Larmnummer Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder larmnummer, varianter, uttal och böjningar av larmnummer

Larmnummer synonym, annat ord för larmnummer, vad betyder larmnummer, förklaring, uttal och böjningar av larmnummer.

Vad betyder och hur uttalas larmnummer

Larmnummer uttalas larm|nummer och är ett substantiv.

Ordformer av larmnummer

Singular

larmnummer
obestämd grundform
larmnummers
obestämd genitiv
larmnumret
bestämd grundform
larmnumrets
bestämd genitiv

Plural

larmnummer
obestämd grundform
larmnummers
obestämd genitiv
larmnumren
bestämd grundform
larmnumrens
bestämd genitiv

Larmnummer är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet larmnummer

  1. Nödcentralsverket (finska: Hätäkeskuslaitos) är en central statlig larmmyndighet i Finland, bildad 2001, med syfte att förmedla omedelbar hjälp i nödsituationer genom larmnumret 112. Verket bildades 2001–2005 genom att räddningsväsendets nödcentraler och polisens alarmeringscentraler sammanslogs. Åland har en egen organisation. Huvudnödcentralenhet har som uppgift att leda, styra och utveckla organisationens verksamhet, medan de ursprungligen femton underordnade nödcentralerna står för själva verksamheten. Antalet nödcentraler minskas till sex i en reform 2010–2014. Nödcentralsverket lyder under inrikesministeriet. Det leds av inrikesministeriet i samarbete med social- och hälsovårdsministeriet. Landskapet Åland har en egen alarmcentral, som Nödcentralsverket samarbetar med. (källa)
  2. För tredje året i rad, dock för totalt tionde gången, användes modellen med en finalkväll med tio bidrag som fick tävla i två omgångar. Det här året blev dock den mycket stora förändringen att tittarna skulle få 50% makt att avgöra finalens utgång. Istället för att låta jurygrupperna rösta i bägge omgångarna fick de bara rösta fram de fem finalbidragen. Därefter togs juryns makt bort helt och hållet och ersattes av tittarröster i varje juryområde. Senast tittarna fått vara med och påverka finalens utgång var år 1962. Dock hade tittarna fått vara med och bestämma även 1971, dock endast i semifinalerna. Att telefonröstning skulle användas hölls hemligt fram till själva programmet startade. Detta för att skivbolagen inte skulle kunna anordna telefonkedjor i förväg. På grund av det stora intresset överbelastades telefonnätet till och från, så pass att det dåvarande larmnumret 90 000 slogs ut på vissa orter. (källa)
  3. Nödtelefoner, larmnummer 112, nödradiokanaler, SOS-signal, utryckningsfordons ljud- och ljussignaler (blåljus) är exempel på medel att avhjälpa nödsituation och ges prioritet, och är förbjudna att användas till annat. Likaså brandlarm, nödraketer, livbojar vid badplatser, utrymningsvägar, brandstegar etc. Den som uppfattar nödanrop eller annan vetskap om nöd är i normalfallet ej skyldig enligt lag att vidta åtgärder för att rätt hjälp ska kunna fås, exempelvis kontakta larmtjänst för ambulans. (källa)
  4. För att kunna reagera snabbt på akuta situationer, samordnar polisen sin verksamhet med räddningstjänst och ambulans. I många länder använder alla ett enda larmnummer vilket gör att polis, räddningstjänst eller akutsjukvården kan agera samordnat i nödsituationer. (källa)
  5. Ett avgiftsfritt telefonnummer är ett telefonnummer där mottagaren betalar teleoperatörens avgift i stället för uppringaren. Larmnummer, såsom 112 i EU och 911 i nordamerika, är avgiftsfria. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.