Lantbruk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lantbruk, varianter, uttal och böjningar av lantbruk

Lantbruk synonym, annat ord för lantbruk, vad betyder lantbruk, förklaring, uttal och böjningar av lantbruk.

Synonym till lantbruk

Vad betyder och hur uttalas lantbruk

Lantbruk uttalas lant|bruk och är ett substantiv.

Ordformer av lantbruk

Singular

lantbruk
obestämd grundform
lantbruks
obestämd genitiv
lantbruket
bestämd grundform
lantbrukets
bestämd genitiv

Plural

lantbruk
obestämd grundform
lantbruks
obestämd genitiv
lantbruken
bestämd grundform
lantbrukens
bestämd genitiv

Lantbruk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lantbruk

  1. De svenska gårdarna var som mest utvecklade under sent 1800-tal, och de flesta gårdar i dagens (2007) svenska landskap bär tydliga arv från den tiden. Gårdens mittpunkt är boningshuset där den jordbrukande familjen bor. Det kan finnas flera hus som bebos av människor, till exempel äldre släktingar till den jordbrukande familjen (generationsboende), anställda på gården eller betalande hyresgäster. Övrig bebyggelse varierar kraftigt. Ofta finns en ladugård och/eller ett stall för gårdens djur, en trösklada, där hö, halm och foder förvaras, och olika uthus. Innan vattentoaletter installerades fanns också ett utedass på gården, ibland inrymt i en del av ladugården. De byggnader på gården som inte bebos av människor utan används i gårdens näringsverksamhet kallas gemensamt för ekonomibyggnader. Idag finns det ungefär 70 000 olika lantbruk. (källa)
  2. Många lantbruk har en gödselstack, det vill säga en stor hög med gödsel. (källa)
  3. Hushållningssällskapen har många olika verksamhetsområden, varav de största är inom lantbruk, landsbygd, mat och miljö. Vidare ägnar man sig åt skog, ekologisk certifiering, energi, forskning och utveckling, hästfrågor, fältförsök, upplevelseturism, trädgård, fiske, husdjur, naturbruksgymnasier och tvärvillkorsrådgivning. (källa)
  4. Jordbruk (jordbrukskollektiv) (mindre brukligt: agrikultur) är människans nyttjande av mark genom bearbetning av åkrar och betesmark i syfte att producera livsmedel, djurfoder samt råvaror för energi- eller industriändamål. Ofta kombineras egentligt jordbruk, det vill säga växtodling och boskapsskötsel, med skogsbruk och benämns då lantbruk. (källa)
  5. Den moderna utvecklingen har också inneburit att deltidsjordbrukarnas andel ökat. Av landets något mer än 70 000 lantbruk med över två hektar år 2007 kan cirka en tredjedel betecknas som deltidsjordbruk. En viktig faktor som bidragit till att jordbrukarnas andel av totalbefolkningen minskat är att en rad arbeten avspjälkats från bondgården. De från sysselsättningssynpunkt viktigaste är mejerihanteringen och slakten. (källa)
  6. Titeln rättare betecknar en anställd förman vid ett större lantbruk. Men de flesta lantbruk i Sverige är mindre och har inga anställda experter, utan sköts av ägaren själv kanske tillsammans med några medhjälpare / bonddrängar. (källa)
  7. Jordbruksminister är den minister i ett lands regering som ansvarar för jordbruk-, skogs- och livsmedelsfrågor samt landsbygdsutveckling. I de flesta länderna är jordbruksministern även fiskeminister, undantagen är stora fiskenationer såsom Kanada och Norge. I Storbritannien och Spanien har man slagit samman jordbruks- och miljöministerns portföljer samt tagit bort jordbruk från ministertiteln. I Tyskland kallas jordbruksministern förbundsminister för livsmedel, lantbruk och konsumentskydd. Konsumentfrågorna sorterade även under Sveriges jordbruksminister fram till 2006. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.