Lantbruksstyrelse Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lantbruksstyrelse, varianter, uttal och böjningar av lantbruksstyrelse

Lantbruksstyrelse synonym, annat ord för lantbruksstyrelse, vad betyder lantbruksstyrelse, förklaring, uttal och böjningar av lantbruksstyrelse.

Vad betyder och hur uttalas lantbruksstyrelse

Lantbruksstyrelse uttalas lant|bruks|styr|else och är ett substantiv.

Ordformer av lantbruksstyrelse

Singular

lantbruksstyrelse
obestämd grundform
lantbruksstyrelses
obestämd genitiv
lantbruksstyrelsen
bestämd grundform
lantbruksstyrelsens
bestämd genitiv

Plural

lantbruksstyrelser
obestämd grundform
lantbruksstyrelsers
obestämd genitiv
lantbruksstyrelserna
bestämd grundform
lantbruksstyrelsernas
bestämd genitiv

Lantbruksstyrelse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lantbruksstyrelse

  1. Torfteknisk studieresa i maj 1907 till Wien, Admont, Beuerberg och Sebastiansberg: Reseberättelse (Meddelanden från Kungl. Lantbruksstyrelsen, 134, 1908). (källa)
  2. År 1912 var Wirgin förordnad att som sakkunnig biträda Medicinal- och Lantbruksstyrelserna vid utarbetande av förslag till statsåtgärder mot nötkreaturtuberkulosen. Han var 1913–19 ledamot av arsenikkommissionen och publicerade i dess 1919 utgivna betänkande flera av honom ensam eller i samarbete med andra utförda undersökningar över betingelserna för utveckling av arsenikhaltig gas genom mögel i bostäder, den arsenikhaltiga gasens toxicitet, mögelsvamparnas förekomst i bostäder och andra hithörande frågor. (källa)
  3. Anti-vivisektionism kallas den rörelse som bekämpar användandet av levande försöksdjur vid vetenskapliga experiment. Enligt svensk lag av år 1944 om djurskydd fordras Lantbruksstyrelsens tillstånd för användning av djur för vetenskapliga ändamål. Sådan användning skall noggrant kontrolleras av myndigheterna, alla djur som opereras skall erhålla smärtlindring, djurjournaler skall föras etc. (källa)
  4. Det planerade statsdepartementet för näringarna faller på Första kammarens motstånd 1888. Lantbruksstyrelsens inrättande (1889) och den senare reorganisationen av Kommerskollegium (1891) försvagar kraven på ett samlat statsdepartement för näringarna. En motion av liberale riksdagsmannen greve Carl Carlsson Bonde krävde i en motion 1869 ett statsdepartement för lantbruk, industri och handel. P.E. Lithander krävede i en motion 1898 att ett statsdepartement för samtliga näringar skall inrättas. I en annan motion kort därefter kräver A. M. Bergenmark i Andra kammaren inrättandet av ett statsdepartement för jordbruk, industri och handel. Första kammaren motsatte sig 1899 inrättandet av ett jordbruksdepartement och vill ha samtliga näringar samlade under ett gemensamt statsdepartement. Jordbruksdepartementet inrättas 1900 vilket försvagar kraven på inrättandet på ett gemensamt näringsdepartement. (källa)
  5. För att säkerställa den svenska krigsmaktens behov av hästar grundades under 1600-talet statsstuterier vid Erikssund, Strömsholms slott, Flyinge kungsgård och Ottenby kungsgård. En Stuteriöverstyrelse, som bestod av en ensam beslutande chef, inrättades 1818. Denna befattning var oavlönad till 1909 då en avlönad chefsbefattning inrättades. 1921 ändrades styrelsens organisation till att utgöras av en överdirektör, en byrådirektör samt två fullmäktige vid behandling av vissa frågor. Stuteriöverstyrelsen var underordnad jordbruksdepartementet, hade till uppdrag att följa hästavelns utveckling och leda landets hästväsen, så att försvarets, näringslivets och enskildas behov av hästar blev tillgodosett. Under stuteriöverstyrelsen hörde statens hingstdepåer och ledningen av hästpremieringen. Vid sidan av denna myndighet fanns det en särskild remonteringsstyrelse med ansvar för det militära remonteringsväsendet. Stuteriöverstyrelsen lades ner 1934, dess verksamhet övertogs då av lantbruksstyrelsen. (källa)
  6. Veterinärstyrelsen var en statlig svensk myndighet som existerade 1947 till 1971. Den bildades genom att de veterinärmedicinska frågorna bröts ut ur Medicinalstyrelsen till en egen myndighet. Från 1 januari 1972 togs uppgifterna över av dels Statens Livsmedelsverk (bland annat besiktningsveterinärorganisationen) och dels av Lantbruksstyrelsen (bland annat distriktsveterinärorganisationen). (källa)
  7. Som ansvarig för verksamheten tillsattes August Lyttkens. Verksamheten byggdes upp på dennes gård Nydala, strax norr om Halmstad. Med Halland som mönster skapades kontrollorgan för frökontroll i övriga svenska län. 1894 fanns 24 kontrollanstalter. August Lyttkens blev för årtionden framåt den ledande personen inom svensk frökontroll. Han kvarstod som chef till 1893, då han utnämndes till lantbruksinspektör vid Lantbruksstyrelsen. Efter att en brand förstört Nydala inklusive frökontrollverksamheten bara två dagar efter Lyttkens utnämning, återuppbyggdes såväl gård som frökontroll året efter. Till ny chef utsågs August Lyttkens yngre bror Emil Lyttkens. Denna förestod verksamheten 1894 - 1911 för att därefter efterträdas av sin hustru Mina Lyttkens 1912 - 1925. Namnet Lyttkens var alltså starkt förknippat med frökontrollverksamheten i landet under dess 50 första år. (källa)
  8. Vesterberg utarbetade på uppdrag av Lantbruksstyrelsen, tillsammans med professor Christian Barthel, förslag till förnyad instruktion för de kemiska stationerna. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.