Landstingskommun Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder landstingskommun, varianter, uttal och böjningar av landstingskommun

Landstingskommun synonym, annat ord för landstingskommun, vad betyder landstingskommun, förklaring, uttal och böjningar av landstingskommun.

Vad betyder och hur uttalas landstingskommun

Landstingskommun uttalas lands|tings|kom|mun och är ett substantiv.

Ordformer av landstingskommun

Singular

landstingskommun
obestämd grundform
landstingskommuns
obestämd genitiv
landstingskommunen
bestämd grundform
landstingskommunens
bestämd genitiv

Plural

landstingskommuner
obestämd grundform
landstingskommuners
obestämd genitiv
landstingskommunerna
bestämd grundform
landstingskommunernas
bestämd genitiv

Landstingskommun är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet landstingskommun

  1. Det tidigare begreppet landstingsfullmäktige infördes 1991 i samband med att en ny, för kommuner och landsting gemensam, kommunallag trädde i kraft. Tidigare kallades detta organ för landsting, medan själva enheten kallades landstingskommun (enligt 1954 års landstingslag) eller landstingsområde. Det äldre begreppet landstingskommun levde dock kvar i regeringsformen, vilket tillsammans med 1991 års betydelseskiftning ledde till viss terminologisk förvirring vid läsning av äldre texter. Vid 2010 års grundlagsreform utmönstrades begreppet landstingskommun ur regeringsformen. Istället talar regeringsformen om kommuner på regional nivå. Som regeringen påpekade (se prop. 2009/10:80 s. 247) innebär ändringen att det inte längre i regeringsformen anges hur kommuntypen ska betecknas i lag. (källa)
  2. Primärkommun är en närmare beskrivning för kommuner av det slag som kallas kommun i vardagligt tal, det vill säga "vanliga" kommuner. Primärkommun är en term som användas vid åtskiljnad mellan primärkommunerna och landstingskommuner som är sekundärkommunerna i den svenska administrativa uppdelningen. De svenska landstingen motsvaras i Finland av de moderna landskapen. (källa)
  3. I regeringsformen sägs det att det svenska folkstyret ska förverkligas bland annat genom kommunal självstyrelse, i vad som kallas primärkommuner och landstingskommuner (i dagligt tal och senare lagstiftning bara landsting). Kommunerna och landstingen ansvarar för en stor mängd tjänster som ska komma medborgarna till godo, till exempel sjukvård, renhållning, socialtjänst och äldreomsorg. Verksamheten finansieras med skatter som kommunen tar ut av sina medlemmar, det vill säga alla som bor inom kommunens geografiska område. Från 1990-talet och framåt har allt fler uppgifter flyttats från statlig till kommunal nivå, till exempel inom barnomsorg, skola och miljö. Samtidigt har kommunernas handlingsfrihet minskat på grund av en striktare statlig kontroll, framförallt av kommunernas ekonomi. (källa)
  4. 1 juli Det svenska inrikesdepartementet börjar sin verksamhet. Man övertar frågor från socialdepartementet om hälso- och sjukvård. Departementet får också hand om frågor rörande länsstyrelserna, polisväsendet, primär- och landstingskommuner samt civilförsvaret. (källa)
  5. Innan riksdagsvalet i Sverige 1970 påverkade landstingsvalen sammansättningen i riksdagen. Detta eftersom ledamöterna i landstingen utsåg deltagarna i första kammaren. Förr hette landstingsfullmäktige enbart landsting, medan det som nu kallas landsting gick under namnet landstingskommun. (källa)
  6. Genom 1954 års landstingslag infördes termen landstingskommun både för själva myndigheten och för dess verksamhetsområde. Detta behölls i 1974 års regeringsform och i 1977 års kommunallag. (källa)
  7. Kapitlet börjar med konstaterandet att lagen omfattar bestämmelser gällande kommunal och statlig inkomstskatt. Den kommunala inkomstskatten består dels av skatt till primärkommun och dels skatt till landstingskommun. Skattesatserna bestäms av respektive kommun- och landstingsfullmäktige. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.