Vad betyder och hur uttalas lansspets
Lansspets uttalas lans|spets.
Ordformer och varianter av lansspets
Singular
- lansspets
- obestämd grundform
- lansspets
- obestämd genitiv
- lansspetsen
- bestämd grundform
- lansspetsens
- bestämd genitiv
Plural
- lansspetsar
- obestämd grundform
- lansspetsars
- obestämd genitiv
- lansspetsarna
- bestämd grundform
- lansspetsarnas
- bestämd genitiv
Lansspets är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet lansspets
Banderoll (vimpel) – smal lång vimpel på en lansspets.
Fyndet omfattar ett flertal föremål av brons och järn, som dateras till perioden 1000 – 1100-talet. Järnföremålen utgörs av två yxor, delar av ullsaxar, 140 nålar, knivar, och en lansspets. Bland bronsföremålen finns ringspännen, sex pincetter, fem stora runda bronsspännen med pålödda tenntrådar, flera beslag, söljor och rembeslag, koppartrådar och ett stort antal tennpärlor. Flera av de gjutna föremålen var inte putsade och man tror därför att de var oanvända. Då några av föremålen har liknande paralleller på Gotland har en tolkning varit att en kringresande gotländsk handelsman förlorat sitt varulager i sjön och kanske själv drunknat då han gått över isen.
Det vetenskapliga namnet Aechmea kommer från grekiskan aikhme och betyder lansspets, vilket kan syfta på bladens taggar såväl som blomställningen. Fasciata betyder bandförsedd och syftar på bladens tvärband.
Bronsåldern var en expansiv period för trakten. Klimatet hade blivit allt stabilare och torrare och kustremsan hade dragit sig tillbaka till en nivå som liknar dagens. Tyngdpunkten i hushållningen övergick från jordbruk till att hålla boskap, vilket ledde till en utbredd röjning av skogslandskapet till förmån för betesmarker. Antalet bosättningar ökade och man har funnit långhus bland annat kring Köpinge och Raus i socknens centrala delar, samt vid Örby i söder och vid Ramlösagården i norr. Depåfynd har även påfunnits vid Köpinge i form av en pålstav, en lansspets, en avsatsyxa och fragment av ännu en avsatsyxa. De största avtrycken från bronsåldern är dock gravhögarna, främst de omfattande gravfälten i Ättekulla och Köpinge men flera finns utspridda runt bygden kring Råån. Dock har många gravhögar försvunnit i takt med att Helsingborgs stad expanderat genom vägbyggen och uppförandet av bostads- och industriområden. Vid Ättekulla gravfält finns 30 bevarade gravar, medan lika många tagits bort genom tidens lopp. Endast ett tiotal gravhögar finns kvar.