längsta träbron. Den är dock på 133 meter. (källa)
  3. Flera av Västergötlands landskyrkor har haft sakristia i sten före 1200-talets utgång. Dock finns inga säkra hållpunkter för hur dessa tillbyggnader fördelar sig i tid och flertalet kan lika gärna tillhöra senmedeltiden. Bland de bevarade kan nämnas den i Korsberga i Västergötland som uppfördes på 1400-talet på träkyrkans nordsida och inrättades med målningar. (källa)
  4. I vissa protestantiska länder används fortfarande titeln superintendent, till exempel i några av de tyska landskyrkorna. (källa)
  5. Evangeliska landskyrkor – en gemenskap av 20 regionala evangeliska kyrkor ("Landeskirchen") i Tyskland med gemenskap kring ord och sakrament, se Tysklands evangeliska kyrka. (källa)
  6. Trosa omtalas första gången 1279 och sägs 1383 vara stad och låg då vid nuvarande Trosa landskyrka, cirka 5 kilometer nordväst om nuvarande läge. I början av 1400-talet var Trosa en betydande handelsplats. Trosa brändes år 1445 av vitaliebröderna under Erik av Pommern. 1454 fick staden stadsprivilegium av kung Karl Knutsson Bonde. Eftersom landskapet runt ån är flackt, har landhöjningen resulterat i att havet dragit sig tillbaka och landarealen ökat. (källa)
  7. 1736 byggde Cahman en ny orgel för 10000 daler. Den reparerades av Olof Hedlund för 1800 daler. Orgeln hade 4 bälgar. Den var 1773 den största orgeln i en landskyrka i Västerås stift. (källa)
  8. Jan Bormans son Pasquier Borman fortsatte åtminstone fram till 1536 i faderns ateljé, och är förmodligen upphovsman till ett Mariaretabel i Sala landskyrka. (källa)
  9. I Landskyrkan, Svenska Mässan, på grund af nya handboken, för en röst och Församlingssång, med acc. af Orgel. (källa)
  10. Sachsen hade en Oberlandesgericht i Dresden, 7 Landgerichte och 108 Amtsgerichte. Högsta myndighet inom den evangelisk-lutherska landskyrkan utövade ett landskonsistorium i Dresden, varjämte fanns en kyrklig representation (synoden), bestående av 40 lekmän och 33 andlige. Den reformerta kyrkan hade två konsistorier (i Dresden och Leipzig), den katolska ett katolskt konsistorium i Dresden. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.