Vad betyder och hur uttalas lansstöt
Lansstöt uttalas lans|stöt.
Ordformer och varianter av lansstöt
Singular
- lansstöt
- obestämd grundform
- lansstöts
- obestämd genitiv
- lansstöten
- bestämd grundform
- lansstötens
- bestämd genitiv
Plural
- lansstötar
- obestämd grundform
- lansstötars
- obestämd genitiv
- lansstötarna
- bestämd grundform
- lansstötarnas
- bestämd genitiv
Lansstöt är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet lansstöt
Mot slutet av seklet fann man det mest praktiskt att hålla lansen i armhålan och pressa den mot bröstet och kraften i lansstöten berodde nu på den fart den anfallande ryttaren hade. Lansen användes på det sättet medeltiden ut. För att skydda handen som höll lansen satte man under 1300-talet liten järnsköld på lansskaftet framför handläget. Skölden formades efter hand som en bred grund tratt, "bräckskiva". Lansen gjordes nu alltmer tjock så att man inte kunde fatta om skaftet med hela handen utan måste göra in inskärning i det så att handläget blev smalare. Lansar av det utseendet användes ännu i början av 1600-talet.
På 1100-talet började riddare bära ett skydd av hårt läder över ringbrynjan. En form av brynja var en ringpansarskjorta, den så kallade hauberken, som var en tröja av läder med påsydda järnringar eller små metallfjäll som skyddade mot svärdshugg och lansstötar. Metallfjällen gjordes efter hand större. Den tilltagande effektiviteten hos anfallsvapnen gjorde att skyddsbehovet ökade och därför försökte man i mesta möjliga mån undvika skarvar mellan rustningens plåtar. Vid 1300-talets slut smidde man hela bröst- och ryggharnesk. Strävan efter tillräckligt skydd ledde under 1400-talet till att ryttaren helt blev klädd i järn.
En tavla från 1500-talet av okänd konstnär föreställer Katarina av Alexandrias trolovning med Jesusbarnet. En tavla från 1600-talet är en kopia av Rubens Lansstöten.
Altartavlan från 1923 är målad av Själevadskonstnärerna Gustaf Strandberg och Gunnar Wiberg. Tavlan är en kopia av Peter Paul Rubens målning "Lansstöten".