Landsting Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder landsting, varianter, uttal och böjningar av landsting

Landsting synonym, annat ord för landsting, vad betyder landsting, förklaring, uttal och böjningar av landsting.

Vad betyder och hur uttalas landsting

Landsting uttalas lands|ting och är ett substantiv -et; pl. landsting.

Ordformer av landsting

Singular

landsting
obestämd grundform
landstings
obestämd genitiv
landstinget
bestämd grundform
landstingets
bestämd genitiv

Plural

landsting
obestämd grundform
landstings
obestämd genitiv
landstingen
bestämd grundform
landstingens
bestämd genitiv

Landsting är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet landsting

  1. En gata är enligt Trafikverket och Sveriges Kommuner och Landsting som en väg som ligger inom ett detaljplanlagt område. (källa)
  2. En glesbygdskommun är ett analysbegrepp som används av Sveriges Kommuner och Landsting. En glesbygdskommun är, enligt den definition som tillämpats sedan 2010, en kommun, där mindre än 70 procent av befolkningen bor i tätort samt har en befolkningstäthet som är mindre än åtta invånare per kvadratkilometer. (källa)
  3. För att undvika att få gratistidningar med posten behöver man sätta en lapp med texten "Nej tack till gratistidningar" eller "Inga gratistidningar, tack" på brevlådan och/eller tidningshållaren. Vill man varken få gratistidningar eller oadresserad reklam kan man exempelvis sätta upp en skylt på brevlådan med texten "Nej tack till reklam och gratistidningar" eller "Reklam och gratistidningar, nej tack.". Man kan inte välja att enbart få vissa gratistidningar. Samhällsinformation (från till exempel kommun och landsting) går inte att frånsäga sig. (källa)
  4. I Sverige är det alltid tillåtet för en kvinna att välja plats att föda på och huruvida hon vill ha barnmorskor närvarande eller inte. De enda regler som finns gäller ekonomiska bidrag och här varierar det mellan olika landsting. (källa)
  5. Hemsjukvård (hemvård) är medicinska insatser, rehabilitering, habilitering samt omvårdnad som utförs av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal eller annan personal med delegering i hemmet, både ordinärt- och särskilt boende. I och med ädelreformen 1992 övertog kommunerna ansvaret för särskilda boenden och möjlighet att bedriva hemsjukvård, från landstingen till och med sjuksköterskenivå. I flertalet län har hemsjukvården numera övergått till kommunal regi och arbete pågår att föra över all hemsjukvård till kommunerna. (källa)
  6. Hemvisten avgör också i vilken kommun personen har rösträtt i val till kommunfullmäktige och landsting. (källa)
  7. Intraprenad är en term som oftast används för att beskriva en verksamhet inom offentlig sektor. En Intraprenad har givits större befogenheter att styra över den egna verksamheten, samt ett större ansvar för resultatet av verksamheten. Verksamhet som sköts i form av en intraprenad får efter upphandling ekonomiska medel från sin uppdragsgivare till exempel kommun eller landsting. Intraprenaden är till exempel kommunalt anställd, och har samtidigt ansvar för både drift och pengar för verksamheten. (källa)
  8. Kammarkollegiet har ett stort antal olikartade uppgifter. Myndigheten bevakar bland annat i vissa ärenden statens rätt och allmänna intressen samt handlägger auktorisation av översättare, auktoriserade translatorer och beslutar om permutation av föreskrifter i stiftelseförordnande eller villkor i gåvobrev och testamenten. Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet har regeringens uppdrag att upphandla och förvalta ramavtal för statliga myndigheter. Inom IT och telekom kan även kommuner och landsting ansluta sig till ramavtalen. (källa)
  9. I Sverige är begreppet katastrofhjälp en juridisk term med stöd av lag (1991:901) som ger kommuner, landsting, församlingar och kyrkliga samfälligheter rätt att ge katastrofhjälp och annat humanitärt bistånd till andra länder i händelse av en katastrof. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.