Lastbil Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder lastbil, varianter, uttal och böjningar av lastbil

Lastbil synonym, annat ord för lastbil, vad betyder lastbil, förklaring, uttal och böjningar av lastbil.

Synonymer till lastbil

Vad betyder och hur uttalas lastbil

Lastbil uttalas last|bil och är ett substantiv.

Ordformer av lastbil

Singular

lastbil
obestämd grundform
lastbils
obestämd genitiv
lastbilen
bestämd grundform
lastbilens
bestämd genitiv

Plural

lastbilar
obestämd grundform
lastbilars
obestämd genitiv
lastbilarna
bestämd grundform
lastbilarnas
bestämd genitiv

Lastbil är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet lastbil

  1. En glassbil är en specialutformad lätt lastbil eller skåpbil med försäljning av glass direkt till kund. Typiskt för alla verksamma glassbilar är att de innehåller någon form av frysmöjlighet. (källa)
  2. Under andra halvan av 1900-talet fick godstågen konkurrens från lastbilarna. Dessa kunde gå direkt från leverantör till kund eller via högeffektiva terminaler (motsvarar rangerbangårdarna, där lastpallar snabbt lastades om mellan fasta lastbilsturer). För att möta denna konkurrens började järnvägen anpassa sig till intermodala transporter. Det innebar att man kompletterade vissa rangerbangårdar med terminaler, där omlastning kunde ske mellan lastbil och godsvagnar. Man införde godsvagnar anpassade till de vanliga intermodala transportbärarna: containrar, växelflak och lastbilstrailers. Järnvägen fokuserade de längre transportsträckorna, där lastbilarnas driftkostnad var ogynnsam. Motsvarande utveckling skedde inom sjötrafiken där järnvägen också numera har hamnterminaler för containrar. (källa)
  3. Det finns flera olika transportmedel anpassade för godstransport, bland annat lastbil, lastfartyg, fraktflygplan och godståg. (källa)
  4. En gågata, bilfri zon eller bilfritt område, är en väg där man inte får köra bil eller andra motorfordon utan tillstånd från myndigheterna. Däremot får man korsa vägen med motorfordon, eller cykla i gångfart. Tillstånd för motortrafik ges oftast bara till mindre lastbil för lastning och lossning i området, taxi, funktionshindrade och utryckningsfordon som ambulans, brandbil och polisbil, och det är önskvärt att hastigheterna hålls så låga som möjligt. (källa)
  5. Sveriges största hamn är Göteborgs hamn, som också är en av Nordens största (tvåa efter Bergen). En stor del av de importerade produkter som kommer genom hamnen i Göteborg transporteras på tåg eller lastbil till andra orter i Sverige. Andra stora hamnar finns i Trelleborg, Luleå, Karlshamn, Helsingborg, Stockholm, Oxelösund, Norrköping samt Mälarens två hamnar i Köping och Västerås. Se lista över Sveriges största hamnar. Narvik i Norge är en viktig hamn för den svenska järnmalmsexporten. Transporten från gruvorna till Narvik sker via malmbanan. Svenska hamnarbetarförbundet organiserar folk som jobbar inom hamn- och stuverinäringen i Sverige. (källa)
  6. Hytt kallas ett litet utrymme, till exempel utrymmet där föraren av en lastbil sitter. Hytten skyddar mot väder och vind. Under 1940–1950-talet tillverkades de flesta hytter i trä med en plåtbeklädnad, för att senare tillverkas i stålplåt. Hytter förekommer också på fartyg, ett modernare ord är kabin. (källa)
  7. Sedan andra världskriget har stora förändringar pågått i inuiternas territorium. Sedan 1960-talet lever merparten av inuiterna inte längre som nomader. De flesta bor i hus av trä som på grund av permafrosten står på pålar. Husen värms med olja och färskvattnet kommer i en stor tank på en lastbil. Även spillvattnet transporteras med lastbil och många hushåll är utrustade med moderna kommunikationsinstrument. (källa)
  8. Mindre landstigningsbåtar kan transporteras på lastbil och används för att transportera trupp över sjöar, floder och andra vattendrag. Dessa benämns ibland stormbåtar. (källa)
  9. En olyckstyp där lastbilsföraren ofta är vållande, är krock med cyklist vid högersväng. I innerstäder med många cyklister finns olika begränsningar på lastbilarnas storlek.. Allt fler lastbilar har system för att detektera och varna för cyklister i närheten via kameror och andra typer av sensorer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.