Landstiga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder landstiga, varianter, uttal och böjningar av landstiga

Landstiga synonym, annat ord för landstiga, vad betyder landstiga, förklaring, uttal och böjningar av landstiga.

Vad betyder och hur uttalas landstiga

Landstiga uttalas land|stiga och är ett verb, böjs som stiga.

Ordformer av landstiga

Aktiv

landstiga
infinitiv
landstiger
presens
landsteg
preteritum
landstigit
supinum
landstigande
presens particip
landstig
imperativ

Passiv

landstigas
infinitiv
landstigs
presens
landstegs
preteritum
landstigits
supinum

Perfekt particip

landstigen en
~ + subst.
landstiget ett
~ + subst.
landstigna den/det/de
~ + subst.
landstigne den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

landstiges
presens

Landstiga är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet landstiga

  1. Omaha Beach, även kallad "Bloody Omaha" var kodnamnet på en del av norra Frankrikes kustremsa, från Sainte-Honorine-des-Pertes till Vierville-sur-Mer, som de allierade landsteg på i Operation Overlord, under andra världskriget. På den 5,6 km långa strandremsan landsteg amerikanska trupper - V Corps under befäl av generalmajor Leonard Gerow - bestående i huvudsak av den stridsvana 1:a infanteridivisionen (The Big Red One) och den tämligen färska 29:e infanteridivisionen. Förlusterna blev stora på grund av kraftigt tyskt försvar men operationen räknades ändå som en framgång. (källa)
  2. Den 16 augusti gick britterna i land vid Vedbæk. Samtidigt landsteg en annan brittisk styrka vid Kögebukten. Trupperna som landstigit vid Kögebukten avancerade mot Köpenhamn och mötte danska lantvärnstrupper, ledda av general Castenschiold, vid Køge den 29 augusti. De brittiska soldaterna leddes av general Wellesley (senare den förste hertigen av Wellington). Slaget inleddes klockan 09:00 och gick sedan genom Køge stad, danskarnas sista försök till motstånd ägde rum vid fyratiden på eftermiddagen vid Herfølge kyrka, varefter danskarna flydde. Det danska nederlaget vid Køge kom senare att kallas "träskoslaget", eftersom de dåligt tränade och illa utrustade danska lantvärnssoldaterna under flykten måste kasta ifrån sig sina tunga träskor när de jagades av de välutrustade och krigsvana engelska soldaterna. Efter slaget vid Køge närmade sig britterna med överlägsna styrkor obönhörligen Köpenhamn. Staden hotades nu i en halvcirkel från norr till söder samt från den brittiska flottan i Öresund. Kanon- och ammunitionsdepån i Frederiksværk intogs av britterna, som även tillfångatog 850 danska soldater. (källa)
  3. Kapten James Cook fullföljde två världsomseglingar och dog under en tredje. Han hade även många "första" på sin meritlista. Hans första resa, 1768 - 1771 var en av de första som rundade både Kap Horn (upptäckt 1615 av holländaren Willem Schouten) och Godahoppsudden. På den resan var han också den första europe som landsteg på Australiens ostkust. Med på resan var även den svenske biologen, Linnés lärjunge, Daniel Solander och hans kollega och sekreterare, finländaren Herman Spöring, vilka därmed var de första från dåvarande Sverige att resa jorden runt. Det var även den första resan där ingen sjöman dog i skörbjugg, tack vare kaptenens anbefallna diet på citrusfrukter där de fanns att tillgå, men framför allt surkål. Hans andra resa 1772 - 1775 var den andra som gick Jorden runt österut. Han var också sannolikt den första att korsa södra polcirkeln. Hans främsta uppdrag var att verifiera existensen av "Terra Australis Incognita". Eftersom han på den resan seglade söder om alla kända kontinenter (Han nådde 71°10' sydlig bredd, vilket skulle ha fört honom till Antarktis kust, om han hade försökt på någon annan längdgrad) visade han att det åtminstone inte kunde existera något tempererat land där. Med på den resan fanns även den nyuppfunna kronometern som betydligt underlättade navigatörens bestämning av längdgraden, vilket tidigare varit nästintill omöjligt, baserat enbart på dödräkning. På sin tredje resa 1776 - 1779 blev Cook den första europe som landsteg på Hawaii. Därefter försökte han segla genom Berings sund, men misslyckades och återvände till Hawaii, där han kom i delo med de lokala polynesierna och blev ihjälslagen. Kaptenen på hans andra fartyg, Charles Clerke, förde expeditionen tillbaka till England. (källa)
  4. Han besegrade sedan danske kungen Harald Blåtand och äktade dennes dotter Tyra Haraldsdotter. Efter detta utrustade han, med stöd av Harald, ett härtåg mot Sverige. De begav sig sjövägen mot Uppland, men när Styrbjörn landstigit och började tåga mot Uppsala, vände Harald och seglade hem igen. Vid ett slag som varade i tre dagar vid Fyrisvall utanför Gamla Uppsala besegrades Styrbjörns här fullständigt av Erik och den mobiliserade sveahären, och Styrbjörn själv stupade. (källa)
  5. 1969 – Sedan den amerikanska månlandningsexpeditionen Apollo 11 kvällen innan har landsatt månlandaren The Eagle på månens yta lämnar astronauten Neil Armstrong månlandaren strax före klockan tre på natten och blir klockan 02.56 den första människan någonsin, som sätter sin fot på månen. En fjärdedel av jordens befolkning följer månlandningen via tv och hör Armstrongs berömda uttalande att "that's one small step for (a) man, but a giant leap for mankind" ("det är ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten"). Sedan även kollegan Buzz Aldrin har landstigit på månen vandrar de båda männen där i två och en halv timme, innan de återvänder till The Eagle och sedan tillbaka till rymdraketen. Tre dagar senare (24 juli) landar de på jorden igen. (källa)
  6. Situationen var i alla fall kritisk för försvararna. Till undsättning sändes då Gustaf Mauritz Armfelt, denne Finlandsfödde storman, som vid denna tid måhända var rikets näst kungen inflytelserikaste person. Armfelt hade den 9 september landstigit i Hangö med en brigad på ca 4 000 man för att marschera till östgränsen. Den 20 september, då han redan befann sig i Helsingfors, fick han order att ingripa i Barösundsstriderna, och följande dag slog han upp sitt högkvarter i Ingå kyrkby. (källa)
  7. Den första ambitiösa forskningsexpeditionen till Rockall med omgivning organiserades av The Royal Irish Academy och gjordes sommaren 1896 med ångfartyget Granuile. Man gjorde ett par försök att landstiga på klippan, men tvingades att avstå på grund av väderförhållandena. Man kunde i alla fall genomföra bottentrålning i området, studera fågelfaunan och alger som växte i vattenlinjen på Rockall och även fotografera klippan för första gången. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.